Hlavní obsah

Bílé plomby: Kdy vám mohou zničit zuby?

Foto: Thinkstock

Známe pravdu o bílých plombáchFoto: Thinkstock

Reklama

Čekají vás plánované zákroky u zubaře a přemýšlíte, jaké plomby si necháte udělat? Rádi byste ty hezké bílé, jenže jste se dozvěděli, že se pod nimi tvoří více kazů? Pátrali jsme, jestli to tak opravdu je!

Článek

Michala chtěla mít hezký zářivý úsměv. Jenže než usedla do zubařského křesla, doneslo se jí, že bílé plomby nejsou úplně tak skvělé, jak si myslela. „Poptávala jsem se mezi známými, zda se mi vyplatí investovat do dražších plomb,“ říká třicetiletá žena. „Samozřejmě, že se mi nelíbily tmavé plomby, které jsou při smíchu v ústech vidět. Ale zase jsem chtěla, aby se mi především zuby nekazily,“ uvádí na pravou míru důvod toho, proč si před zákroky zjišťovala, jaké plomby jsou pro ni vhodnější.

Co na to lékaři?

„Není pravda, že bílé plomby způsobují více kazů než černé amalgámové výplně,“ tvrdí zubař MUDr. Jan Stuchlík z kliniky Asklepion. Prý právě okrajový uzávěr výplně je díky ,přilepení' lepší u bílých, takzvaných kompozitních výplní než u tmavých. S jeho názorem souhlasí i dentální hygienistka z Dental office H33 Lucie Hronková: „Žádná výplň, tedy plomba, by neměla způsobovat zubní kaz. Pokud je výplň správně udělaná, odvrtaná veškerá kazová sklovina, není potřeba se kompozitního materiálu obávat,“ ujišťuje odbornice.

Foto: Thinkstock

„Bílou výplň je podle mého názoru vhodné použít na všech frontálních, tedy předních zubech a předních ploskách zubů,“ radí dentální hygienistka Lucie HronkováFoto: Thinkstock

Do sucha!

A jsme u toho: potíž tedy není v druhu plomby, ale způsobu, jakým vám ji dentista aplikuje. „Pro zhotovení bílých výplní je třeba zajistit absolutní sucho,“ prozrazuje zubař Jan Stuchlík. Provádí se to pomocí gumové izolace, takzvaného kofferdamu, aby se výplň mohla přilepit. Vlhkost, tedy kontaminace slinou, totiž tuto vazbu naruší, a zub se pak opravdu může zkazit. „Je pravda, že černá výplň je méně citlivá na vlhkost při zpracování,“ uvádí lékař, proč je v některých případech vhodná tmavá výplň.

Kdy na kterou vsadit?

Možná asi víte, že amalgámové plomby jsou nejen finančně, ale také časově nenáročné. Zaberou lékaři zhruba dvacet minut práce (cena od 250 do 400 korun), narozdíl od bílých. Tam zubař pracuje i hodinu, proto také včetně materiálu stojí ve výsledku více peněz (zhruba 450 až 1400 korun, dle množství použitého materiálu). A kdy že se vám je vyplatí investovat?

„Bílou výplň je podle mého názoru vhodné použít na všech frontálních, tedy předních zubech a předních ploskách zubů,“ radí dentální hygienistka Lucie Hronková a dodává, že záleží na individuálním přístupu a také na velikosti kazu. „Osobně kompozitní výplně preferuji hlavně z estetického hlediska,“ dodává dentistka.

Podtrženo, sečteno

Pokud vám je třeba stejně nepříjemné jako čtenářce Michale, že vám stoličky nezáří bělostí, je lepší se poradit se zubařem, zda jsou pro vás vhodné, či nikoli. „Bílé výplně jsou při správně prováděné ústní hygieně trvanlivé, bez obsahu rtuti a esteticky samozřejmě více vyhovující.Amalgámové zase nestojí tolik peněz," uzavírá Jan Stuchlík.

Proto jako obvyklejděte na věc chytře a zvažte, co je pro vás nejvhodnější. Co myslíte?

Reklama

Související témata:
Kontaminace

Načítám