Hlavní obsah

Biopotraviny: jsou vůbec zdravé?

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý den na nás média útočí s informacemi o nekvalitních potravinách. Kvalita potravin totiž úzce souvisí s kvalitou našeho zdraví. Proto se stále více lidí zajímá, jaké potraviny kupuje.

Článek

Jednou z možností, jak poznat kvalitní domácí potraviny, je podle značek na jejich obale. Na trhu existuje několik desítek značek a jednou z nich je „Produkt ekologického zemědělství“. Co tedy konkrétně stát a jeho dozorové orgány garantují v případě bio zebry – značky pro bio potraviny?

Ekologické zemědělství je moderní způsob obhospodařování půdy, ve kterém nejsou používána umělá hnojiva ani pesticidy, zvířatům nejsou preventivně podávána antibiotika a je jim umožněn přirozený způsob života. Zpracování bio potravin probíhá taktéž šetrně – používá se pouze minimum přídatných látek a to zejména přírodního původu.

Bio potraviny poznáte podle loga na obale a kódu kontrolní organizace

Zdraví pro děti

Bio potraviny zaručují také vysokou kvalitu, která je u nich pravidelně kontrolována. Bio potraviny jsou vhodné zejména pro děti, ty totiž v poměru ke své váze zkonzumují mnohem více než dospělí, a proto jsou ve větší míře vystaveny působení chemických látek obsažených v potravinách.

Bio potraviny nesmí obsahovat pesticidy, ty mohou při dlouhodobé konzumaci působit toxicky na vývoj nervové soustavy. Konzumací bio potravin se také snižuje pravděpodobnost nákazy bakteriemi rezistentními vůči antibiotikům.

Děti, zejména školáci, mohou trpět nedostatkem vápníku, ten by měly doplňovat z mléka a mléčných výrobků. Velmi prospěšné je zejména čerstvé biomléko, které obsahuje vysoké množství zdravých mastných kyselin – tzv. CLA. Vysoký obsah CLA se nalézá v mléce krav, které se volně pasou, což je způsob chovu typický pro ekologické zemědělství. CLA zvyšují obranyschopnost organismu a pomáhají v boji s kardiovaskulárními chorobami. Konzumace bio mléčných výrobků u dětí do 2 let také snižuje riziko ekzémů.

Konzumace čerstvého bio mléka dodá dětem nejen dostatek vápníku, ale také látky zvyšující obranyschopnost

Bio potraviny a výskyt plísní

Většina spotřebitelů se při nákupu bio potravin obává plísní a bakterií. To vychází z mylného předpokladu, že pokud je v konvenčním zemědělství nutné tyto organismy hubit, musí se v ekologické produkci vyskytovat častěji. Pravdou ale je, že výskyt plísní či bakterií je v bio potravinách stejně pravděpodobný jako v těch konvenčně vyprodukovaných, a to hlavně proto, že ekologická produkce má přirozené obranné mechanismy pro boj se škodlivými organismy.

Září je Měsícem bio potravin

Bio potraviny si můžete vyzkoušet na vlastní kůži právě teď – měsíc září je každoročně vyhlašován Měsícem bio potravin. V průběhu září probíhají různé akce, přednášky a ochutnávky po celé ČR. Seznam akcí naleznete na stránkách www.mesicbiopotravin.cz nebo se zapojte přes www.facebook.com/mesic.biopotravin.

Reklama

Související témata:

Načítám