Hlavní obsah

Bojíte se zout kvůli odéru? Poradíme!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dopřejte svým nohám náležitou péčiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Bojíte se zout doma, a když jdete někam na návštěvu, je to pro vás učiněný horor? Cítíte, že vaše nohy mají odér připomínající olomoucké syrečky? Nejste sami. S podobnou patálií se potýkají miliony žen i mužů na celém světě. Existuje ale několik triků a rad, jak se zápachem zatočit!

Článek

Odkud se bere?

Zápach nohou způsobují bakterie, které se potem, vznikajícím na nohách, živí. Ty jsou podobné bakteriím, které se používají v mléčném průmyslu při výrobě zrajících sýrů. Odtud tedy kolikrát pochází opravdu onen velmi nepříjemný odér. Vše je podpořeno i tím, že právě nohy jsou ve většině případů uvězněny celé hodiny v obuvi. I v těch nejkvalitnějších botách se po čase noha potí, pot se začne bakteriemi rozkládat a je to tady.

Důsledky jsou společensky mimořádně nepříjemné: zout se ve společnosti či na návštěvě u cizích lidí je takřka nemožné, tedy i omezující. Takhle postižení lidé si pak často dokonce vymýšlejí různé bizarní výmluvy, proč musí zůstat obuti.

K prekérním situacím mnohdy dochází i v zaměstnání, zvlášť, když se na pracovišti nemůžete přezout do bačkor, které jsou pohodlnější a noha se v nich tolik nepotí. Některé ženy proto přišly s fintou a využívají bidety instalované na toaletách. Bidet sice primárně slouží k mytí jiné části těla, ale když je nouze velká... Zkrátka, účel světí prostředky.

Pomoc? Stříbrné ponožky!

Kromě stálé hygieny a používání deodorantů a zásypů určených přímo na nohy, existují i speciální ponožky, které obsahují částice stříbra. Ty omezují vznik plísní i vlhkosti a pomáhají od zápachu nohou. K dostání bývají v prodejnách zdravotních potřeb nebo na internetu - v zásilkových obchodech. Základem je však kvalitní obuv z přírodního materiálu. Když nechcete mít ostudu při každém zutí, asi je lepší do dobrých bot investovat víc peněz!

Foto: google.com

Vaše boty nemusí být vražedným nástrojemFoto: google.com

Chytrá houba i botox!

Pomohou i staré osvědčenými způsoby - odvary z bylin. Výborný je například odvar z bezu, z mateřídoušky, z octa či z dubové kůry. Dobrý lékárník by vám měl poradit, které byliny mají protipotivý či antibakteriální účinek.

Řadě lidí už také pomohl preparát obsahující tak zvanou chytrou houbu - Phytium Oligandru. Konkrétně na nohy je k dispozici odrůda Antimycosin. Chytrá houba v podstatě požírá bakterie a plísně. Proto slouží k potlačování a léčbě plísně, zároveň omezuje pocení a celkový zápach nohou.

Na opačné straně stojí zcela odlišné, umělé metody potlačování zápachu při pocení nohou. Jsou jimi v poslední době stále častěji prováděné opichy chodidel botoxem. Noha se pak přestane potit, jenže zákrok není nikterak levný, má jen několikaměsíční účinek a údajně je i docela bolestivý.

Jak se zbavit nepříjmného odéru:

  • dodržujte přísnou hygienu: myjte si nohy klidně i několikrát denně a používejte deodoranty a zásypy nebo parfémy přímo určené na nohy
  • v případě, že bojujete i s plísní, použijte Antimycosin
  • neváhejte investovat do kvalitní obuvi z přírodních materiálů
  • i několikrát denně si vyměňte ponožky
  • nezavrhujte denní koupele v bylinných odvarech, zejména nyní v létě, kdy se nohy potí nejvíce

Trápí i vás v souvislosti s nohama "syndrom olomouckých syrečků"? Jak s nepříjemným zápachem bojujete? Máte nějakou osvědčenou fintu či tip? Poraďme si navzájem! Napište nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám