Hlavní obsah

Bojujte proti rýmě prevencí a bylinkami!

Foto: Sinustrong

Foto: Sinustrong

K zimě bohužel rýma i nachlazení patří. Když se ale opakovaně vrací, bývá to již otravné.

Článek

V případě jakékoli nemoci je vždy lepší prevence než léčba. U rýmy spočívá prevence v otužování, v pohybové aktivitě na čerstvém vzduchu, optimální konzumací vitaminů B a C. Dále je důležité omezit pobyt ve veřejných prostorách, dostatečně větrat a vyhýbat se kontaktu s infikovanými lidmi.

Prevence spočívá ve zvlhčování a čištění nosní sliznice

Aby nos správně fungoval, potřebuje vlhko. Nos je vstupní branou do dýchacích cest, a tedy do organismu. Sliznice nosu je místem prvního kontaktu s alergeny, bakteriemi, viry a jinými cizorodými látkami, které mohou v nose vyvolat přecitlivělost až zánět.

Při prevenci rýmy sice lze do určité míry spoléhat na samočisticí funkci nosní sliznice (v optimálním případě se totiž viry a bakterie přilepí na hlen přirozeně obsažený v nose, a následně jsou odsunuty ze sliznice pryč), ovšem podmínkou pro tuto funkci je zachování optimální vlhkosti sliznice. S tím mohou pomoci nosní spreje, nejlépe s obsahem přírodních látek, které sliznici dostatečně zvlhčí. Některé z nich navíc dokážou i bojovat s viry a bakteriemi. Při rýmě se užíváním tohoto spreje snižuje otok nosní sliznice a tím usnadňuje dýchání nosem.

Sliznici si zvlhčíte i dostatečným přísunem tekutin a pobytem v parní sauně. Starý čínský recept radí vyplachovat nos slanou vodou. Můžete použít roztok mořské soli, nosní sprej nebo kapky s éterickými oleji. Šetrné přípravky můžete používat nejen při nachlazení, ale také čistě preventivně, a to opakovaně během dne. Zvláště při pobytu v klimatizovaných a vytápěných místnostech, v nichž se sliznice nosu značně vysušuje.

Foto: Sinustrong

Předcházet rýmě se dá otužováním a častým pobytem na čerstvém vzduchuFoto: Sinustrong

Řádně léčit a doléčit!

Ani obyčejnou virovou rýmu není radno podceňovat. I banální rýmu je vhodné léčit, abychom předešli možným komplikacím (šíření infekce do okolních tkání, které vyvolá například zánět středního ucha či zánět vedlejších dutin nosních).

Nejvhodnější variantou léčby jsou nosní spreje – pozor však, jaké užíváte. Často jde o chemické spreje, při jejichž dlouhodobém užívání si na ně můžeme vypěstovat závislost i poškodit nosní sliznici. Největší službu nám udělají nosní spreje s obsahem bylinek, které jsou šetrné, a mohou se užívat i delší dobu než týden. Například spreje s obsahem účinných tinktur či olejů z měsíčku, borovice, echinacey, eukalyptu, máty nebo rakytníku (např. Sinustrong, mujsinustrong.cz). Kombinace těchto účinných látek uvolňuje nos, zvlhčuje a regeneruje sliznici a především působí protizánětlivě.

Foto: Sinustrong

Prevence spočívá ve zvlhčování a čištění nosní slizniceFoto: Sinustrong

Reklama

Načítám