Hlavní obsah

Boty na jaro: Tyhle si pořiďte!

Foto: shutterstock.com

Kozačky na jaře uložte k zimnímu spánkuFoto: shutterstock.com

Reklama

1. díl - Lodičky na jehlách, nazouváky, balerínky, sandálky... to jsou botky, které k jaru a létu rozhodně patří. Ale budou letos ještě v módě? A vůbec, máme se zcela podřizovat trendům, nebo si udržovat vlastní styl? Zeptali jsme se předního českého designéra obuvi Pavla Zapletala.

Článek

A také na jeho pohled na podpatky. Ty totiž odjakživa dělí ženy do dvou základních proudů – na zastánkyně vysokých podpatků, které tvrdí, že se jim v nich dobře chodí. Věř, či nevěř. Ale znáte ženu, která přijde domů – do prázdného bytu a nazuje lodičky na 10cm podpatku? Druhou skupinu tvoří ženy, které upřednostňují pohodlnou obuv, mají rády rychlou chůzi a ne cupitání, nicméně jejich noha a vzhled je méně sexy. Existuje tedy vhodný kompromis být sexy a chodit pohodlně? I na to nám odpověděl Pavel Zapletal, který ve svých návrzích obuvi spojuje ortopedické i estetické atributy.

Tak tedy nechte se zlákat letní pohodou...

V jakých botičkách se líbí ženy vám? Jaká výška podpatku je pro ženu optimální, dá se to zevšeobecnit, nebo pro každou ženu je to jiné?

Pěkné boty patří k ženě stejně jako úprava zevnějšku a dokážou dotvořit celkový dojem. Není důležitá ani výška podpatku, ani tvar obuvi, ale harmonie jako celek. Určitě mi dá každý muž za pravdu, že vysoké podpatky útočí na všechny smysly. Ovšem tenhle luxus mužům dopřává pouze část žen, které jsou v kancelářích a moc toho přes den nenachodí.

Mám rovněž rád vysoké podpatky a štíhlé tvary obuvi, opticky zkracují chodidlo a jsou sexy. Vše záleží na ženě, jestli podstoupí toto celodenní martyrium nebo zvolí pohodlnou obuv. Optimální výška je mezi 4 – 6 cm výšky podpatku (klínu nebo podešve). Tomu odpovídá i tvar špice. Rafinovaně zvolený druh obuvi i na nízkém podpatku dokáže divy, pokud vhodně doplňuje a je tečkou za celkovým outfitem. Důležitý je dobrý pocit, není to o výšce podpatku.

Foto: Zdena Nováčková

Pavel Zapletal má rád kvalitní materiályFoto: Zdena Nováčková

Někdy mi připadá, že pánská móda je o pohodlí a dámská o nepohodlí. Jak to vidíte vy? V jednom rozhovoru jste řekl, že rád navrhujete nazouváky, předpokládám, že i na podpatku, zkoušel jste v tom někdy sám chodit?

Určitě si muži vybírají obuv podle toho, jak jim sedí do délky, do šířky a jestli je netlačí. A to, jak bota  vypadá, je často až druhořadé. Záleží to na vkusu a také na tom, k jakému účelu boty vybírají. Protože v nich většinou tráví celý den, je pánská obuv určitě pohodlnější. Pokud se nejedná o obuv společenskou, kde mohou být i užší špice, je vždy vytvořena na pohodlném kopytě a pohodlné nízké podešvi. V každém případě by se mělo jednat o obuv z přírodní usně s perfektním vnitřním vybavením. Usňové podšívky a vlepovací stélka by měly být samozřejmostí.

Dámské nazouváky jsou samostatnou kapitolou. Určitě je nemám ve svém botníku a ani jsem je nezkoušel. Tento typ obuvi mě ale vždy fascinoval. Je zde spousta prostoru pro kreativitu, vytvoření něčeho originálního při zachování funkčnosti. Mám rád nazouváky s uzavřenou špicí, působí velice elegantně. Mohou být perforované, což je trendem pro letošní letní sezonu nebo doplněny korálky, mušličkami, pro večerní použití i krajkou apod. Výška podpatků je různá, od nízkých až po „jehláky“ do společnosti.

V jakém duchu se ubírají trendy obuvi pro jaro – léto 2010?

Pro období jaro – léto 2010 je patrný návrat k eleganci, jednoduchosti a střízlivosti. Bylo dost už přílišného zdobení působícího laciným dojmem. Je zde prostor pro optimistický pohled, a to i vzhledem k ekonomické krizi.

Odráží se to zejména v barevné škále od křehkých pastelů přes zemité, přírodní tóny, až k sytým exotickým barvám. Bílá, béžová, jemné tóny městské šedi, oranžové odstíny, modré tóny, třešňová červeň, korálová červená, žlutá, tyrkysová, fuchsie a rovněž odstíny zlaté a stříbrné.

Foto: Design Pavel Zapletal

Boty zdobené labutím peřímFoto: Design Pavel Zapletal

Z materiálů stojí za zmínku měkké přírodní usně, velury, nubuky. Pro obuv večerní a společenskou se používají luxusní lakované materiály, samet, velury, transparentní textilie a fólie, materiály s kovovým efektem a nově i peří a krajky.

Letní sezona se nese v duchu nízkých balerín s pohodlným tvarem špice, sandálků zdobených řemínky, korálky a bižuterie (vždy v decentním a jemném provedení). Novinkou jsou sandály se zvýšeným patním páskem na šněrování (i v pánské módě).

Trendem budou i nízké platformy a podpatky nejrůznějších tvarů a výšek. Večerní a společenská linie se nese v duchu usní s lakovanou úpravou a reptilií. Podpatky jsou geometrické čtvercového nebo lichoběžníkového tvaru, jehlové s kovovým efektem.

Jaký názor má Pavel Zapletal na obutí žen v Čechách, jak se chodí v jediném originálu obuvi na světě, které české celebrity obouvá a podle čeho vybírat botky, aby splňovaly všechny potřebné parametry pro zdraví nohy? To vše se dozvíte ve 2. díle již zítra.

Reklama

Související témata:

Načítám