Hlavní obsah

Braňte se nemocem!

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledujete, jak virózy nemilosrdně kosí jednoho kolegu za druhým? Stěžují si děti, že se nemají s kým bavit, protože kamarádi jsou nemocní? A obáváte se toho, že dojde i na vás? Udává se, že každoroční vlně chřipkové epidemie podlehne 20 % populace. Udělejte tedy všechno pro to, abyste tentokrát mezi nimi nebyli!

Článek

Každé tělo má svou přirozenou obranyschopnost, jistou míru imunity. Ovlivňuje ji řada faktorů. Záleží na věku, fyzické kondici, stravě, celkovém zdravotním stavu, míře psychické a fyzické zátěže či na prostředí, ve kterém se pohybujete. Celou řadu z nich můžete ovlivnit sami.

Pohyb, pohyb

Svůj věk samozřejmě nezměníte, ale můžete udělat hodně pro to, abyste se cítili mladší a vitálnější. Využijte každé volné chvilky k pohybu. Denně bychom totiž měli ujít asi deset tisíc kroků. Vyrazte třeba na procházku do zasněženého okolí nebo na hory za zimními sporty. Posílíte tak svou kondici a odolnost.

To chce klid…

Na druhou stranu je pro tělo důležitá i relaxace a spánek. Jestliže spíte málo nebo dlouho pracujete až do vyčerpání sil, vaše unavené tělo je logicky slabší a snáze pak podlehne nemocem. Proto si dopřejte dostatek spánku a najděte si čas i na kratší relaxaci během dne.

A hlavně, snažte se omezit stres. Samozřejmě, máte spoustu svých denních starostí, ať již osobních, nebo pracovních. Nesmíte ale dovolit, aby se neustálé napětí a shon staly běžnou součástí vašeho života. Tělo potřebuje vypnout a uvolnit se, jinak budete vysílení, podráždění a s imunitou to půjde také z kopce. Neumíte relaxovat? Na fyzické i psychické uvolnění je doporučován hořčík. Ideální je podpořit jej navíc vitaminem B6, tuto kombinaci najdete v šumivých tabletách Revital Hořčík + B6. A relaxační nápoj je tu.

Cítíte-li se unaveni dlouhodobě, dodejte tělu energii pomocí koenzymu Q10. Ten je totiž nejdůležitějším prvkem pro výrobu energie. V přípravku Revital koenzym Q10 je navíc jeho účinek podpořen i vitaminem E a selenem.

Víte, co jíte?

Přemýšlejte nad tím. Vaše strava musí obsahovat vyvážený poměr mikro- i makroživin. Do jídelníčku zařaďte zakysané nízkotučné nebo polotučné mléčné výrobky, bílé maso, luštěniny, celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu. K přípravě jídel používejte čerstvé a kvalitní potraviny. Naopak omezte nebo zcela vynechte konzumaci uzenin, tučných a smažených jídel, pokrmů obsahujících bílou mouku a cukr, alkohol.

Důležité je i to, co pijete. Dodržujte pitný režim, pijte i v zimě, kdy pocit žízně není tak silný jako v létě. Ideální je voda, neslazené ovocné čaje nebo naředěné ovocné a zeleninové šťávy.

V nouzi poznáš přítele!

A tím jsou vitaminy v čele s vitaminem C. V zimním období je více pravděpodobné, že vaše strava jich nebude obsahovat dostatečné množství.

Blíži-li se období epidemií, kolem vás je nemocných čím dál víc, v autobuse či ve vlaku na vás někdo kýchá, kolegyně kašle a posmrkává, je čas sáhnout po doplňcích stravy. V krizových situacích můžete nárazově užívat i vyšší dávky vitaminu C, 500 mg v jedné šumivé tabletě nabízí Revital Cé vitamin, nebo Revital Active C v jedné kapsli s postupným uvolňováním.

Náš tip: ochucené vitaminové tablety Energit. Mají skvělé ovocné příchutě, které vás dostanou. Mějte krabičku po ruce na pracovním stole, v autě nebo doma na kuchyňské lince.

Můžete je „pozobávat“ průběžně během dne a vitaminy tak do sebe dostat nenásilnou a chutnou formou.

Reklama

Načítám