Hlavní obsah

Odpustit mu nevěru? Těchto 5 otázek vám pomůže s rozhodováním!

Foto: Profimedia

Odpustit mu nevěru, nebo se s ním hned rozejít? To je těžké rozhodováníFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišly jste mu na nevěru. Konec! Rozchod! To vás bezprostředně napadne. Ale pak asi začnete přemýšlet, jestli není lepší dát mu druhou šanci. Zaslouží si ji? Odpovědi na pět otázek vám napoví.

Článek

Je to jedno z nejtěžších rozhodování v životě. Odpustit partnerovi nevěru, nebo vztah nemilosrdně ukončit? Podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox byste si měly položit 5 otázek, protože odpovědi na ně vám napoví, zda si váš záletný partner zaslouží odpuštění.

1. Bylo to poprvé?

Byl už vám někdy nevěrný, nebo je tohle poprvé, co vám zahnul? „Pokud někdo zahýbá stále dokola, bude v tom pokračovat. Dokud mu někdo, ideálně vy, nedá pořádnou lekci a nepomůže mu pochopit, že takhle vztah fungovat nemůže. Žádnou druhou šanci nikomu takovému! Nikdy a za žádných okolností!,“ říká Tracey Cox.

2. Proč to udělal?

Je potřeba znát důvod, co vašeho partnera k záletům vedlo. Musíte jeho jednání pochopit, jinak nelze odpustit.

Byl to jednorázový úlet s alespoň trochu rozumným vysvětlením? Pak se to odpouští lépe, než když šlo o opakovanou nevěru nebo dokonce dlouhodobý milenecký poměr, který záletník vlastně neumí vysvětlit, případně ho zdůvodňovat nechce, protože ví, že by to neznělo dobře.

Foto: Profimedia

Je nutné získat odpovědi na všechny otázky, které máte, i když je to bolestnéFoto: Profimedia

3. Jak se zachová příště?

Řekl vám, že se třeba opil a nevěděl, co dělá? Nebo že ho dotyčná svedla a využila jeho slabé chvilky. Pak by vám mělo vrtat hlavou, jak se zachová, až taková situace nastane příště. Může vám zaručit (tak, abyste mu opět mohly věřit), že se to již nebude opakovat?

4. Jaký byl váš vztah, když k nevěře došlo?

Jste si vědomy toho, že to mezi vámi moc dobře nefungovalo, že vztah nebyl ideální? V takové situaci je snazší nevěru odpustit, možná i ji pochopit. Ale pokud jste měly dojem, že je vše v pořádku a jste neskonale šťastní, je to problém.

„Je dost těžké v takovém případě muži znovu důvěřovat. Pokud totiž neexistovaly žádné varovné signály, nemůžete si být jisté, že příště, až zase budete mít pocit, že jste spokojení, on si odskočí jinam,“ tvrdí Tracey Cox.

5. Lituje toho?

Je smutný, zdrcený, trápí se tím, co udělal? V pořádku! „Měl by být možná i víc smutný než vy, mělo by ho trápit, jakou bolest vám způsobil,“ vysvětluje Tracey Cox. Pokud to tak není, není to dobré znamení.

Foto: Profimedia

Lituje svého úletu? Tak to je dobré znameníFoto: Profimedia

A co potom

Položily jste si následující otázky, máte potřebné odpovědi, ale jasno nejspíš stále nemáte. Potřebujete totiž prostor na přemýšlení. „Potřebujete klid na srovnání vlastních emocí, ale když bude nevěrný muž vedle vás, nikdy se vám to nepodaří,“ varuje Tracey Cox.

Ideální je, když strávíte pár dnů bez sebe. V té době byste se měly probrat všemi emocemi a pocity, které vámi zmítají, a měly byste si vytvořit seznam otázek, které ještě potřebujete zodpovědět. Sepište vše, co vám vrtá hlavou!

Po pár dnech se sejděte. Ale pozor, tohle není rande! „Je to setkání, při němž má padnout rozhodnutí,“ upřesňuje Tracey Cox. Měly byste partnera upozornit na to, že máte ještě otázky. „Pokud nebude chtít odpovídat, jděte od toho, druhou šanci si nezaslouží. Pokud je ochotný mluvit, začněte se ptát. Bude to bolestné, ale je to nutné,“ říká Tracey Cox.

Ve chvíli, kdy budete mít všechny odpovědi, měly byste cítit, jak to mezi vámi je. Zda jste schopni opět táhnout za jeden provaz, nebo jste se spíš odcizili. „Buď se zvednete a půjdete každý jiným směrem, nebo odejdete ruku v ruce zpět domů začít obnovovat váš vztah,“ dodává Tracey Cox. Prvních šest měsíců nebude příjemných. Budete se cítit bídně, budete bojovat s nedůvěrou v partnera. Pak se to zlepší a zhruba po roce by měl váš vztah opět normálně fungovat.

Jak to mají s nevěrou a odpouštěním naše čtenářky? Zeptali jsem se jich na našich facebookových stránkách.

A co vy? Odpustily jste partnerovi nevěru? A vyplatilo se to?

Související témata:

Načítám