Hlavní obsah

Brokolice do vázy aneb 8 fíglů, aby vám ovoce a zelenina vydržela déle!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrážíte jednou za týden na pořádný nákup, ať už do supermarketu, nebo na farmářský trh? Pak toho určitě vezmete najednou víc. Umíte ale své ovocné a zeleninové úlovky uchovávat tak, aby vydržely co nejdéle v co nejlepší kondici? Naše fígle oceníte!

Článek

Babské rady, jak ukládat mrkev i s natí do bedýnek s pískem, dneska nečekejte. Informace o tom, jak uskladnit brambory v chladném sklepě, aby vydržely celou zimu, už dnes potřebuje jen málokdo. Ovoce a zelenina se kupují průběžně, takže spíš vystává otázka, kam je doma „položit“, než je zkonzumujete.

Kdy chladnička nepomůže

U většiny potravin platí, že uchováním v chladu jim prodloužíte život. Mléčné výrobky, maso, šunka… Ovšem třeba chleba do lednice rozhodně nepatří, podobně jako velká část ovoce a zeleniny. Například papriky, okurky, rajčata, lilek, cuketa nebo broskve, nektarinky, jablka, švestky, citrusy a banány raději nechte volně v míse na kuchyňské lince. Česnek, cibuli a brambory můžete mít v kuchyňské skřínce (ovšem větrané) klidně i několik týdnů, škodí jim denní světlo.

Můžete si o špajzce nechat jen zdát? Pak je lednička pro některé druhy zeleniny nezbytná, ovšem vždy jen spodní šuplíky. Je v nich totiž tepleji než ve zbytku prostoru. Uložte do nich třeba hlávkový salát, kapustu, zelí, hrozny nebo kořenovou zeleninu.

A ještě jedna obecná rada, spíš pro horlivce: plody po přinesení domů nemyjte, pokud se je nechystáte hned konzumovat. Ztratí svůj přirozený ochranný filtr a nastartuje se hnilobný proces.

Ale nyní již pojďme ke konkrétním druhům ovoce a zeleniny...

Pár kapek vody a zavřít

Foto: Tomáš Rubín

Saláty, ale také baby špenát nebo rukola preferují příjemné vlhko, proto hlávku lehce pokropte vodou a zabalte do mikrotenového sáčku. Nakládejte s ním jako s křehkým zbožím, odvděčí se vám několikadenní křupavostí Foto: Tomáš Rubín

Pozor na etylen

Foto: Tomáš Rubín

Především jablka, ale v menší míře i hrušky, rajčata, mango, meruňky a švestky obsahují plyn zvaný etylen. Kvůli němu vám řezané květiny „odejdou“ mnohem rychleji, proto dobře zvažte, kam postavíte vázuFoto: Tomáš Rubín

Brambory chtějí své

Foto: Tomáš Rubín

Cibule a brambory nebudou nikdy kamarádi! Leda tak v zapečené formě – syrové je vždy uchovávejte odděleně, jinak cibule začne rychle klíčitFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednou z prastarých rad ohledně uchovávání brambor je přidání celého jablka. Obecně je důležitá tma (na světle klíčí) a suchoFoto: Tomáš Rubín

Nová zelená ozdoba

Foto: Tomáš Rubín

Květák i brokolice si potrpí na vlhko, a byť je jejich kmínek už nerozlučně oddělen od kořene, stále je to místo, odkud chce plod čerpat vodu. Tak jim ji dopřejte: ponořte spodní část do vody a hlávku překryjte vlhkou utěrkou. Podobně postupujte i u zelené cibulky, chřestu a většiny kuchyňských bylinekFoto: Tomáš Rubín

Popožeňte přírodu

Foto: Tomáš Rubín

Zelená rajčata? Nedozrálé banány nebo avokádo? Žádný problém! Stačí je položit na misku s jablky a jako mávnutím proutku máte hotovo. Tentokrát etylen pomáhá…Foto: Tomáš Rubín

Křupavost zachována

Foto: Tomáš Rubín

Řapíkatý celer patří mezi držáky, takže může v lednici přebývat i týdny, ovšem aby byl stále křehký a nezměnil se v ohebnou gumu, je dobré ho zabalit do hliníkové fólieFoto: Tomáš Rubín

Vychytávka nejen pro cibuli

Foto: Tomáš Rubín

Kdysi naše babičky věšely cibuli do punčochy, aby zaručily cirkulaci vzduchu. V dnešní lince na to není místo, takže potřebujete moderní radu: papírový sáček nebo reklamní tašku děrovačkou procvakejte ze všech stran a dobře uzavřete. Cibule si budou hovět v relativní tmě, ale s přístupem vzduchu Foto: Tomáš Rubín

Jdete překontrolovat jablka, jestli nejsou ve stejné míse jako broskve?

Reklama

Související témata:

Načítám