Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.
Vyrážíte jednou za týden na pořádný nákup, ať už do supermarketu, nebo na farmářský trh? Pak toho určitě vezmete najednou víc. Umíte ale své ovocné a zeleninové úlovky uchovávat tak, aby vydržely co nejdéle v co nejlepší kondici? Naše fígle oceníte!
Článek
Babské rady, jak ukládat mrkev i s natí do bedýnek s pískem, dneska nečekejte. Informace o tom, jak uskladnit brambory v chladném sklepě, aby vydržely celou zimu, už dnes potřebuje jen málokdo. Ovoce a zelenina se kupují průběžně, takže spíš vystává otázka, kam je doma „položit“, než je zkonzumujete.
U většiny potravin platí, že uchováním v chladu jim prodloužíte život. Mléčné výrobky, maso, šunka… Ovšem třeba chleba do lednice rozhodně nepatří, podobně jako velká část ovoce a zeleniny. Například papriky, okurky, rajčata, lilek, cuketa nebo broskve, nektarinky, jablka, švestky, citrusy a banány raději nechte volně v míse na kuchyňské lince. Česnek, cibuli a brambory můžete mít v kuchyňské skřínce (ovšem větrané) klidně i několik týdnů, škodí jim denní světlo.
Můžete si o špajzce nechat jen zdát? Pak je lednička pro některé druhy zeleniny nezbytná, ovšem vždy jen spodní šuplíky. Je v nich totiž tepleji než ve zbytku prostoru. Uložte do nich třeba hlávkový salát, kapustu, zelí, hrozny nebo kořenovou zeleninu.
A ještě jedna obecná rada, spíš pro horlivce: plody po přinesení domů nemyjte, pokud se je nechystáte hned konzumovat. Ztratí svůj přirozený ochranný filtr a nastartuje se hnilobný proces.
Ale nyní již pojďme ke konkrétním druhům ovoce a zeleniny...
Pár kapek vody a zavřít
Pozor na etylen
Brambory chtějí své
Nová zelená ozdoba
Popožeňte přírodu
Křupavost zachována
Vychytávka nejen pro cibuli
Jdete překontrolovat jablka, jestli nejsou ve stejné míse jako broskve?