Hlavní obsah

Brýle, které ochrání oči před viry a bakteriemi: Zničí je!

Foto: Carl Zeiss

Carl ZeissFoto: Carl Zeiss

Zní to skoro jako zázrak. Brýle, které ničí viry a bakterie. Za tímto jednoduchým sdělením ovšem stojí náročný vědecký výzkum kombinovaný s využitím staletých lidských zkušeností.

Článek

Že na dioptrických brýlích máme antireflexní vrstvu, která výrazně zlepšuje naše vidění, jsme si už zvykli. Možná vás překvapí, že jde o vynález starý pětaosmdesát let. Tehdy společnost ZEISS vyvinula vůbec první antireflexní vrstvu. Její funkce je prostá – pomáhá eliminovat odrazy na vnější i vnitřní části brýlové čočky (brýlové čočky slouží jako zdravotnický prostředek ke korekci zraku), čímž je oko osvobozené od zdroje rušivého světelného šumu, zvyšuje se prostupnost světla, a tím se zvyšuje zrakové pohodlí a výkon. Na vývoji antireflexní vrstvy se od té doby intenzivně pracuje a hledají se stále nová vylepšení. 

Foto: Carl Zeiss

Foto: Carl Zeiss

Do antireflexních vrstev byly v minulosti přidávány další funkce, jako je selektivní spektrální filtrování nebo řízení zbytkových odrazových barev. Odborníci se tak naučili dokonale pracovat s vrstvením různých materiálů do antireflexních povlaků. 

Události posledních dvou let, kdy lidstvo paralyzovala pandemie, vytvořily poptávku po alternativní ochraně před viry a bakteriemi. Dnes už víme, že oči jsou po ústech a nose další bránou průniku viru do těla. Brýle se proto logicky jeví jako vhodná ochrana tohoto prostoru. Naštěstí už několik staletí známe antibakteriální a antivirové účinky stříbra. Zbývalo proto vyřešit, jak stříbro aplikovat do antireflexní vrstvy brýlových čoček.  

Foto: Carl Zeiss

Foto: Carl Zeiss

K úspěšnému řešení pomohl mohutný vývoj nanotechnologií v posledních letech. Na světě je tak povrchová úprava ZEISS DuraVision AntiVirus Platinum UV založená na patentované technologii vkládání stříbra jako vázaných shluků nano rozměrů do antireflexní vrstvy. Specifická koncentrace a struktura stříbrných nanoklastrů zajišťuje antibakteriální a antivirovou účinnost při zachování výhod prémiové povrchové úpravy ZEISS DuraVision Platinum UV.

Foto: Carl Zeiss

Foto: Carl Zeiss

Každého napadne otázka, jak tato vrstva pracuje a proti jakým virům a bakteriím chrání. Podstatou antibakteriální a antivirové funkce antireflexní vrstvy brýlových čoček je, že stříbro neumožňuje přežít virům a bakteriím, které na brýlových čočkách ulpí. V tomto případě nerozlišujeme mezi jednotlivými kmeny virů a bakterií, ale umíme působit na jejich základní skupiny, kam většina patogenů patří. Podle laboratorních zkoumání ničí antireflexní vrstva ZEISS DuraVision Platinum UV až 99,9 % virů a bakterií.

Zdroj: Testováno dle normy ISO 21702:2019(E) na obalených virech a dle normy ISO 22196:2011(E) na gramnegativních a grampozitivních bakteriích. Účinnost prokázána po 24 hodinách, jak definují normy ISO. 

Foto: Carl Zeiss

Foto: Carl Zeiss

Tím, že brýle zakrývají oči i část obličeje, jsou ideálním nástrojem ochrany před průnikem virů a bakterií do těla. Výhody této antireflexní vrstvy jsou tak jasné, jak jasné je vidění každého, kdo si brýle s touto vrstvou nasadí. 

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám