Hlavní obsah

Bůčkové hody, kterým neodoláte!

Foto: Thinkstock

Bůček s křupavou kůrčičkou je pochoutkaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bůček! Toužíte zhřešit něčím lahodným nebo chcete udělat radost svému miláčkovi – gurmánovi? Pak jsou tyto bůčkové recepty přímo pro vás. Netradiční a pekelně dobré!

Článek

Bůčkové hody byste si neměli v zájmu cholesterolové hladiny dopřávat s železnou pravidelností, ale pokud se k tomuto hříšnému pokrmu přece jen odhodláte, mělo by to stát za to. Mějte však na paměti, že se jedná o kalorickou bombu, kterou bude nejlepší posléze vysportovat. Jedno je ale jisté – většina mužů tuto pochutinu zbožňuje a za bůček na talíři vás bude ten váš milovat ještě víc. Nechte se inspirovat…

Nakládaný bůček

Asi kilogram očištěného bůčku uvařte v nálevu ze dvou lžiček soli a drceného barevného pepře (cca 1 hodinu). Během jeho chladnutí připravte směs ze dvou lžic vzniklého vývaru, soli, barevného pepře, pikantní mleté červené papriky a česneku (zhruba 3–4 stroužky). Řádně promíchanou hmotu naneste na bůček ze všech stran, poté jej zabalte a dejte vychladit. Tato lahůdka se podává studená s čerstvým pečivem, zeleninou nebo nakládanými okurkami. Možné dochutit hořčicí.

Bůček s nádivkou

Do vykostěného vepřového bůčku nožem vyřežte kapsu. Tři housky nakrájejte na kostičky, pokropte smetanou, přidejte máslo rozmíchané se solí, čerstvou petrželku a nakrájenou šunku. Do kapsy v bůčku přidejte nádivku a konce uzavřete pomocí grilovacích jehel (eventuálně párátek). Předehřejte troubu na 180 °C, maso podlijte trochou vody a chvíli duste, pečte kůží dolů. Po chvíli otočte, nařízněte kůži, aby se nakonec vytvořila křupavá kůrčička. Pečte zhruba hodinu, průběžně polévejte vznikajícím výpekem.

Tip: Místo šunky můžete do nádivky dát například vejce a špetku muškátového oříšku.

Foto: Thinkstock

Sýrovo-bůčkové řízkyFoto: Thinkstock

Bůček grilovaný v medové marinádě

Pět lžic sójové omáčky rozmíchejte se stejným množstvím oleje, přidejte tři lžíce nejlépe tekutého medu, 4 protlačené stroužky česneku a najemno nakrájenou cibuli. Plátky vykostěného masa lehce naklepejte a nařízněte, poté osolte a opepřete, pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte i špetku chilli. Maso potírejte marinádou střídavě z obou stran přímo na grilu a grilujte na mírném ohni zhruba půl hodiny. Jako příloha se hodí čerstvý zeleninový salát a pečivo.

Uzený bůček na fazolích

Předem namočené bílé fazolky (cca půl kila) vařte do poloměkka. Na pánvi osmažte jednu najemno nakrájenou cibuli, 100 g slaniny na kostičky a dva stroužky česneku. Přimíchejte deci rajčatového protlaku, lžíci mleté pálivé papriky, sůl, pepř a špetku cukru. Přidejte hotové fazolky a nařeďte trochou vody. Vařte zhruba čtvrt hodiny a dolaďujte dle chuti solí, pepřem nebo cukrem. V hrnci uvařte asi 1 kg uzeného bůčku, dokud zcela nezměkne a kosti půjdou lehce vytáhnout. Poté ho nakrájejte na plátky a prudce osmahněte na pánvi. Fazole servírujte jako přílohu, je možné přidat i čerstvé pečivo.

Tip: K tomuto jídlu určitě nezapomeňte pít vychlazené pivo!

Sýrovo-bůčkové řízky

Zhruba 600 g mletého bůčku zalijte čtvrt litrem smetany a nechte několik hodin (cca půl dne) odležet v lednici. Poté zbylou tekutinu odlijte, maso osolte a opepřete černým pepřem. Přidejte do směsi strouhaný sýr, čerstvou petrželku a vyrobte těsto. Z něj uhnětené placičky obalte ve vajíčku a strouhance a opékejte na pánvi jako klasické řízky. Servírujte s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory a nejlépe i se sladším okurkovým salátem.

Tak dobrou chuť!

Reklama

Načítám