Hlavní obsah

Buďte eko i v práci: 5 triků pro zelenou kancelář

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Zatímco doma se řada z nás chová ekologicky a šetrně k životnímu prostředí, v zaměstnání před zjevným plýtváním stále přivíráme oči. V některých firmách už přišli na to, že zelenější rovná se často úspornější, ale jednoduchými kroky můžete pomoci přírodě i vy sama.

Článek

Podívejte se na pět triků, které vám pomohou.

1. Papíru pomálu

Jeden zaměstnanec v administrativě vyprodukuje v průměru 10 000 listů odpadního papíru za rok. Prvním krokem by tedy určitě mělo být zamyšlení, co skutečně potřebuji vytisknout. Místo v šanonech je jednodušší, ekologičtější a levnější archivovat dokumenty on-line. Například společnost ČEZ Prodej postupně motivuje zákazníky k přechodu na elektronické vyúčtování energií. Nemusí tak tisknout přes 360 000 faktur, což ušetří ročně 10 tun papíru. Pokud se bez tisku dokumentů neobejdete, zaškrtněte alespoň ve výchozím nastavení tiskárny oboustranný tisk.

2. Poslední zhasne

Zhasínat jsme se všichni učili už na základní škole, v práci jako bychom ale na tyto návyky zapomněli. V kuchyňce, v zasedací místnosti, u kopírky, na toaletách – tam všude se často svítí, i když zejí prázdnotou. Zhasnout se vyplatí, pokud odcházíte na déle než několik minut, takže i obědové pauzy nebo delší schůzky jsou důvodem otočit vypínačem. Proti zapomínání pomůže třeba vtipná cedulka umístěná na dveře.

3. Pryč s plasty

Jedním z největších „záporáků“ jsou dnes bez diskuze plasty. Prostor pro snížení jejich spotřeby v kancelářích je hlavně u jednorázových balených vod. Zvláště v Česku, kde je vysoká kvalita kohoutkové vody, se místo malých lahviček může snadno na schůzkách podávat voda ve džbánu. V některých velkých firmách dokonce přistupují k úplnému vyřazení nápojů balených v plastech. Ve společnosti ČEZ tímto krokem ušetří 1,5 tuny plastových obalů ročně.

4. Vypínat, vypínat, vypínat

Jednoduché pravidlo zní: na minuty uspat, na hodiny vypnout. I když si jdete jen pro kávu do kuchyňky nebo na rychlý oběd, vyplatí se notebook či počítač dát do stand-by neboli pohotovostního režimu. Při odchodu z práce pak techniku vypněte úplně. Přestože „ve spánku“ spotřebovává méně elektřiny, stále je to zbytečně mnoho. Také nabíječka nepatří do zásuvky, pokud ji zrovna nepoužíváte.

5. V práci jako doma

Třídíte doma důsledně papír a plasty? Není důvod to nedělat také v práci. Drtivá většina firem už má na tříděný odpad speciální nádoby. Těch pár kroků navíc rozhodně stojí za to a aspoň se protáhnete. Stejně jako doma pak můžete přistupovat i k dalším maličkostem: jak dlouho nechat téci kohoutek s vodou, jak moc naplníte konvici při přípravě kávy (vždy byste měli ohřívat jen nezbytně nutné množství vody) nebo jak budete splachovat na toaletě. Říká se, že z cizího krev neteče, ale planetu přece máme všichni jen jednu.

Reklama

Načítám