Hlavní obsah

Bydlení pro rodinu? V kostce!

Foto: Bouwfonds Property Development

Viladům dostal jednoduchý tvar kostkyFoto: Bouwfonds Property Development

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní viladomy jsou kompromisem pro ty, co touží bydlet v rodinném domě, ale zároveň nechtějí trávit všechen volný čas jeho údržbou a sekáním zahrady. Podívejte se do jednoho takového, který dostal tvar kostky.

Článek

Viladomy oceňují díky malým zahrádkám hlavně rodiny s dětmi. Pro jednu z nich je zařízen i dům Na Cikánce v Praze. Má dispozice 4+kk a obytnou plochu kolem 140 metrů čtverečních. „Při zařizování jsme se snažili zohlednit hlavně praktické hledisko, variabilitu a také maximálně využít celý prostor, který zase nebyl tak velký,“ říká autorka interiéru Žofia Baltazár ze společnosti Scandium.

V celém domě se opakuje několik prvků – patří mezi ně například třívrstvé dřevěné podlahy, konvektory v podlaze nahrazující radiátory a také barevné ladění. To se drží přírodních a světlých odstínů ve skandinávském stylu. V tomto duchu je vybírán i nábytek.

Foto: Bouwfonds Property Development

Přízemí tvoří propojený obývací pokoj s kuchyníFoto: Bouwfonds Property Development

Foto: Bouwfonds Property Development

Příjemné neutrální barvy ke skandinávskému stylu patříFoto: Bouwfonds Property Development

Přízemí laděné do bílé

Přízemí vily tvoří jediná místnost, sloužící jako kuchyň, jídelna i obývací pokoj. Kuchyňská linka, stejně jako skříňky v obývací části, má bílá lesklá dvířka v bezmadlovém provedení. S otevíráním přesto nejsou problémy, architektka se vyhnula dražšímu elektronickému ovládání a vybrala systém s vyfrézovaným madlem v horní části. Pohodlně se do něj vejdou prsty a skříňky snadno otevřete. Zajímavým prvkem v kuchyňské části je okno přes roh v prostoru mezi pracovní deskou a horními skříňkami.

Pod okno autorka interiéru umístila dřez s klasickou baterií. Přestože se právě pro tyto případy doporučuje volit dražší sklopnou, zde to nebylo třeba. Při větrání na „ventilačku“ armatura nepřekáží a otevírat okna dokořán není třeba ani když je myjete. Jsou umístěná v přízemí, proto není problém čistit je ze zahrady.

Ve světlých tónech je zvolený i sedací nábytek sladěný se závěsy. Určitou výjimku, ale zároveň i žádaný kontrast, představuje dřevo v přírodním odstínu použité na jídelním stole a židlích. Stále máte pocit, že je zde málo barev? Zdálo se to i architektce a tak sem dala jednoduché modré křeslo. Pokud se majitelům omrzí, není problém ho vyměnit. Zajímavým doplňkem tohoto prostoru je přenosný lihový krb ve tvaru vajíčka.

V přízemí domu se nachází ještě technická místnost a toaleta pro hosty. Dostatek úložných prostorů pak nabízí prostor pod schody do prvního patra. Žofia Baltazár ho celý vyplnila vestavnými skříněmi.

Foto: Bouwfonds Property Development

Ložnici zdobí tapeta přes celou jednu stěnuFoto: Bouwfonds Property Development

Foto: Bouwfonds Property Development

Jedinou výraznou barvu - žlutou - najdete v dětském pokojiFoto: Bouwfonds Property Development

Barvy hledejte v ložnici syna

Vestavné skříně najdete také v ložnici i pokoji syna. Jsou umístěné v části vedle dveří, proto neruší při pohledu do místností. Ty pak působí jednoduchým a čistým dojmem. Zařízení ložnice tvoří jen manželská postel ve světle krémové barvě kombinované s šedou. Výrazný barevný prvek tady není, protože ložnice patří mezi klidové zóny, kde by mohl rušit. Aby prostor nevypadal nudně, zdobí ho tapeta přes celou jednu stěnu.

Naopak výrazné odstíny si architektka dovolila v pokoji syna. Ale ani tady nemusejí zůstat navždy. Sytou žlutou je vymylovaná jen jedna stěna a čalounění postele. Pokud se to za pár let nebude potomkovi líbit, není problém barvy vyměnit. Zbytek zařízení je pak v neutrální bíločerné kombinaci.

Foto: Bouwfonds Property Development

Pokoj pro hosty slouží zároveň jako pracovnaFoto: Bouwfonds Property Development

Pokoj pro hosty, nebo pánská pracovna?

Poslední volnou místnost v patře lze využívat jako pracovnu či pokoj pro hosty. I tady najdete jen tlumené odstíny, které nebudou rozptylovat při práci ani při usínání. Pohovka je rozkládací, stačí několik pohybů a vznikne z ní pohodlné dvojlůžko.

Psací stůl doplňují nejen klasické police, ale i variabilní drátěný systém, který si lze přizpůsobit podle toho, co právě potřebujete skladovat a ukládat.

V patře se nachází i koupelna vybavená vanou, sprchovým koutem, toaletou a velkým umyvadlem. Více než zařízení tady zaujme velké francouzské okno. Prosklená plocha je zvenku samozřejmě chráněná předokenními roletami, které chrání soukromí majitelů.

Někteří odborníci na reality tvrdí, že právě viladomy budou čím dál žádanější. Minimální péče o stavbu a zároveň vlastní bydlení s kouskem zahrady prý lákají. Myslíte si to také?

Reklama

Související témata:

Načítám