Hlavní obsah

Bydlení zařídili ve stylu „co dům dá“. Po 10 letech se dočkalo proměny!

Foto: Jaroslav Mareš, Hivision (18x)

Obytnému prostoru dominují přírodní materiály v podobě dubové podlahy a trámového stropuFoto: Jaroslav Mareš, Hivision (18x)

Reklama

V 10 let starém domě v obci kousek od Brna byl interiér zařízen spíše ve stylu „co dům dá“. Chvíle na jeho proměnu však přišla a dnes se v něm žije jedna báseň. Přesvědčte se!

Článek

Někdy si i nový dům musí na dotažení do konce počkat. Ve chvíli, kdy se z dětí stali školáci a byly nějaké finance na úpravu interiéru, se manželé rozhodli pustit do proměny.

Oslovili proto Ing. arch. Martinu Černou, která se snažila prostor sjednotit použitým materiálem, tvaroslovím mobiliáře, barevností a také dodržet minimalizaci jejich použití. „Základními použitými barvami a materiály jsou dubové dřevo a bílá a antracitová barva,“ říká architektka.

Do převýšených prostorů svítidlo na míru

Atmosféra moderního rodinného bydlení s přírodními prvky na vás dýchne už u vstupu do obytného prostoru, který na 55 m2 spojuje obývací pokoj, jídelnu i kuchyň.

Stávající dubová podlaha byla přebroušena a přelakována. Původní jsou i dřevěné stropní trámy a podbití. Antracitová příčka odděluje prostor obývací části, kde byla navržena skříňová sestava s úložným prostorem se zabudovaným nerezovým květníkem. Protože se jedná o převýšený prostor, muselo tomu být přizpůsobeno osvětlení. Byla zde použita bodová reflektorová svítidla, obloukové svítidlo nad konferenčním stolkem je dokonce vyrobeno na míru firmou Aldo metal Blansko.

Foto: Archiv firmy

Sedací souprava je značky Polstrin. Má látkový pratelný potah s teflonovou úpravouFoto: Archiv firmy

Vaření s výhledem do ulice

Bílá kuchyňská linka ve tvaru písmene U je provedena v bílém matném laku, pracovní deska je z umělého kamene Technistone, obklad je z kaleného skla.

Foto: Archiv firmy

Jídelní stůl je vyroben na míru z ocelové podnože a masivních dubových fošen. Masívní dubové fošny, stejně tak jako veškerý nábytek na míru v obytném prostoru včetně kuchyňské linky dodala firma Truhlářství Kříž z Velatic (Židle TON Simple, cena 4070,- Kč)Foto: Archiv firmy

Vedle vysokých skříněk jsou velmi nenápadné dveře do spíže. Módu vitrínového nábytku a kredenců z minulých dob dnes nahrazují třeba prosklené niky zabudované ve stěně, kouzlo mají zvláště, když jsou nasvětlené LED osvětlením, jako je tomu v tomto případě.

Jídelní stůl je vyroben na míru z ocelové podnože a masivních dubových fošen. Doplňují jej židle TON z ručně ohýbaného dřeva. Mezi jídelní a obývací částí je umístěný krbový portál, také je vyroben na míru se zabudovanou krbovou vložkou. Dřevěná podlaha byla okolo krbu vyříznuta a nahrazena cementovou stěrkou.

Foto: Archiv firmy

Kuchyňská linka je ve tvaru U a je v provedení bílého matného laku. Pracovní deska je z umělého kamene TechnistoneFoto: Archiv firmy

Z jednoho dětského pokoje vznikly dva

Každé z děti již toužilo po svém soukromí, a proto bylo jasné, že je třeba z původního dětského pokoje vytvořit dva. Úkol to však nebyl jednoduchý, protože dětský pokoj byl dlouhý a úzký, navíc v podkroví se šikmým podhledem.

Foto: Archiv firmy

Oba pokoje mají i dostatek úložných prostor a nábytek je v každém z nich rozmístěn trochu jinak. V obou pokojích byla na průběžné stěně aplikována magnetická výmalbaFoto: Archiv firmy

„Naštěstí majitelé při stavbě domu využili prostor až k samému vrcholu krovu a podhled kopíruje tvar střechy,“ říká Martina Černá. „Díky tomu jsme mohli vložit doprostřed pokoje trojúhelníkový blok z březové překližky,“ dodává architektka. Z každé strany bloku má dítě svou spací niku v růžové a modré barvě.

Pokoje jsou zařízeny prakticky. Každý je řešen odlišně, ale nechybí jim psací stůl ani dostatek úložných prostor. Ty jsou ostatně v domě dále vytvořeny v nové šatně, kde byl využitý každý centimetr. Šatna je osvětlena LED páskami v hliníkových profilech v podhledu.

Ložnice je v současnosti ve fázi projektu a koupelny zůstávají zatím původní, jejich přestavba se zatím neřešila.

Foto: Archiv firmy

Šatna je „rozsvícena“ LED páskami zabudovanými v hliníkovém profilu v podhleduFoto: Archiv firmy

Také se už nějakou dobu chystáte proměnit svůj interiér? A jak to řešíte?

Reklama

Související témata:

Načítám