Hlavní obsah

Byla jsem závislá. Na nosních kapkách!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kapky používejte maximálně sedm dníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Trápí vás rýma, ucpaný nos, špatně se vám dýchá? Nejrychlejší pomoc - sáhnete po nosních kapkách, v lékárně máte široký výběr bez předpisu. Ale i z tak zdánlivě nevinné záležitosti si můžete zadělat na pěkný průšvih!

Článek

Na začátku byla pracovní vytíženost

"Bylo to nachlazení jako každé jiné. Jen mne zastihlo v tu nejméně vhodnou dobu", začíná svůj příběh Petra, obchodní zástupkyně z Mělníka. "Nastupovala jsem zrovna do nového zaměstnání. To poslední, na co jsem v těch dnech myslela, bylo důrazné upozornění magistry v lékárně: nepoužívat nosní kapky déle než 7 dní! Ale pocit stále „plného nosu" mne zkrátka tak obtěžoval, že jsem bez nich neudělala jediný krok. Jejich přítomnost mě uklidňovala a jistila." Bylo to tak jednoduché!

Kolotoč se roztočil. Kolotoč s názvem derivát efedrinu. Ten je obsažen téměř ve všech nosních sprejích či kapkách a získat závislost na něj je snadné už po týdnu. "A tak moje nosní sliznice začala reagovat na přemíru efedrinu otokem. Nos se stal neprůchodným, a já potřebovala svou dávku. Efedrin, otok, efedrin..."

„Anemizační kapky, které obsahují efedrin, způsobují u dospělého člověka to, že se řasinky buněk v nose přestanou pohybovat, dojde k prosáknutí nosní sliznice a k jeho zneprůchodnění. K tomuto stavu může dojít již po pěti dnech trvalého kapání!" varuje MUDr. Lidmila Ripová z ORL v Praze. „Vznikne tzv. medikamentózní rýma, to znamená, že kapky už nefungují. Doporučuje se alespoň kapky měnit."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Efedrin v kapkách je návykovýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Po třech letech začala hledat pomoc!

Jedné sobotní noci Petře došly všechny kapky i na tajných místech. Pološílená jezdila autem napříč městem, hledala lékárnu s pohotovostní prodejní dobou a měla abstinenční příznaky. „Uvědomila jsem si, že jsem ukázkově závislá!"

Problém, který po dobu tří let vždy přešla jen mávnutím ruky, byl mnohem závažnější, než si myslela. Nos má za úkol čistit, zahřívat a zvlhčovat vzduch, který dýcháme. Ovšem její nosní sliznice jen prohrávala boj s kapkami a nemohla tak plnit svou hlavní funkci.

„Dochází také k zánětům Eustachovy trubice a středouší. Často se přidají i zalehlé uši. Problém můžou mít dospělí i s čichem, čichové buňky se otupí. Kojencům se vůbec nesmí dávat nosní kapky, např. Sanorin, protože by jim v těle změnily acidobazickou rovnováhu a došlo by k takzvanému ´okyselení krve´!" dodává lékařka.

„Intenzivně jsem listovala odkazy na internetu - a ejhle! Nebyla jsem v tom sama. Proseděla jsem hodiny u počítače a četla zkušenosti a rady těch, jež se závislostí dokázali zbavit." Zásah odborníka byl více než nutný. Nejoptimálnější a nejrychlejší řešení. "Ulevilo se mi již při první konzultaci. Našel se někdo, kdo mě pochopil, vyslechnul a poradil."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rekonvalescence nebyla nic příjemnéhoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro tentokrát jsem to zvládla! Mám, ale vyhráno?

„Léčba probíhá nejčastěji pomocí kortikoidů. Pokud je sliznice příliš nakypřelá, přistupuje se k operačnímu řešení. Nejvhodnější a nejšetrnější je laser, je po něm i výborné hojení," vysvětluje dále MUDr. Lidmila Ripová.

Pomoc Petra našla na soukromé klinice. Laserový zákrok k odstranění zdeformované a nefunkční nosní sliznice trval pár vteřin. Následující tři dny po minioperaci zůstala na doporučení lékaře doma. „Ale nebyly to zrovna příjemné rekonvalescentní dny: z nosu mi kapala krev, spala jsem na 4 polštářích, a nos byl neprůchodná a nedobytná oblast. Nová nosní sliznice potřebovala čas na regeneraci," vypráví Petra.

Třetí den se dočkala. „Funguje to - lehounké a průchodné dýchání nosem! Záhy jsem si uvědomila, že v momentě, kdy se dostaví první zlomová rýma, musím zmobilizovat všechny své síly, abych znovu nepropadla tak zbytečné závislosti. Jestli tohle zvládnu, pak jsem vyléčená....", věří si mladá žena.

Doufám, že jste si z příběhu vzali ponaučení a nechcete-li si číst příbalové letáčky, dejte na upozornění lékařů a magister!

Reklama

Načítám