Hlavní obsah

Byt nad řekou pro pětičlennou rodinu: Tady milují děti!

Foto: Josef Neumann

Foto: Josef Neumann

Reklama

Reprezentativní i praktický. Vzdušný a s dostatkem úložných prostor. V chladných barvách, ale i s teplými přírodními prvky. Takový je byt pětičlenné rodiny s nádherným výhledem.

Článek

Dvousetmetrový byt s dispozicí 5 + 1 se stal domovem pětičlenné rodiny – rodičů a tří dětí, z nichž jedno se narodilo „do nového“, tedy v průběhu realizace. Stylový a nadčasový interiér je navzdory vysoce reprezentativnímu vzhledu praktický a dokonale plní nároky velké rodiny, zejména na dostatek úložných prostor a praktičnost. Z oken a teras se navíc majitelům otevírá jedinečný výhled na řeku Vltavu a protilehlé panorama starých Holešovic, který se jen tak neomrzí.

„Majitelé si přáli čistý interiér bez zbytečností. Byt měl být světlý s chladnými odstíny v kombinaci s kvalitními přírodními materiály, zejména dřevem, které prostor zútulní. Tato realizace byla již druhá v pořadí, znaly jsme tedy osobní preference a nároky majitelů, což nám práci značně usnadnilo,“ říká Jitka Kobzová, spoluautorka návrhu a majitelka studia Ambience Design, které za realizací stojí.

Nejkrásnější výhled z kuchyně

S kolegyní Zuzanou Wiesnerovou se k projektu dostaly ve fázi hrubé stavby, byl tedy i čas na dispoziční úpravy, respektive jednu – kuchyně s jídelnou a obývací pokoj byly původně zamýšleny obráceně. Tyto místnosti designérky prohodily zejména proto, že je kuchyně s jídelnou nejobývanější částí bytu – bylo tedy žádoucí, aby byl právě zde ten nejkrásnější výhled.

Ve velkoryse koncipované moderní kuchyni se snoubí precizně zhotovená kuchyňská linka z lakovaných MDF desek s dubovou deskou jídelního stolu. Ta je vyrobená ze dvou kusů masivního dřeva, jehož hrany přiznávají tvar kmenu, jídelní kout pak oživují zelené židle, které do prostoru spolu se dřevem přinášejí kus přírody.

Foto: Josef Neumann

Kuchyně je vyrobená na míru podle autorského návrhu designérek Jitky Kobzové a Zuzany WiesnerovéFoto: Josef Neumann

Betonový pilíř jako komplikace i stěžejní prvek

„Dispozici kuchyňské linky zprvu komplikoval betonový pilíř, který se ale během vývoje návrhu stal jejím stěžejním prvkem – podnětem pro začlenění betonu do materiálového schématu bytu. V kuchyni, stejně jako v celém bytě, kladli majitelé důraz na kvalitní materiály, preferovali například Technistone, s nímž měli dobré zkušenosti z předchozí realizace,“ doplňuje k materiálům Zuzana Wiesnerová.

Nádhernou živoucí kulisu pak vytváří právě výhled z oken, a to i při ponurém počasí.

Obývací pokoj lemují po obou stranách terasy, navržený je tak, aby vynikly jeho čisté linie a zachovala se jednoduchost prostoru. Jemné barevné ladění kontrastuje s hrubostí betonové stěrky a vše skvěle dolaďují velkoformátové obrazy. Promyšlené je také osvětlení společenských prostor, které umožňuje nastavování různých atmosfér. Světla se navíc jednoduše ovládají přes telefon.

Foto: Josef Neumann

Obývací pokoj a kuchyně byly původně zamýšleny opačně. V kuchyni však majitelé tráví nejvíce času, proto pro ni zvolili místnost s nejkrásnějším výhledemFoto: Josef Neumann

Společný pokojíček s hernou

Dětské pokoje jsou barevně neutrální s několika prvky v modrošedé barvě tak, aby se v nich dobře cítil chlapec i dívky a zároveň, aby navazovaly na jemné barevné schéma celého bytu. „Majitelé si přáli, aby byly děti ve společném prostoru co nejdéle, zatím jsou všechny v předškolním věku, z toho důvodu slouží jedna místnost jako ložnice a druhá jako herna,“ vysvětluje Zuzana Wiesnerová.

V rodičovské ložnici je jen to nejpodstatnější, tedy postel, noční stolky, úložné prostory a obrazy. Zařízená je ve velmi světlých tónech, křehké barevné ladění opět odpovídá celkovému konceptu bytu. Další úložné prostory nabízí šatna, která k místnosti přiléhá.

Koupelny jsou v bytě dvě – jedna navazuje na ložnici rodičů, druhá slouží dětem, které v ní mají vanu, sprchový kout i toaletu, a hlavně snížené umyvadlo. Úložné prostory zajišťují skříňky v nikách za zrcadly a umyvadlové skříňky.

Foto: Josef Neumann

Jedna místnost slouží jako ložnice, druhá jako herna. Majitelé si přáli, aby děti byly ve společném prostoru co možná nejdéleFoto: Josef Neumann

Vizitka bytových návrhářek

Jitka Kobzová vystudovala obor Bytové návrhářství na Academy for Art Design v Londýně a obor Home Staging na British Academy of Home Staging. Interiérovému designu se profesně věnuje více než dvacet let, po návratu do ČR založila mj. společnost Ambience design, v níž od počátku působí i Zuzana Wiesnerová. Ta absolvovala studia v oboru multimedia a design se specializací na prostorový design. Kvalita je u nich vždy na prvním místě, stejně jako originalita, kreativita, atraktivní design a přátelský způsob práce s klientem. Více na www.ambiencedesign.cz

Jak se vám líbí prostorný byt? A co říkáte na dětský pokoj s hernou?

Reklama

Načítám