Hlavní obsah

Rekonstrukce mezonetu: Terasa s výhledem a retro nábytek

Foto: Tomáš Dittrich

Foto: Tomáš Dittrich

Reklama

Zmodernizovat byt ve starém činžovním domě je pro většinu architektů poměrně velký oříšek. Že však stojí za to, se do takové rekonstrukce pustit, svědčí třeba tento mezonet na pražském Smíchově.

Článek

Zajímavou proměnou prošel mezonetový byt ve Zborovské ulici, která je od centra Prahy co by kamenem dohodil. Rekonstrukce se ujala designérka Ivana Šustrová ze studia Designist. Ve spolupráci s Erikou Táborskou se jí podařilo vytvořit velmi příjemný prostor, který budou nájemníci jen velmi neradi opouštět.

Majitelé chtěli světlý mezonet

Byt je v podkroví jednoho z majestátních secesních domů. Majitelé se rozhodli, že ho nejdříve zrekonstruují a potom ho začnou pronajímat. Není proto divu, že chtěli zájemcům nabídnout atraktivní a přitom osobitý prostor, který by jim poskytl útulné zázemí.

O výsledku měli majitelé velmi jasnou představu, nezbytný proces změn však ponechali na designérce Ivaně Šustrové: „Zadáním bylo byt prosvětlit, sjednotit, dispozičně vhodně upravit a více propojit s terasou. Byt je určen na krátkodobý pronájem, a proto nebylo potřeba řešit větší úložné prostory.“

Foto: Tomáš Dittrich

Z ložnice je přímý vstup na terasuFoto: Tomáš Dittrich

Místo koupelny velká ložnice

Na užitné ploše osmdesát tři metrů čtverečních se nachází kuchyň propojená s obývákem, záchod s koupelnou a v horním patře je ložnice s prostornou terasou, z níž je nádherný výhled na Hradčany a Petřín.

Původně se jednalo o dvoupodlažní byt o dispozici 2 + kk. A to se ani po rekonstrukci příliš nezměnilo. Došlo pouze k rozšíření obytného prostoru v horním podlaží vybouráním malé koupelny a krbu. Místo toho zde vznikla prostorná ložnice se vstupem na terasu.

Foto: Tomáš Dittrich

Vybouráním malé koupelny a krbu v horním podlaží vznikla prostorná ložniceFoto: Tomáš Dittrich

Zbavili se schodiště i staré podlahy 

Původně bylo v bytě masivní schodiště s kazetovou MDF podlahou (jedná se o dřevovláknité, snadno opracovatelné desky, které se používají jako náhražka dřeva). Stěny byly obložené v rustikálním stylu, s nímž korespondovaly i úložné prostory.

Ani tato rekonstrukce se neobešla bez prachu a bourání. Především bylo nutné udělat nové elektrické rozvody. Dále přišla na řadu demontáž sádrokartonových podhledů, schodiště a vestaveb. Aby prostor působil vzdušnějším dojmem, nahradily designérky masivní dvouramenné schodiště montovaným subtilním točitým schodištěm s ocelovou podestou. MDF desky na podlaze pak nahradil kvalitnější materiál – dubové masivní dřevo, které dodalo interiéru eleganci a nadčasovost.

Foto: Tomáš Dittrich

U kuchyňské linky je z praktických důvodů dlažba, jinak je v celém bytě kvalitní dřevěná podlahaFoto: Tomáš Dittrich

Industriální svítidla a retro nábytek mají styl

Celé dolní podlaží je otevřený prostor, kde nechybí jednoduchá kuchyňská linka a kulatý jídelní stůl se čtyřmi židlemi. V rohu je umístěný pohodlný dvojsedák s konferenčním stolkem – slouží k příjemnému posezení u kávy nebo skleničky vína. Útulný dojem umocňuje dřevěný nábytek a obdiv zaslouží elegantní industriální svítidla i obrazová galerie.

„Byt byl vybaven novými úložnými prostory při vstupu a v kuchyňské lince, vše v jednoduchém industriálním stylu. Celkový koncept je doplněn repasovaným retro nábytkem a osvětlením, barevný akcent dodávají obrazy na stěnách,“ dodává Ivana Šustrová.

Foto: Tomáš Dittrich

Chloubou bytu jsou industriální svítidlaFoto: Tomáš Dittrich

Vizitka designérky

Ivana Šustrová se zabývá návrhy interiérů soukromých i komerčních objektů. Řídí a organizuje projekty ve výstavbě až do fáze dodávky interiéru s důrazem na zpracování architektonických detailů. Více se dozvíte na designist.cz.

Líbí se vám industriální prvky v secesním domě?

Reklama

Načítám