Hlavní obsah

Byt naruby, děti měly mejdan. Co teď?

Foto: thinkstock

Rodiče odjeli, děti mají pré. Ale pozor, aby se jim to nevymklo z rukou!Foto: thinkstock

Reklama

Strávili jste víkend na horách bez věčně otráveného puberťáka, ale už se těšíte domů. Jenže místo útulného bytu vás čeká šok. Je zřejmé, že vaše dítě uspořádalo pro kamarády mejdan. Jak reagovat?

Článek

Zničený nábytek a pořádně naštvaní sousedé v „lepším“ případě, dohra na policii v tom horším.

Když má dospívající potomek volný byt a uspořádá party, ať už povolenou nebo ne, může vaše bydlení dopadnout jako po řádění hurikánu. Než odjedete, domluvte se s potomkem, že si kamarády pozvat může, ale za jasně daných pravidel. „Řekne se, co se smí a nesmí, a co se stane, když pravidla dodržena nebudou,“ radí dětská psycholožka Markéta Klingerová. A jaká pravidla by to měla být?

Povolená party: Co ano, co ne?!

  • Počet kamarádů– Stanovte si počet kamarádů, kteří mohou přijít. Vyhnete se tak katastrofě, kterou už mnoho -náctiletých zažilo kvůli pozvánkám na sociálních sítích. Například šestnáctileté dívce z Karvinska takhle domů dorazilo na oslavu několik stovek lidí.
  • Prostor – Vymezte dítěti prostory a věci, které jsou nedotknutelné, pokud na něčem lpíte, odstraňte je z dosahu, ložnici třeba i zamkněte.
  • Alkohol a kouření – Zakázat puberťákovi popíjení alkoholu je věc těžká, ale aspoň se snažte dítě motivovat k tomu, že pobavit se dá i nad sklenkou vína a není hned třeba vypít lahev rumu v rekordním čase. Vyříkejte si i to, zda se může v bytě kouřit.
  • Soused – Domluvte se se sousedem, že pokud už party překročí hranice dobrého vkusu, bude vás informovat. Dítěti o tom ale řekněte předem, nebude mít pocit, že je přímo pod dohledem, ale vytuší, že si nemůže dovolit všechno.
  • Stav bytu – Přesně specifikujte, v jakém stavu má být domov před vaším návratem. V ideálním případě nemají rodiče vůbec poznat, že se doma nějaký večírek konal.

Večírková pravidla znáte. Teď už stačí předem domluvit sankce za to, když se nedodrží. Co ale dělat, když se vrátíte domů, a velmi rychle zjistíte, že se tam cosi velkého konalo bez vašeho vědomí?

Foto: thinkstock

Když na pubertálním mejdanu není dozor dospělého, alkohol teče proudem. Poučte potomky, ať dávají velký pozor na riziko otravy!Foto: thinkstock

Nepovolená party: Sáhněte mu na kapesné

Jiná situace nastává, pokud potomek party uspořádal bez dovolení a vy se vracíte do zdemolovaného bytu. Pokuste se ovládnout, byť s vámi emoce cloumají ze strany na stranu. Jinak se vzájemná komunikace promění v boj a dítě si ze sporu nic neodnese.

„Už vůbec nepůjde o ten nepořádek doma, ale o to, že rodič křičí na dítě a dítě se brání. Efektivnější je zdůraznit, že takhle to tedy nepůjde a jakou představu mají rodiče do budoucna,“ radí psycholožka Klingerová.

Snadno ale zničený byt dítěti projít nemá. Následky pubertálního řádění mohou být všelijaké, ale jedno mají společné. Ať je zaplatí ten, kdo je způsobil, a protože z kamarádů asi jako rodiče náhradu škody dobrovolně nedostanete, zbude placení jen na vaše dítě (dá se předpokládat, že si příště takový večírek rozmyslí). Pokud nemá žádné příjmy, vyhlaste klidně exekuci na kapesné.

Foto: thinkstock

Hysterickými výčitkami toho mnoho nezmůžete. Zkuste zachovat alespoň navenek chladnou hlavuFoto: thinkstock

Nemáš na to, pojedeš s námi

A zkuste dát potomkovi ještě jednu šanci a opusťte ho na víkend znovu. Když se situace bude opakovat, je na čase oznámit mu, že má smůlu a že opět začíná jezdit ven s rodinou. „Není vhodné rovnou říkat už ti nevěříme, spíš poukázat na to, že se ukázalo, že to potomek ještě nezvládá, a tudíž sám být doma prostě nemůže,“ radí Markéta Klingerová.

Další pokus absolvujte až po nějaké době, kdy se „chová vzorně“. Samozřejmostí je v tomto případě plnění povinností. Když zhodnotíte, že je již zodpovědnější, povolte kompromis. Nechte ho jeden víkendový den doma samotného s řadou úkolů a ověřte si, jestli je splní...

Pokud necháváte potomka o víkendu samotného doma, dovolte mu občas uspořádat večírek. Když ho nebude dělat tajně, spíš se vyhnete škodám a sporům. Nebo ne?

Reklama

Načítám