Hlavní obsah

Vyměňte zimní jídelníček za jarní a zbavte se kil i únavy!

Foto: thinkstock

Čas přidat do svého jídelníčku zelené čerstvé saláty je tadyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas na změnu jídelníčku je tady! Konec zimnímu přejídání, začíná lehké svěží jaro. Co tedy přidat nebo ubrat ze svého menu, abyste nebyli unavení, ale plni energie a třeba i lehčí o pár kil? Víme!

Článek

Pozorujete, že díky přibývajícímu teplu už tolik nemáte chuť na hutná a tučná jídla jako v zimě? Přesně tak! „Oproti zimě se menu stává odlehčeným od těžkých jídel, která udržovala teplotu těla,“ uvádí poradce pro zdravý životní styl Václav Krejčík. Proto ani není potřeba mastných a smažených pokrmů, sladkostí a alkoholu.

Čas na zelené potraviny

Aby vám tělo po zimě začalo šlapat jako dobře namazaný stroj, pomůže vám podle odborníka na fytoterapii Radima Jakeše zredukovat v jídelníčku živočišné tuky, včetně masa, přidat rostlinné nenasycené, ubrat pečiva. Přidejte také jarní listovou zeleninu – saláty, rukolu, polníček, pažitku a kadeřávek. „Prospívá omezit solení a volit lehce stravitelnou potravu kyselé chuti, která podporuje energii jater,“ doporučuje terapeutka čínské medicíny Marta Tovtová a přidává tipy na rašící výhonky, kopřivový čaj, listy pampelišky. A pochopitelně vodu v pitném režimu (0,4 l/10 kg váhy).

Foto: thinkstock

Vybírejte nejen očima, ale i pocity, zda na to máte chuťFoto: thinkstock

Vyhněte se únavě

Ještě než příroda propukne v plné jarní kráse a nalije vám novou energii do žil, připravte na ni své tělo i dalšími kroky. „Pokud už nyní trpíte jarní únavou, musíte přiložit ruku k dílu a začít čistit organismus,“ radí Václav Krejčík. V březnu je v ohrožení žlučník a v dubnu játra. „Zabírají bylinné čaje z heřmánku, kopřiv, řepíku – pročistí celé tělo uvnitř,“ doplňuje s tím, že je pijte maximálně v kuse 21 dní.

A i když je to vhodné období na půsty a očistné dny, nemusíte v nich být příliš radikální. Lepší volbou podle odborníků je spíše dát si zeleninový den (dušená zelenina, saláty, vývary), a také eliminovat velký příjem bílé mouky, cukru, mléčných výrobků. „Tělo se prozáří, splaskne a zbavíte se i třeba i pár kilogramů,“ popisuje Václav Krejčík.

Bylinky, klíčky, hořké a kyselé

„Postupně také do salátů, nebo na celozrnný chléb, můžete přidávat řeřichu, která působí antibakteriálně a protirakovinově," vyjmenovává odborník další tipy a doplňuje: „Ředkev zase zbavuje hlenů, houba šiitaké je výborná na detoxikaci, zlepšení funkce jater a také na podporu imunity, která při střídání ročních období, a hlavně po zimě pomůže tělu obnovit energii." Podle něj ráno vlažná voda s vymačkaným citronem pomáhá zbavit tělo hlenů a plísní a rozpohybovává metabolismus.

Zkrátka změňte zimní stereotyp za jarní explozi, ať je vám lépe nejen na duši, ale i po těle. Co říkáte? A jestli máte nějaký zajímavý recept na jarní jídlo, prozraďte nám ho v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám