Hlavní obsah

Celý život žijí se svojí první láskou

Foto: Thinkstock

Láska na celý život je dnes spíše raritouFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako z pohádky! Potkáte muže, zamilujete se, je váš první a také poslední. Jednoduše láska na celý život. Tenhle model je v dnešní době spíš raritou, ale stává se to. Jaké to je, když za život poznáte jen jediného muže? Jaké to má výhody? A existují nějaká rizika?

Článek

Dřív bylo zcela běžné žít s jedním mužem celý život. Naopak dívky, které se brzy nevdaly, byly pro okolí tak trochu divné. Dnes mladé ženy studují více škol, střídají zaměstnání, a stejně tak získávají zkušenosti i v oblasti lásky. Přesto jsou ženy, které stráví život s prvním mužem, kterého potkaly.

Že by rodinná diagnóza?

Přesně to se stalo pětapadesátileté Zuzaně, která žije ve spokojeném manželství již víc než třicet let. Její manžel je jejím prvním a jediným mužem v životě. A stejně se s láskou poprala i její třicetiletá dcera Klára. Ještě na střední škole potkala muže, za kterého je nyní vdaná a má s ním dceru. Ani ona nemá s opačným pohlavím žádnou jinou zkušenost.

Jakkoli to zní romanticky, Zuzana a Klára dnes patří spíš k výjimkám. „Podle mě to ale není ženami, ty se nemění, to společnost zaznamenala za posledních několik desetiletí velký přerod. Dřív se řešilo, proč jí ten Lojza není dost dobrý, dnes když se dívka před kamarádkami zmíní, že její přítel chodí často do hospody, ony ji samy nabádají, aby se s ním rozešla a našla si někoho lepšího," popisuje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Thinkstock

A co když je to opravdu ten pravý?Foto: Thinkstock

Nevýhody? Možná, ale...

Právě proto, jak je ale život s jedním jediným mužem neobvyklý, vznikají různé teorie o tom, o co všechno tyto ženy přicházejí. Nejčastěji jsou slyšet následující věty:

  • Ta holka si nic neužila, hned se uvázala k prvnímu chlapovi
  • Měla jen jednoho muže, jak může srovnávat? Jak může vědět, že je ten pravý, když nic jiného nezkusila?
  • Je jen otázkou času, kdy začne mít pocit, že musí něco dohnat. A pak si začne vynahrazovat to, co jí v mládí uteklo.

Kdo to nezažil, může se ale jen dohadovat, jak to ve skutečnosti je. Zuzana i její dcera Klára v tom ale mají jasno. „Je pravda, že jsem se v mládí nevyřádila. Ten pocit skutečně občas mám, ale vždy mi vše vynahradila rodina. Pro ni celý život žiji a vyhovuje mi to tak," říká Zuzana.

Ani její dcera nemá pocit, že by v životě o něco přišla. „Občas se nějaké ty pocity ochuzení sice dostaví, člověku trochu chybí to počáteční flirtování, randění, a ne že bych se na pěkného chlapa nepodívala. Taky mi dělá dobře, když mi i nějaký chlap naznačí zájem o mě, ale jsem ve vztahu maximálně spokojená, tak to pro mě není důvod k podvádění," vysvětluje Klára.

Navíc nedostatek zkušeností prý lehce vykompenzují zážitky kamarádek a přátel. „Vidím u kamarádek, jak si procházejí různými stresy, co se týče rozvodů či milenců. V tu chvíli jsem ráda, že žiji tak, jak žiji. Nikdy by mě nenapadlo jít za jiným chlapem, natož se třeba rozvádět. Jedinou oblast, kde srovnání skutečně nemám, je sex, ale jen kvůli tomuhle jednomu důvodu je podle mě nesmysl hledat si milence a ohrožovat skvěle fungující vztah," dodává Zuzana.

Tip redakce:A jak tedy poznáte, že je váš partner ten pravý? Možná vám pomůže naše Abeceda dokonalého muže,i když je třeba brát ji spíš s humorem a nadhledem.

Foto: Thinkstock

Někdo svou lásku najde hned, někomu to trvá déleFoto: Thinkstock

Osudovou lásku neošálíš

Lásku hledají všichni. Někdo ji najde hned, jinému to trvá déle. Ale na kvalitu vztahu nemá počet předešlých zkušeností asi příliš velký vliv. „Většinou se jedná o velkou osudovou lásku. A pak ty ženy vůbec nenapadá pochybovat. Neřeší, zda se rozhodly správně, že se připravily o nějaké porovnávání a podobně,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Její slova potvrzuje i Klára. „Nikdy jsem neplánovala mít ve svém životě jen jednoho chlapa, ale lásce člověk neporučí. Mně to prostě vyšlo na poprvé. A jak jsem poznala, že je ten pravý? To asi nejde vysvětlit. Předtím jsem chodila s dvěma muži, ale nestáli mi za to, abych s nimi měla sex. Můj muž mi za to stál," říká Klára.

Ať už jste měly za život jen jednoho partnera, nebo třeba desítky, šanci na to, že vám láska vydrží až do smrti, máte vždy stejnou. „Samozřejmě se stává i to, že se žena v mládí zamiluje, její první partner se stane otcem jejích dětí, žijí spolu, a ona má najednou pocit, že jí něco uteklo a že to musí dohnat,“ přiznává Lucie Horníková.

Ale to se může stát komukoli. Tíha povinností a zodpovědnosti za vztah, za děti, za celou rodinu může dopadnout na každého. V tu chvíli je jen na ženě, jak se s těmito pocity popere. Zda vše hodí za hlavu a začne hledat „ztracené mládí", nebo si včas uvědomí, kde jsou pravé hodnoty, a neudělá nic, čeho by mohla brzy litovat.

Co je tedy správně?

Univerzální a ideální návod jednoduše neexistuje. Každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného. V životě se vždy vyplatí poslechnout srdce. Jednoduše byste byli blázni, kdybyste propásli svou osudovou lásku jen proto, že máte pocit, že je potřeba nabrat více zkušeností.

Tip redakce:Je jedno, kolik jste měli za život partnerů. Ať to byl jeden nebo desítky, možná vás žádost o ruku zaskočí. Pokud máte pochybnosti, udělejte si náš Test: Jste připravená na manželství?.

Co si o tom myslíte? Platí i tady, že méně je někdy více? Nebo by se ženy neměly ochuzovat o zkušenosti?

Reklama

Související témata:

Načítám