Hlavní obsah

Červen v zahradě aneb Co ještě stihnete vysadit?

Foto: Udra11_Shutterstock.com

Foto: Udra11_Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že už jste propásli jarní výsadbu? Omyl, i v červnu můžete ještě ledacos dohnat. V tomto krásném měsíci už sice probíhá sklizeň jahod, dokonce i třešní a ke konci měsíce se dočkáme i rybízu a angreštu, ale na zahrádku není nikdy pozdě. Poradíme vám, co ještě můžete vysadit.

Článek

Výsadba v červnu přeje hlavně zelenině, venku je příjemně teplo a nehrozí, že vám choulostivé plodiny pomrznou.

Rajčata a papriky

Pokud jste ještě nestihli vysadit ven rajčata a papriky, v první polovině června je nejvyšší čas. Sazenice těchto rostlin můžete zasadit do venkovních záhonků, na balkon či terasu pak do truhlíků. Do těch vždy vybírejte malé, keříčkové odrůdy paprik či rajčat (nebo cherry rajčátka). V hobbymarketech seženete sazenice přímo označené jako „balkonové“. Ti pěstitelé, kteří již mají vysazeno, by neměli zapomínat na vyštipování, pravidelnou zálivku a také hnojení.

Zeleninové políčko

Jestliže máte větší zahradu a výraznější pěstitelské ambice, v červnu je nejlepší čas pro výsadbu kadeřavé a růžičkové kapusty, kedluben a zelí. V teplejších oblastech můžete v tuto dobu bez obav vysadit ven i okurky nakládačky.

Vaše děti jistě ocení ředkvičky, které se dají vysévat opakovaně, prakticky až do podzimu. Navíc je děti zvládnou opečovávat i samy – a naučí se nejen základním zahradnickým dovednostem, ale i odpovědnosti za živý organismus.

Pokud jste zatím nestihli výsadbu vlastní cibule, můžete ji ještě vysadit z takzvané sazečky. Malé cibulky se sází jen těsně pod povrch, vzdálené by od sebe měly být okolo 15 cm.

V červnu také vyséváme semena brokolice, její sazeničky pak přesazujeme do záhonu na přelomu června a srpna. Dále pak začátkem června vysazujeme hrášek a mrkev karotku.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Agro, Hnojivo NPK, 1 kg, 32 Kč -
  2. Kristalon, Hnojivo na plod a květ, 500 g, 120 Kč -
  3. AGRO, Hnojivo pro jahody a drobné ovoce, 2,5 kg, 145 Kč -
  4. Forestina Mineral, Bohatá zahrada – hnojivo na plodovou zeleninu, 99 Kč -
  5. Hoštické hnojivo na hnojení bylinek, 200 ml, 46 Kč -
  6. Forestina Biomin, Hnojivo na zeleninu, 1 kg, 73 Kč -

Ovocná zahrada

Z ovocné zahrádky stihnete ještě jahody. Překvapeni? Ano, toto ovoce můžete opravdu vysadit v červnu, pouze je nutné, abyste si pořídili sazenice z takzvané frigo sadby. Frigo sadba neboli chlazené sazenice jahodníku jsou velmi silné sazenice, které jsou zbaveny listů (zůstává pouze srdíčko a kořeny) a skladují se v chladicím boxu při teplotě -2 °C.

Tyto sazenice se v našich podmínkách mohou vysazovat od jara až do konce června. Po zasazení stačí jahody dobře zalévat, přihnojit je můžete až po měsíci od výsadby. A jahod se dočkáte již za několik týdnů.

Červnové práce na zahradě

Na zahradě je práce pořád, máme pro vás však několik úkolů, na které byste v tomto měsíci rozhodně neměli zapomenout.

* Nastal nejvyšší čas prořezat broskvoně, hrušně a jabloně. Letní řez sníží listovou plochu a tím i fotosyntézu. Podpoříte tak plodnost svých ovocných stromů.

* Měli byste ošetřit švestky a jabloně proti červivosti, kterou způsobuje obaleč.

* Červen je také vhodným obdobím pro sklizeň a sušení bylinek.

* Nezapomeňte sklidit rebarboru. Odborníci jako nejzazší termín doporučují předposlední týden v červnu, později by řapíky mohly být až příliš kyselé.

* Pravidelně okopávejte a kypřete své záhonky a pečlivě je zbavujte plevele.

* Dopřávejte své zahrádce dostatek vláhy. V červnu potřebují zelenina a ovoce hodně vody, aby se vám později odvděčily svojí úrodou. Růst můžete podpořit i pravidelným hnojením.

Reklama

Načítám