Hlavní obsah

Červená: Kdy bytu sluší, a kdy se jí vyhnout?

Foto: isifa

Výrazná barva spolehlivě oživí váš interiérFoto: isifa

Reklama

Milujete červenou barvu, nebo nesmí překročit práh vašeho bytu? Poradíme vám, kdy by byla škoda nevyužít jejího výrazného akcentu, a ve kterých případech je zase lepší ji vynechat.

Článek

Přestože každý z nás vnímá barvy jinak, u červené se většinou shodneme. Symbolizuje energii, vášeň až smyslnost, vzbuzuje pozornost, ale také může působit až agresivně. Proto je její použití ve vašem bytě nebo domě velmi individuální.

S výraznou barvou opatrně

„Při pozorování současných trendů a požadavků klientů na barvy v interiéru můžeme říci, že červená v interiéru nepatří do dnešního mainstreamu – to jsou hlavně přírodní barvy, kterých se lidé nebojí, jako béžová, cappuccino, kávová a podobně,“ upřesňuje interiérový designér Dominik Syrový ze studia Free Architects.

Jinak řečeno: červenou si patrně nevymalujete všechny stěny v pokoji nebo si v ní nepořídíte veškerý nábytek. V našich končinách se většinou používá jako barva doplňková: výmalba nebo tapeta na jedné stěně, jeden dva kusy nábytku, kobereček a podobně.

Foto: free architects

V dětském pokoji se červené nikdo nemusí bát, naši nejmenší mají rádi výrazné barvyFoto: free architects

Foto: toto studio

Červená pro oživení? Zkuste originální polici, která je dobrým příkladem praktického i designového kouskuFoto: toto studio

Foto: Hornbach

Tip pro odvážné – červená použitá na větších plochách. Pokud se vám jí zdá už příliš, stačí vyměnit záclonyFoto: Hornbach

Oživte svou ložnici

„Jestliže se zaměříme na fyziologické působí červené barvy, mějte na paměti, že v jasných odstínech vás nenechá odpočinout, naopak v jemných tónech ano, a hodí se tak i do ložnice," říká interiérová designérka Věra Tomíčková z ateliéru Toto studio. „Červená totiž automaticky spouští pocity jako jemnost, láska, intimnost. Je třeba přiznat, že jde o módní barvu, kterou volí mladí lidé, toužící po výraznosti,“ dodává odbornice.

Foto: free architects

Světlý interiér rozjasní červená barva, avšak v ložnici ji používejte s citemFoto: free architects

V ložnici si však nejprve vyberte odstín a také rozsah plochy, kde ji použijete. Tlumenější tóny červené třeba na tapetě, koberci, kusu nábytku, přehozu na postel a podobně, dobře vypadají například s takzvanou lomenou bílou (bílá spojená s některým z neutrálních přírodních tónů) a dřevinami medových odstínů.

Foto: home and you + yankee candle

Pokud si na červenou zatím moc netroufáte, zkuste si domů pořídit drobné doplňky, například misku nebo voňavou svíčkuFoto: home and you + yankee candle

Foto: free architects

Interiér bytu laděný do studenějších tónů rozzáří červená barva formou doplňků, a navíc upoutá pozornost každé návštěvyFoto: free architects

Užijte si ji v jídelně

Červená tedy spolehlivě oživí váš domov, ale nepřežeňte to. „Delší pobyt v interiéru s větším množstvím červené nabudí člověka k větší aktivitě a snad i výkonu, avšak zase ho i rychle unaví,“ uvádí Dominik Syrový. Ale neplatí to stoprocentně – výjimkami jsou dětský pokoj a jídelna. Právě v kuchyni nebo jídelně si červenou automaticky spojujeme s chutěmi, vybízí nás k jídlu. Z tohoto pohledu je pak vhodné, když se červená mísí s čokoládovou.

Foto: Trachea

Chcete ferrari mezi červenými barvami? Stejný odstín jako u slavného automobilu můžete mít i na své kuchyňské lince (jde o odstín maranello lesk)Foto: Trachea

Foto: Grafosklo - J.A.P

Jak osvěžit tmavší barvu kuchyně? Zkuste to s motivem vlčích máků na skleněném obkladuFoto: Grafosklo - J.A.P

Foto: SAPELI

Do temnější červené můžete obrazně obléknout i dveře Metalic a Tenga. Jak vidíte, bude jim to slušetFoto: SAPELI

Koupel v červené?

Na rozdíl od jiných místností v bytě, tady neuděláte chybu, když vsadíte i na sytější odstín. Proč? „Pomineme-li novostavby, kde se počítá s většími okny, pak mnohé stávající koupelny jsou většinou nedostatečně prosvětlené. A právě červená může koupelnu rozzářit. Dalším důvodem je i to, že zde netrávíte tolik času, tudíž působení této barvy tak nepodléháte,“ vysvětluje designér. Dobře vypadá například spojení červené mozaiky ve tvaru kulatých kamínků s chromovými doplňky, bílou sanitou a antracitovou podlahou, avšak co si nakonec vyberete, záleží jen na vás.

Foto: Keramika Soukup

Rovněž obklady v koupelně Marazzi (série Oficina7) můžou být z červené barvy, která se navíc hodí jak do velkých, tak i malých prostorFoto: Keramika Soukup

Foto: Drevojas

Koupelnový nábytek, který zaujme hned dvakrát – poprvé tvarem, podruhé barvou. Nebo naopak?Foto: Drevojas

Chcete-li tedy oživit a zvýraznit svůj interiér, vsaďte na červenou. Pokud byste však raději ještě odvážnější řešení, inspirujte se v článku Černá barva bytu sluší. Nevěříte?. Naopak jemnější tipy najdete v materiálu Byt, kde vládne jediná barva. Bílá!.

Reklama

Načítám