Hlavní obsah

Červenání v obličeji? Nepodceňujte ho, může signalizovat vážnou nemoc

Foto: Vladimir Stankovic, Shutterstock.com

Červenání nemusí být jen estetický problém. Přečtěte si o něm víceFoto: Vladimir Stankovic, Shutterstock.com

Reklama

Červenání v obličeji v nepravou chvíli dokáže pořádně zkomplikovat život. Stud je ovšem tím méně závažným viníkem. Ve hře jsou totiž i další faktory. Zjistili jsme, které a jak s nimi bojovat.

Článek

Občasné stydlivé červenání přijde mnoha lidem roztomilé, ale chodit pořád s obličejem v barvě přezrálého rajčete asi nikdo nechce. V současnosti sice existuje řada přípravků, které tento častý stav pleti dokážou účinně zamaskovat, ale než po nějakém sáhnete, měli byste pátrat po příčinách.

Zrádné emoce

Tvář o vašich pocitech mnohdy prozradí mnohem víc, než byste si přáli. Ruměnec, který se vám rozleje po líčkách nejen ve chvílích studu, způsobuje krevní barvivo hemoglobin.

„Při červenání jsou rozšířené cévky více naplněny krví, a tudíž prosvítá i více barviva. Cévní stěna reaguje na podněty poměrně pružně, takže se obvykle jedná o stavy, které se náhle objeví a postupně mizí. Ovšem při opakovaném a dlouhodobém působení některých extrémních podnětů, jako je například popálení, zůstávají cévy rozšířeny trvale,“ upozorňuje dermatoložka MUDr. Miloslava Rusková Moskalyková z Centra laserové a estetické dermatologie.

Mezi rizikové faktory patří nejen ultrafialové záření, ale také genetické dispozice, kouření, extrémní změny teploty, příliš horké nebo studené nápoje a jídlo. „K zarudnutí může dojít i v důsledku podráždění některými kosmetickými přípravky, které činí pleť citlivou,“ doplňuje kosmetička Alena Synková. Za nachovou barvou vašeho obličeje ale může stát i něco víc.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Za časté rudnutí můžou být zodpovědné nevyladěné emoce...Foto: goodluz, Shutterstock.com

Přecitlivělost na alkohol

Podobně jako emoce působí na pokožku také alkohol, který je schopný rozproudit nejen zábavu, ale i krevní oběh. Na jeho konzumaci reaguje organismus rozšířením cévek zejména v oblasti nosu. U většiny lidí je toto mírné začervenání jen krátkodobou záležitostí, ale existují i tací, u nichž jde o projev výrazné přecitlivělosti, či dokonce alergie.

Pokud vám po požití alkoholického nápoje zrudne a napuchne tvář, pravděpodobně jste přecitlivělí na ethanol, který vaše tělo hůře metabolizuje. V takovém případě je vhodné se alkoholu vyhýbat.

Signály kožní choroby

Zarudnutí pokožky v některých případech značí chronické zánětlivé kožní onemocnění – růžovku. Tento dermatologický problém se podobá akné, ale na rozdíl od ní se obvykle objevuje až u lidí ve středním věku. „Růžovka je postižení mazových žlázek s rozšířením cév. Pokud se stav postupně zhoršuje, většinou se nasazují antibiotika nebo chemoterapeutika,“ uvádí dermatoložka.

Pro růžovku je dále typické zarudnutí spojivek, tvorba pupínků a otoky. Faktory, které toto onemocnění způsobují, jsou bohužel nejasné. Ke zhoršení ovšem přispívají již zmíněné výkyvy teplot, pití horkých nápojů či nadměrné slunění.

Foto: Profimedia

Problém se dá mnohdy vyřešit kosmetickými vymoženostmiFoto: Profimedia

Zpozorněte

Zčervenání obličeje se objevuje i u takzvaného karcinoidu. Jde o poměrně vzácný nádor vyskytující se ve střevech a v plicích, který vychází z hormonálně aktivních buněk. Jeho forma může být zhoubná i nezhoubná. Mezi další symptomy provázející jeho výskyt patří průjmy, bolesti břicha, úbytek na váze, dušnost a kašel.

Způsoby maskování

S červenáním jako s estetickým problémem se dá úspěšně bojovat. Pro citlivou pokožku je vhodné ošetření prostřednictvím termální vody, která má zklidňující účinky. K zamaskování můžete použít zelený pudr či korektor.

„U zákaznic mám vyzkoušený pravidelný enzymatický peeling na čistění. Pleť se po něm lepší a tolik nečervená. Po povrchovém odlíčení smíchám bílý enzymatický prášek bez vůně s trochou vody a vzniklou kašičku nanesu jako masku štětcem na obličej, krk i dekolt. Nechám působit, dokud nezaschne, a potom smyji teplým ručníkem,“ popisuje Alena Synková.

Trápí vás červenání? A snažíte se ho maskovat?

Reklama

Načítám