Hlavní obsah

Začervenání obličeje, pupínky. Ne, to není akné, ale růžovka!

Foto: Profimedia

Růžovka se léčit dá, někdy to ale stojí nemalé úsilíFoto: Profimedia

Reklama

Trpí jí až půl milionu Čechů. Lékaři ji však často zamění za akné a laická veřejnost za projev alkoholismu. Růžovka není nemoc, která ohrožuje na životě. Přesto dovede pěkně potrápit. Hlavně na duši.

Článek

Ruměnce na tvářích, na čele, na bradě, do toho často i zánětlivé pupínky a taky nos jak bambule. Přestože růžovka neboli rosacea trápí podle odborníků až půl milionu Čechů, ví se toho o ní jen velmi málo.

Slyšíte o rosacee poprvé?

Proč je takto rozšířená nemoc pro spoustu lidí zcela neznámá, má několik důvodů. Zaprvé jejím primárním projevem je začervenání, což spousta lidí mylně zaměňuje za akné či reakci na slunce.

Není se ale čemu divit. Většina postižených s lehčím stadiem opravdu vypadá, jako by měla věčně spálený obličej. U těžších stadií se pak nezřídka objevuje opuchlý „opilecký nos“. V tomto případě má ale okolí nemocného taky jasno. „To bude alkoholik. Stoprocentně.“

Foto: National Rosacea Society

Kůže postižená růžovkou často vypadá jako spálená od sluníčkaFoto: National Rosacea Society

Může potkat i vás?

Růžovka je chronické zánětlivé onemocnění kůže na obličeji. Postihuje obě pohlaví, častěji však ženy než muže. „Náchylnější jsou ženy keltského typu, které mají světlou pleť a vlasy a jsou citlivější na sluneční záření a povětrnostní vlivy. U mužů je onemocnění vzácnější, ale může mít horší průběh,“ vysvětluje MUDr. Markéta Majerová, dermatoložka kliniky plastické chirurgie, estetické medicíny a korektivní dermatologie Medicom Clinic.

Onemocnění se v zánětlivém stadiu často zaměňuje s akné. „Akné je však onemocnění zejména mladistvých, a navíc postihuje více partií nejen obličej, ale i hrudník a záda. Růžovka postihuje pouze obličej a týká se spíš starších jedinců,“ popisuje zásadní rozdíly MUDr. Jitka Chaloupecká, vedoucí lékařka z Laserového centra Anděl. Růžovka se obvykle poprvé objeví mezi 30. až 40. rokem věku.

Proč se to děje?

Jaké jsou příčiny růžovky, dosud není známo. Odborníci se dohadují o různých faktorech, jako jsou cévní poruchy, vliv genetických dispozic, stres, hormonální poruchy a podobně.

Mezi spouštěče, které pak mohou za propuknutí poruchy a které zároveň její průběh výrazně zhoršují, patří v podstatě všechno, co způsobuje překrvení obličeje. Paradoxně je to třeba právě alkohol nebo sluneční záření. Mimo to ale i konzumace horkých nápojů, ostrých kořeněných jídel, výkyvy venkovních teplot či dráždivá kosmetika.

Foto: Profimedia

Lidé s rosaceou často trpí vážnými psychickými problémyFoto: Profimedia

Nezabíjí, neohrožuje, ale potrápí...

Zarudnutí obličeje a pupínky jsou především kosmetický problém. Jen někdy ho doprovází pálení a štípání obličeje. Nevedou tedy ke vzniku nějakého závažného onemocnění. Neohrožují na životě.

Přesto je to pro většinu nemocných opravdu trýznivá záležitost. Tak výrazná estetická nedokonalost má totiž silný psychologický dopad. Podle studie americké Národní společnosti pro rosaceu má 76 procent pacientů snížený pocit sebeúcty, více než polovina dotázaných pak uvedla, že kvůli silnému průběhu své nemoci přišli o práci a 41 procent dotázaných sdělilo, že se vyhýbají společenskému kontaktu.

Dá se léčit?

„Léčba růžovky je vždy individuální podle toho, v jaké fázi se onemocnění nachází. V zevní terapii převládají lehké krémy, gely a vodné roztoky s obsahem metronidazolu nebo antibiotik. Zklidňující účinek mají i pasty s ichtamolem. Pro nejtěžší případy je v záloze izotretinoin, který má však řadu vedlejších účinků,“ říká Markéta Majerová.

Jednou z možností je i laser. „Používá se pulzní barvivový laser, který rozruší cévy a následně dojde k jejich vstřebání,“ popisuje Jitka Chaloupecká.

V současné době existuje celá řada možností, jak s růžovkou pracovat. Naděje na úspěšnou léčbu jsou díky tomu poměrně vysoké.

Setkali jste se s růžovkou?

Reklama

Načítám