Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Také jste chodili v mládí do cukrárny mlsat krémové štafetky? Vraťte se dnes spolu s naší čtenářkou Alenkou do dětských let! Společně si totiž připravíme sladké oříškové štafetky – samozřejmě trochu jinak. A pozor, jsou luxusní!

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 70 g hladké mouky
    1
  • 170 g cukru moučka
  • 6 ks bílku
    3
  • 70 g vlašských ořechů
    8
Krém
  • 250 ml mléka
    7
  • 3,5 lžíce škrobu
  • 3,5 lžíce cukru moučka
  • 1 ks vejce
    3
  • 200 g másla
    7
Na ozdobu
  • 100 g čokolády na vaření
    6
    7
  • 1 lžíce ztuženého tuku
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Bílky vyšlehejte v tuhý sníh – vyplatí se přidat špetku soli, protože sníh pak bude lépe držet. Poté postupně zašlehávejte moučkový cukr, najemno mleté ořechy a nakonec i mouku. Vznikne krásně našlehané vzdušné těsto.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Připravte si dva plechy, které ideálně vyložte silikonovou pečicí podložkou. Pokud ji doma ještě nemáte (doporučuji pořídit!), použijte pečicí papír, který však navíc ještě potřete olejem. Těsto rozetřete do šířky na oba plechy a pečte v troubě na 150 stupňů Celsia asi 15 minut. Troubu dříve neotevírejte, nebo vám sněhové těsto spadne a budete mít po štafetkách!

03.

Mezitím, co budou korpusy chladnout, můžete připravit krémovou náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte solamyl, moučkový cukr, vejce a důkladně metličkou zašlehejte. Na vařiči směs zahřejte a krátce povařte, dokud nezhoustne. Chvíli teď budete muset čekat, než vše vychladne. Až bude základ krému studený, zašlehejte do něj máslo.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Upečené placky překrojte napůl. Navrstvěte je na sebe tak, že vždy spodní díl potřete krémem a přiložíte na něj další patro. Vznikne vám tak čtyřpatrový základ, třikrát uvnitř důkladně promazaný. Ostrým (ideálně zoubkatým) nožem ho rozdělte na kostičky. „Vím, že se v cukrárně dříve dělávaly spíše jako stočené ruličky, ale já je odjakživa dělám takhle,“ vysvětlila mi Alenka během pečení.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a štafetky v ní namáčejte dle fantazie a nálady – třeba jen protější hrany nebo celé strany. Nechte na mřížce okapat, ztuhnout a můžete prakticky ihned podávat.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 483,29 kJ
Bílkoviny4,96 g
Tuky21,22 g
Sacharidy35,75 g
Sůl0,1 g
SAFA9,53 g
Vláknina1,12 g
Cukry28,7 g
Související témata:

Načítám