Hlavní obsah

Chcete krásnou terasu? Víme, na co myslet!

Foto: Kettler

Při stavbě rodinných domů se většinou terasa napojí na kuchyň či na obývací pokoj, který v domě nejčastěji zaujímá jižní nebo jihozápadní stranuFoto: Kettler

Reklama

Chcete budovat terasu? Bude stát do zahrady, nebo se stane součástí některého z poschodí domu? Máme pro vás 7 zásadních kritérií, která byste měli předem dobře zvážit!

Článek

Chcete si pořídit terasu nebo přebudovat stávající? Toužíte ji vložit do půdního prostoru či upravit tu v patře? Nevíte, jaký materiál zvolit? Sedm bodů, které pro vás máme, jsme konzultovali s odborníky. A všechny se vám budou opravdu hodit!

1. Orientace

Aby se na terase od jara do podzimu příjemně pobývalo, je třeba zvolit správnou orientaci vůči světovým stranám. Ideální dispozice je jihovýchodní strana, pokud je ovšem terasa dobře odstíněná.

Foto: Dombková

Terasa na střeše domu má kromě úžasného výhledu také zajímavý přístup, krytý posuvnými dveřmiFoto: Dombková

Foto: Dombková

Dřevěné podlahy jsou pro venkovní terasy ideální, protože se nerozpalují a jsou příjemné na došlap bosé nohy. Pokládají se na rošt, aby neležely ve vlhku. Volte trvanlivá exotická dřevaFoto: Dombková

2. Materiály podle vašeho přání

Na podlahy teras se používají materiály, jako je dlažba, dřevo, kámen, cihly a v posledních letech velmi oblíbený dřevoplast (WPC). Terasy jsou totiž vystaveny skutečně náročným podmínkám. Vliv slunce a mrazu, střídaní sucha a vlhka vede k poměrně rychlému opotřebování. Proto je na to dobré myslet už při budování a volit materiály, které se dobře ošetřují a dají se v případě potřeby snadno obměnit.

Foto: KP-TERASY

Dřevěné terasy se pokládají na rošty, které se do země kotví třeba pomocí zemních vrutů. Instalace je rychlá a nepoškodí zahraduFoto: KP-TERASY

Foto: KP-TERASY

Konstrukce pro pokládku na zemní vruty. Realizace se obejde bez výkopů a betonážeFoto: KP-TERASY

„Při dodatečné výstavbě teras u domu nebo ve vzrostlé zahradě je dobré použít zemní vrut," radí Ing. Pavel Krobot ze společnosti KP Interiéry. „Montáž je rychlá, nepotřebujete těžkou techniku, takže okolní pozemek zůstane čistý a upravený. Na srovnaný podklad použijete pouze fólii proti prorůstání plevele," vysvětluje odborník.

Foto: Dombková

U domů se horní i dolní terasy obvykle řeší jedním materiálemFoto: Dombková

Foto: Kettler

Jako podlaha může posloužit i volně sypaný štěrk nebo oblázkyFoto: Kettler

3. Sklon terasy je důležitý

Aby terasa vydržela dlouho pěkná, je potřeba ji správně vyspádovat. Dešťová voda a tající sníh musí z terasy rychle mizet. Spád terasy od domu se obvykle neřeší více jak 2 stupni (to znamená, že sklon je na 1 metr délky 2 centimetry výšky). A nezapomeňte, že úroveň terasy musí být vždy nižší, než je podlaha interiéru, ze kterého se na terasu vychází, aby případná voda nevtékala do bytu. Postačí rozdíl do 5 centimetrů.

Foto: KP-Terasy

Ideální je použít na všechny prvky dřevo ve stejném odstínuFoto: KP-Terasy

Foto: Exotické terasy

Zajímavé sezení může vzniknout přímo nad vodní hladinouFoto: Exotické terasy

Chcete svou terasu skrýt před zraky sousedů? Zde si přečtěte, jak na to.

4. Izolace a odvodnění – základ úspěchu

Základem bezstarostného využívání terasy v patře je dobrá hydroizolace plochy a její odvodnění. V současné době je na trhu celá řada řešení, počínaje nanesením hydroizolační vrstvy (například ze syntetického kaučuku) nebo použití PVC hydroizolačních fólií. Tyto práce je zapotřebí svěřit odborníkům. Při chybném zvolení způsobu a provedení izolace bude do podlahy zatékat a následné opravné práce se neobejdou bez bouraní a vysokých nákladů.

Foto: Exotické terasy

Příjemné klima dodají terase rostliny, které zadržují vláhu a zvlhčují vzduchFoto: Exotické terasy

Foto: Dombková

Posezení u domu se řeší v místech, chráněných před větrem i před zvědavými pohledy sousedůFoto: Dombková

5. Betonové lůžko versus plastové podložky

Dlažba teras v patrech i přímo u domu se dříve nejčastěji ukládala do betonového podkladu. Při nekvalitní práci nebo po delší době používání mohlo ale dojít k poškození a popraskání dlaždic a jejich výměna byla náročná. Dnes se proto obyvkle používá na dobře izolovaný podklad mrazuvzdorná dlažba, volně položená na plastové podložky v podobě kruhových terčů. Pokládka je rychlá, dlaždice (i terče) lze jednoduše vyměnit. Dřevěné a WPC podlahy se kladou na rošty, které mohou být ze dřeva nebo z hliníku.

Foto: Ikea

Ve městech se na podlahu lodžií, balkonů a teras často používá dlažbaFoto: Ikea

6. Zábradlí a ochrana před pádem

Pokud jsou u terasy v přízemí plochy vyšší než půl metru, musí být zajištěna zábradlím nebo jinou zábranou, aby se zamezilo možnému pádu. V patře, pokud jsou zde děti, mají být zábradlí nebo zástěna vysoké 0,9 m a nesmí mít příčky situované horizontálně, aby je děti nemohly použít jako žebřík. Jestliže terasa navazuje na zahradu, lze místo zábradlí použít i živý plot či přenosné kontejnery se zelení. Jak si terasu a balkon příjemně zařídit, se dozvíte v tomto článku.

Foto: Dombková

V tomto případě je v patře podlaha z exotického dřeva, v přízemí je použit kámenFoto: Dombková

7. A jak stínit shora?

Posezení na terase je v letních dnech nejpříjemnější pod zastíněním. To může být pod střechou, markýzou, plachtou nebo i pod slunečníkem. „U nového domu se zastínění terasy řeší přesahem střechy nebo pergolou, která je součástí venkovní terasy," říká designérka Jana Grünerová ze studia Apparel Box. s.r.o. „Možností je i stínění pomocí markýzy, ovládané vypínačem zevnitř domu. U starších objektů se obvykle volí řešení bez stavebních zásahů, výběrem vhodné markýzy s ovládáním manuálním," doplňuje Jana Grünerová .

Foto: Jysk

Terasu může dodatečně zastínit sluneční clona v podobě plachtyFoto: Jysk

Foto: Plas

Zastřešení se dá výškou dobře přizpůsobit i terasám v patrech domůFoto: Plas

Foto: Plas

Pro zastínění terasy u domu se hodí robustní systém s bezpečnostním sklemFoto: Plas

Jaké máte s budováním terasy zkušenosti vy? Podělte se o ně v diskusi s ostatními čtenáři.

Reklama

Načítám