Hlavní obsah

Chcete nosit miminko v šátku? Poradíme jak, aby si nekřivilo záda!

Foto: Halfpoint, Shutterstock,com

Nošení dětí v nosítkách či šátcích prý velmi významně posiluje citovou vazbu mezi rodičem a dítětemFoto: Halfpoint, Shutterstock,com

Reklama

Pláče vám miminko v kočárku? Je vám líto je tam odkládat? Nebo jen potřebujete volné ruce pro sourozence? Dobrá zpráva: je spousta způsobů, jak dítě nosit. A nejsou jen pro lesany!

Článek

Nosit miminko je možné opravdu už od prvních dní. Většina maličkých dětí nošení miluje, protože jsou schoulené v teple na těle matky, vnímají vůni a zvuky jejího těla a houpavý pohyb například při chůzi je snadno ukolébá ke spánku.

Zejména novopečení rodiče však mívají z nošení respekt. Není jednoduché se vyznat v různých druzích šátků a nosítek a všechny úvazy vypadají složitě. Když se do toho ale pustíte, zjistíte, že to není žádná věda!

Pár základních pravidel

Nejzákladnější pravidlo ergonomického nošení dětí zní: nožičky dítěte by měly zaujímat pozici písmene M, s koleny výše, než je zadeček, a s látkou nosítka či šátku dosahující pěkně od kolene ke koleni. Zádíčka musejí být kulatá a je nutné, aby dítě bylo při pohledu zepředu rovně, tedy obě ramena i kyčle musejí být ve stejné výšce.

V nosítku ani v šátku nikdy nenoste dítko čelem dopředu. Děti tak visí za rozkrok místo za kolena a jejich záda nejsou kulatá, nýbrž prohnutá. Navíc přemíra podnětů maličké děti rychle unaví a jsou potom předrážděné a plačtivé.

Foto: archiv firem

Ergonomická nosítka se dají používat od půl roku třeba až do tří let dítěte. Na foto (zleva): Nosítko pro batolata Dew Drop, Tula, prodává e-shop Eco Capart, 3450 Kč. Nosítko Original Red, Ergobaby, prodává e-shop PinkOrBlue, 2900 KčFoto: archiv firem

Šátek a jak na něj

Nejmenšímiminka je vhodnější nosit v šátku než v nosítku. Šátek si můžete utáhnout na těle přesně tak, jak potřebujete, a je navíc měkčí a příjemnější. Na novorozence stačí šátky ze stoprocentní bavlny, na starší a těžší děti se hodí ty s příměsí vlny nebo konopí. Na trhu je jich obrovské množství, v cenách od tisícovky až po deset tisíc. Na běžné nošení novorozence ale vystačíte určitě s těmi levnějšími.

Foto: archiv firem

Nosítko, nebo šátek? Rozhodněte se sami! Na foto (zleva): Nosítko New Style, Manduca, prodává e-shop Mall, 2899 Kč. Šátek Zephyr Sunset, Moisha, prodává Brána k dětem, 3990 KčFoto: archiv firem

Jak miminko v šátku nosit? Dříve se u novorozenců prosazovalo nošení v „kolíbce“, kde dítě v šátku leží bokem k tělu matky. Tato poloha ale znamená, že je páteř dítěte lehce ohnutá do strany. Dnes se víc používá poloha vertikálního klubíčka, s kolínky od sebe, podsazeným zadečkem, ohnutou páteří a hlavičkou zajištěnou pruhem látky. Děťátko tak vypadá jako žabáček.

„Malá miminka by v šátku měla být spíš v pozici kolébky nebo klubíčka, a to jen třeba na čtvrt hodiny v kuse,“ podotýká fyzioterapeutka Pavla Chrudimská. „Ve svislé poloze je pak možné nosit děti tak od půl roku, které se už vzepřou na rukách a mají už trochu posílená záda,“ dodává odbornice.

Jak šátek správně vázat? Na internetu je spousta klipů s návody, jak na to. Pro začátečníka je ale lepší, když mu úvaz předvede zkušená kamarádka nebo lektorka nošení dětí v mateřském centru.

Foto: archiv firem

Šátky se vyrábějí v mnoha vzorech a barvách a můžou sloužit i jako módní doplněk pro rodiče. Na foto (zleva): Šátek Delta Tidepool, Tekhni, prodává e-shop Isatky, 4879 Kč. Šátek Colours of Rain, LennyLamb, prodává e-shop ŠátkoMánie, 2876 KčFoto: archiv firem

Nosítko do každé rodiny

Ergonomická nosítka, která umožňují nosit dítě ve správné poloze, se hodí pro děti asi od šesti měsíců do třech let. Mají polstrované popruhy přes ramena i kolem pasu, takže vám umožní lépe unést vaše rostoucí ratolesti, které je v nich možné nosit nejen na břiše, ale také na zádech jako batoh. Umístit dítě do nosítka, zapnout a utáhnout je otázkou minuty, takže to hravě vydrží i pohyblivé zvědavé batole. A můžete vyrazit třeba do lesa, kam se s kočárkem jen těžko dostanete!

„I u batolat ale platí, že by jim měla zádová opěrka skutečně dosahovat od kolene ke koleni, aby jim nošení bylo příjemné a nepoškozovalo je,“ říká Monika Gorná z internetového obchodu isatky. „Pokud vám dítě z nosítka vyrůstá, můžete buď koupit takzvané rozšiřovače, nebo větší velikost nosítka určenou pro batolata,“ radí dále Monika Gorná.

I nosítek je na trhu spousta. Každý rodič má jinou postavu, takže pokud o nějakém uvažujete, je lepší zajít do obchodu s potřebami pro děti a vyzkoušet jich několik. Ale pozor, mělo by jít o skutečně ergonomické nosítko. Takové pořídíte za cenu kolem dvou tisíc korun.

Nošení je pro lidská mláďata velmi přirozené. Pokud navíc správně vyberete nosítko nebo šátek, tak miminku neškodíte a můžete si jen užívat vzájemnou blízkost.

Máte s nošením malých dětí osobní zkušenosti? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám