Hlavní obsah

Chodíte s kuřákem? Jen aby vám v nejlepším „nezvadl“!

Foto: Thinkstock

Kouření je zlozvyk, který může bohužel neblaze ovlivňovat i partnerský vztahFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začít si něco s kuřákem? Dobře si to rozmyslete! Je totiž docela dobře možné, že sice mužně zdolá krabičku denně, v ložnici už ale takový frajer není. Přečtěte si proč!

Článek

Když se začne mluvit o nebezpečí kouření, nejspíš vás jako první napadne rakovina plic. To ale zdaleka není jediný malér, do kterého vás můžou cigarety dostat.

Když muž nemůže

Nikotin způsobuje zúžení cév, což vede k tomu, že vás cévní mozková příhoda nebo infarkt doženou o deset let dřív, než co odpovídá průměru. To ovšem pořád není všechno. Snížení přítoku krve se velmi podstatně projeví i v orgánu, který je na dostatečném prokrvení jaksi závislý: topořivém tělese penisu. Důsledek je jasný – snížení schopnosti erekce, nebo dokonce její úplná ztráta. Odborníci mají pro tenhle typ postižení dokonce speciální jméno: arteriální impotence. A řada studií prokázala, že postihuje výrazně častěji kuřáky než nekuřáky.

Chcete potomka? Přestaňte kouřit!

O moc lepší zprávu pro vás nemáme ani v případě, že pomýšlíte na miminko. S tabákovým kouřem do sebe natahujete stovky chemikálií (k těm nejhorším patří oxid uhelnatý, kyanovodík, arzén, amoniak, benzen, močovina, toluen a sirovodík), které nejsou jen rakovinotvorné, ale poškozují také reprodukční proces. A to nejen u budoucích maminek, ale také u jejich partnerů.

Foto: Thinkstock

Problémy mohou nastat zejména v době, kdy partnerka začne toužit po dítětiFoto: Thinkstock

Vědci ze Sárské univerzity v německém Homburgu ve své studii porovnávali obsah proteinů, obsažených v ejakulátu nekuřáků a těžkých kuřáků. Zjistili, že ve spermiích kuřáků je převaha takzvaného protaminu 1, což signalizuje jejich nižší kvalitu a oplozovací schopnost. Spermie jsou málo pohyblivé, deformované a jejich genetická informace může být narušená. Studie potvrdila i to, že kouření nepříznivě ovlivňuje schopnost spermií proniknout do vajíčka.

Proč partnera „bolí hlava“

A co hůř – muž přestává být mužem. Dochází u něj totiž ke změnám poměru pohlavních hormonů. „Hladina těch mužských, androgenů, je snížená a hladina ženských pohlavních hormonů, estrogenů, mírně zvýšená. To může mít za následek neschopnost erekce, sníženou plodnost i snížené libido, tedy menší touhu po sexu," říká sexuolog Petr Weiss. Vzhledem k tomu, jak voňavý a sexy je kuřákův dech, nakonec to možná ani není taková škoda.

Foto: Thinkstock

Inhalace nikotinu zužuje cévy a ovlivňuje i krevní tlakFoto: Thinkstock

Vyčistěte si tělo

Nakonec něco pozitivního: kuřák, který se rozhodne úplně přestat (tedy ne nějaké postupné snižování dávek!), pocítí zlepšení velmi rychle. „Tělo se začne při odvykání čistit prakticky okamžitě. Již v prvních hodinách se vrací krevní tlak k normálu a začne se zvyšovat okysličení krve díky postupnému odbourávání oxidu uhelnatého,“ vysvětluje Mgr. Jarmila Greplová, odborná konzultantka z Centra odvykání Život bez cigaret. A pokračuje: „Detoxikace postupně nastává i v jednotlivých orgánech včetně plic, proto kuřák v prvních dnech odvykání zpravidla více kašle.“

Muži jsou křehká stvoření. Jakékoli vnější i vnitřní změny se na jejich schopnosti reprodukce rychle projeví. „Kouření, každodenní popíjení v hospodě, rekreační drogy, ale i pracovní vyčerpání plodnost prokazatelně snižují. Když k nám přijde klient, který má špatný spermiogram, pošleme ho k nutriční terapeutce. Dokáže mu sestavit takový detoxikační program, po kterém se parametry opravdu často zlepší,“ uzavírá Ilona Haasová, hlavní poradkyně Společnosti pro psychosomatickou léčbu neplodnosti.

Vyhlídky na život s kuřákem nejsou slavné – vlažný sex, potíže s otěhotněním a v nejhorším předčasné ovdovění. Nebylo by lepší ho přimět s tímhle zlozvykem přestat? A pokud kouříte také, zkuste to spolu!

Načítám