Hlavní obsah

Chraňte prsa při sportu

Foto: samphoto.cz

Pro sport je vytvořeno speciální prádloFoto: samphoto.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičíte, běháte, jezdíte na kole, relaxujete na in-linech a nepoužíváte sportovní podprsenku? Potom děláte velkou chybu, neboť taková zátěž bez dostatečné podpory prsou může poškodit jejich kožní vazivo. A sportem přece chcete křivky vylepšit, ne si je deformovat. Prozradíme vám, co je při výběru podprsenky důležité a na co se zaměřit.

Článek

Jestli si myslíte, že není rozdíl mezi sportovní a klasickou podprsenkou, tak se mýlíte. Obyčejná podprsenka nedokáže zamezit pohybu prsou během cvičení, ale speciální střih sportovní podprsenky prso dokonale zafixuje. Navíc je ušitá z prodyšných materiálů a má zcela dohladka začištěné lemy i zapínání, aby netlačila, v mnoha případech jsou košíčky bezešvé.

Ideální sportovní podprsenka

- poskytuje prsům především oporu, zamezuje jejich pohybu. Přitom je vodorovně elastická, aby nebránila dýchání, a vertikálně pevná, aby stabilizovala prsa. Při prostém běhu může prso poskočit až o dvacet centimetrů.

- je prodyšná, odvádí pot, nebrání větrání a rychlému schnutí. Vybírejte z materiálů, jako jsou Drifit, CoolMax, Lycra Power, informaci naleznete na produktu.

- na žádném místě se nezadírá do kůže a nedře. Ideální je bezešvá podprsenka, ale ve velkých velikostech se nevyrábí, pohlídejte si, aby švy byly jemné, háčky sponky nebo zipy byly zpracované tak, aby nepůsobily otlaky. Správná sportovní podprsenka vám musí nabídnout komfort. Pořídíte ji už od 500 Kč a výše. Nepleťte si sportovní podprsenku s topem, který koupíte za cca 200 až 300 Kč, nízká cena upozorňuje na neodpovídající materiál.

Ke kvalitním značkám na trhu patří Nike, Addidas, Craft, USA PRO, Sensor, Litex, Moira aj. Nejlépe se nakupují ve specializovaných sportovních prodejnách.

Foto: Litex

Značek s kvalitními podprsenkami je mnohoFoto: Litex

Jak nakupovat

Žádný model nepadne každé ženě. Vybírejte podle velikosti, přímo u výrobků nebo na stojanech v prodejně jsou velikostní tabulky. Uchycení zapínání na zádech do kříže drží lépe než klasická ramínka. Když spodní pásek vpředu odstává, vyberte větší velikost. V případě, že vám padají ramínka, a když je zkrátíte, vyjíždí zádový díl, není to střihově podprsenka pro vás. Ženy s velkým poprsím potřebují podprsenku, která má podpěru pro každý prs zvlášť. Preferujte nadřazení funkčnosti estetice, ale nejlepší je, když se propojí obojí. Výrobci stále více myslí i na atraktivní design.

Na trhu je sportovních podprsenek velké množství a mají různé vychytávky: můžete nastavovat ramínka, povolovat a utahovat obvod zipem nebo šněrováním, vybrat košíčky s takovou konstrukcí, že ochrání prsa proti nárazům, záleží jen na vás, co požadujete.

Ať se chystáte na kolo, nebo do posilovny, nezapomeňte si obléci sportovní podprsenku. Vrátí se vám to v kráse vašich prsou.

Reklama

Související témata:

Načítám