Hlavní obsah

Chraňte se před sluncem efektivně

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Proti škodlivým paprskům můžete bojovatFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Sluneční paprsky nás nabíjí energií. Někteří jedinci vášnivě milují opalování, jiní vyráží za outdoorovými sporty, na zahrádky a chalupy, a také vystavují své tělo slunci. Aby opálení bylo nejen krásné, ale i zdravé, je dobré vědět, jak se před sluncem chránit.

Článek

Pobyt na slunci a spáleniny patří k nejvýznamnějším faktorům spojovaným s rakovinou kůže, která je celosvětově nejrozšířenějším nádorovým onemocněním. Proto je důležité dodržovat určitá pravidla pro slunění.

Nadměrné vystavování se slunci je nebezpečné, když nepoužíváte ochranné přípravky. Kromě ochranných krémů vždy noste i ochranné oblečení, pokrývku hlavy, tričko a sluneční brýle. Rozhodně se vyhýbejte nadměrnému slunění v době, kdy je slunce nejintenzivnější, tj. mezi 11 a 15 hodinou. Nešetřete na opalovacích krémech a používejte je často, těsně před začátkem slunění, po koupání, sprchování nebo osušení ručníkem.

Opalujte se zdravě

Jak vybírat a aplikovat správně ochrannou kosmetiku pro opalování? Výši ochranného faktoru vybírejte podle svého fototypu pleti, délky pobytu na slunci, samozřejmě i podle síly slunečního záření, zda jste ve vnitrozemí, u moře nebo na horách. Krém nanášejte 15 až 30 minut před sluněním, a opět opakujte po každém koupání, sprchování, ale i v případě, že se nenamočíte, po dvou třech hodinách krém nanášejte znovu. Citlivé partie, jako je okolí očí, dekolt, zátylek, místa kolem uší, nárty, chodidla potřebují zvýšený ochranný faktor. Nezapomeňte, že i když je snědá barva označována společností za krásnou, každým opálením vaše pokožka zestárne.

Foto: archiv firem

Přípravky chrání před nebezpečnými paprskyFoto: archiv firem

Tipy na přípravky

Slunce působí příznivě, ale může být i nebezpečné! Opalovací přípravky jsou proto už samozřejmou nutností. Nízká ochrana má faktor 6-10, střední ochrana 10-30, vysoká je nad 30 a to nejvyšší bezpečí poskytuje faktor nad 50. Pohlídejte si, aby na obalu byla nejen informace o ochraně pro UVB záření, ale i pro UVA, které je také škodlivé, právě tyto paprsky způsobují vrásky a stárnutí pokožky. Obvykle jsou přípravky voděodolné, hydratační, nadstandard je když obsahují složky proti stárnutí pleti.

Kromě ceny a výše UV faktoru se soustřeďte i na složení přípravku, jaký nadstandard pleti poskytuje.

Zajímavým přípravkem pro citlivou pleť je krém na obličej Solar Expertise Sensitiv od L´Oreálu SPF 50, chrání proti UVB i UVA a zároveň redukuje vrásky, pigmentové skvrny.

Značka Biotherm je odborníkem na ochranu před sluncem už více než 30 let. Její nová řada Sun Radiance (6-30 SPF) je založená na vysoce inovativní a výjimečně příjemné textuře - mléčném gelu. Získáte perleťový jas, hydratovanou pleť a zkrášlíte vaše opálení při každé aplikaci, zároveň přípravek chrání před UVB i UVA.

Sôleil DNA GuardTM má ochranný faktor 30 SPF, je výjimečný obsahem rýžových peptidů, které stimulují produkci kolagenu a působí proti vráskám. Prodlužuje efekt opálení.

Takže, milé dámy, slunci vstříc a nezapomínat na opalovací přípravky!

Reklama

Načítám