Hlavní obsah

Chraňte se proti klíšťové encefalitidě

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíšťová encefalitida je potenciálně závažné virové onemocnění, proti kterému neexistuje specifický antivirový lék, proto je účelné tomuto onemocnění předcházet očkováním.

Článek

Klíště obecné je v České republice hlavním přenašečem viru, který způsobuje klíšťovou encefalitidu. Jedná se o nákazu volně žijících zvířat, která koluje v přírodě prostřednictvím přenašeče – klíštěte – a zároveň je přenosná na člověka. Člověk se tak může nakazit nejen při pobytu v přírodě, ale i z nepasterizovaného (nepřevařeného) mléka či sýra od nakaženého domácího zvířete.

Klíšťové encefalitidě lze předcházet očkováním

Příznaky a průběh klíšťové encefalitidy

Infikované klíště přenáší virus na člověka přisátím. První fáze onemocnění se většinou objeví po inkubační době 7–14 dní a může trvat až jeden týden. Jedná se o příznaky podobné chřipce. Ve druhé fázi se mohou objevit vysoké teploty, silné bolesti hlavy, zvracení a porucha vědomí. Onemocnění může být i život ohrožující nebo zanechat trvalé následky – psychické poškození, bolesti hlavy, snížení soustředění a výkonnosti, obrny končetin.

Pro dosažení optimální ochrany proti klíšťové encefalitidě je nutné ukončit základní očkování sestávající ze 3 podaných dávek

Myslete na svoje zdraví dříve, než bude pozdě

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje specifický antivirový lék. Princip léčby spočívá zejména v potlačování jednotlivých příznaků nemoci (podávání léků tlumících horečku, zánět a zvracení). Důležitý je zároveň klid na lůžku bez fyzické aktivity, která by zhoršila obtíže, a zvýšila tím riziko trvalého poškození nervového systému. Pro dosažení optimální ochrany proti klíšťové encefalitidě je nutné ukončit základní očkování, které sestává ze 3 podaných dávek.

Encepur pro děti i dospělé

Před použitím si pečlivě pročtěte příbalovou informaci vakcíny, dostupnou také na www.sukl.cz.

Encepur® vakcíny proti klíšťové encefalitidě. Vakcína Encepur® je registrovaný léčivý přípravek a je vázána na lékařský předpis. Přípravek není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Očkování provádí lékař injekcí do svalu. O očkování se poraďte se svým lékařem nebo lékařem Vašeho dítěte. Nežádoucí účinky prosím hlaste na cz.safety@gsk.com. Vakcinační akce schválená Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZDRX00NU7ZR).

Stejně jako jiné vakcíny, ani vakcína Encepur proti klíšťové encefalitidě neochrání 100 % očkovaných. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalových informacích přípravků.

GlaxoSmithKline, s.r.o.

Hvězdova 1734/2c, 140 00 Praha 4

e-mail: cz.info@gsk.com; www.gsk.cz

CZ/VAC/0064/15a

Reklama

Načítám