Hlavní obsah

Chtěl dítě. A pak mě poslal na potrat!

Foto: thinkstock

Když vás partner pošle na potrat, i když původně dítě také chtěl, je to neomluvitelný podraz!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovali rodinu. Když ale naše čtenářka Sára otěhotněla, její přítel nečekaně otočil. Jdi na potrat, já dítě ještě nechci, řekl! Zdrcená Sára neposlechla, dítě si nechala, a přítel ji opustil. Jak může dospělý muž takhle změnit názor?!

Článek

Myslela, že našla muže svých snů. Byl hezký, chytrý, vzdělaný, měl dobrou práci a Sára (39) ho milovala. Žili spolu několik let a zhruba před třemi roky začali uvažovat o založení rodiny. „Sám říkal, že už na to máme věk. Mluvil o tom, jak chce mít alespoň dvě děti, jak to bude úžasné a podobně. Tak jsme se začali o miminko snažit,“ vypráví Sára.

Foto: thinkstock

I když si naše čtenářka myslela, že potkala toho pravého, nyní prožívá velké zklamáníFoto: thinkstock

Když pak zjistila, že je těhotná, byla v sedmém nebi. „Byla jsem šťastná. Nebyla jsem nejmladší, přitom se to celkem rychle povedlo, byl to prostě zázrak. Když jsem to ale příteli oznámila, on moje nadšení rozhodně nesdílel,“ pokračuje Sára. Ta si tehdy prožila nejspíš jedno z nejhorších období ve svém životě. „Po pár dnech, co já se kochala fotkami z ultrazvuku, přítel přišel a řekl, že se na dítě ještě necítí. Že ho nechce a já ať jdu na potrat,“ vzpomíná Sára, která zůstala jako zkoprnělá a nechtěla věřit tomu, co právě slyšela.

Byla v šoku a nevěděla, co dělat. „Jedno jsem ale věděla jistě, že žádný potrat nebude, že to dítě si nechám. Nejsem přece blázen,“ říká Sára, která to partnerovi řekla a v duchu se modlila za to, aby změnil názor. Bohužel se tak nestalo a její přítel se odstěhoval. „Zůstala jsem sama. Mám teď dceru, brzy jí bude rok. Je úžasná. Je to ale velmi těžké, protože její tatínek nejen, že ji ani nechce vidět, ale musím se s ním soudit o každou korunu. Někdy jsem z toho strašlivě unavená, ale nelituji. A díkybohu mám skvělé rodiče a sourozence, kteří mi hodně pomáhají,“ dodává Sára, které ale dodnes nechápe, jak se mohla ve svém příteli tak splést. Jak se mohl někdo dospělý, inteligentní a jindy zodpovědný člověk, takhle zachovat.

Foto: thinkstock

Na radost z početí dítěte by měli být dva, ale někdy na to bohužel žena zůstane samaFoto: thinkstock

Stává se to, bohužel…

Odborníci se ale shodují v tom, že i tohle se stává. Že i někdo, kdo na první pohled vypadá, že ví, co chce od života, to v hlavě až tak srovnané nemá. A když přijde realita, nestačíte se divit. „Je dost pravděpodobné, že ten muž dítě skutečně chtěl, ale následky otcovství mu bohužel došly až ve chvíli, kdy se snaha stala realitou,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Potvrzuje to i její kolega z portálu Mujvztah.cz Aleš Kalina. Podle něj jsou někteří lidé pod tlakem okolí (už mám na rodinu věk, vždyť všichni mí kamarádi už mají děti), vlastních představ, které s realitou nemají leckdy nic společného, i tužeb partnerky, schopni slíbit i věci, které nemohou pak splnit. „Bohužel jsou to lidé nevyzrálí, plní tužeb a pocitu, že to nějak dopadne, že to nějak zvládnou. Někteří nechtějí urazit, proto slíbí cokoli,“ popisuje Aleš Kalina.

Nicméně, ať už jsou důvody k takovému chování jakékoli, vždy to značí nezodpovědnost, srabáctví, nízkou vztahovou inteligenci a nejspíš nulové morální zásady. „Pokud ten muž není ani ochoten dostát svých závazků a zajistit partnerku alespoň finančně, je to jen další ukázka určitých morálních hodnot, které dnes společnost postrádá. Morální kodex dnes nikdo nikoho neučí, a tak přibývá těch, kterým není nic svaté,“ potvrzuje Lenka Černá.

Má to těžké, ale je vítěz

Je jasné, že Sářina situace je velmi složitá, leckdy jí není do smíchu, ale vlastně by měla být ráda. „Nechci její situaci nijak zlehčovat, ale dle mého názoru je lepší vychovávat dítě sama, ale v pohodě, než ve vztahu, který nefunguje, s mužem, který otec být nechce. Poprat se s tím dá jen tak, že se žena přestane zabývat minulými chybami, tak nějak si je odpustí a bude se orientovat na budoucnost a na to, co může teď udělat sama pro sebe a pro své dítě,“ radí Lenka Černá. Podobně to vidí i Aleš Kalina. „Ano, naletěla a nyní musí hrát s kartami, které dostala. Taková zrada jí může pokazit celý život, pokud se jí nepodaří minulost uzavřít a nevracet se k ní,“ dodává Aleš Kalina.

Rozhodně by se Sára neměla stydět využít pomoci svých blízkých. V tom přece tkví kouzlo rodiny! Že když jeden strádá, ostatní mu rádi a s chutí pomohou.

Zažily jste něco podobného?

Načítám