Hlavní obsah

Chcete více peněz? Víme, jak na to!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Šetřit v době ekonomické krize se vyplatíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Život pro planetu Zemi aneb 365 tipů pro každodenní ekologický život nabízí velmi užitečné čtení, protože mimo jiné dává návod, jak šetřit v domácnosti, a to se zrovna v době utahování opasků velmi hodí!

Článek

Při čtení mě zaujaly především rady pro domácnost. Zjistila jsem, jaké množství činností dělám v rozporu s touto „zlatou" knihou. Možná i vy přijdete na to, jak se neúsporně chováte a penízky se z vaší domácí pokladničky zbytečně kutálejí na konta plynáren, vodáren, energetických závodů apod. Zaměřte se na tipy, které pomůžou vašim úsporám.

Nakupujte jen tolik, kolik spotřebujete

Znáte bezhlavé nakupování, když čekáte návštěvu nebo jsou před vámi volné dny. Nakupujte podle zásady, je lepší, když jídla bude méně než více. Nakonec nikdo hlady neumře a vy nebudete muset vyhazovat potraviny do popelnice. Ušetříte, zeštíhlíte, co víc si přát.

Dávejte přednost náhradním náplním

Náhradní náplně pro aviváže, mýdla, prací prášky, saponáty jsou finančně zvýhodněné a navíc šetříte životní prostředí, protože se nemusí vyrábět tolik plastových obalů.

Pijte vodu z kohoutku

Výzkumy ukázaly, že voda z vodovodu je zdravotně nezávadná. A stejně chutná jako křišťálově čistá balená voda. Naopak špatně skladovaná balená voda např. na přímém slunci vám může způsobit střevní potíže. Opět šetříte své peníze a zároveň se chováte ekologicky k prostředí (snižuje se poptávka po plastových lahvích).

Foto: Práh

Obálky knihyFoto: Práh

Při čištění zubů nenechávejte vodu puštěnou

Stejně se chovejte při holení nebo mytí nádobí. Vhodné je namontovat na kohoutky úsporné perlátory, snížíte spotřebu vody až o 40 %. Je to levná a velmi účinná pomůcka. Ušetříte za rok velké množství vody, které se projeví na snížení nákladů na vodné-stočné.

Kupujte věci z druhé ruky

Chcete si užít trochu napětí a ušetřit? Nakupujte na některém aukčním serveru nebo internetovém bazaru. Nákupem nejen ušetříte, ale pomůžete prodloužit životnost daného předmětu. Snažte se neměnit věci jen proto, že jste se zakoukala do jiného designu. Nechte je u sebe dosloužit nebo je darujte, ale nevyhazujte funkční věci, protože se vám nelíbí jejich košilka.

Šetřete elektřinu

Dávejte přednost úsporným žárovkám, rozhodně nepoužívejte halogenové lampy. Perte na nižší teploty, prací prášky jsou zpravidla tak silné, že se na 40 °C vše vypere. Myčku zapínejte, jen když je doopravdy plná, naučte se nádobí správně skládat, nestane se, že by po skončení mycího programu bylo neumyté. Nakupujte spotřebiče třídy A. Pravidelně odmrazujte ledničku. A hlavně, pořiďte si zásuvky s vypínačem, potom vám neuteče zbytečně ani watt.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenakupujte zbytečně mnoho jídlaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dávejte přednost internetu

Většina vydavatelů má kromě tištěné i internetovou verzi. Čtení na obrazovce je pohodlné a flexibilní. Navíc si můžete lehce stáhnout zajímavý recept nebo informaci o novém přípravku do svých dokumentů, nemusíte vystřihovat a následně hledat, kam jste výstřižek uložila.

V knize naleznete mnohem víc rad, které vám pomohou v domácnosti ušetřit a ještě prospět přírodě.

Napište nám na info@prozeny.cz, jestli i vy máte nějaký fígl na hospodárnější provoz domácnosti, který jste si osvojila.

Reklama

Související témata:

Načítám