Hlavní obsah

Čím vylepšit jídlo? Vsaďte na ochucovadla, která zrychlí metabolismus!

Foto: lithian, Shutterstock.com

Olivový olej dodá tělu zdravé tuky. Když ho ale přidáte do salátu více, velmi se zvýší kalorická hodnota jídla. Poradíme vám, která ochucovadla mají opačný účinekFoto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Ochucovadla jako různé dresinky či omáčky přidají vašemu jídlu spoustu kalorií navíc. Přitom stejně dobře mohou posloužit lehčí zálivky a koření, které jsou nejen dietní, ale také podporují spalování!

Článek

Pokud jste se i vy právě pustili do novoročního detoxu, nejspíš teď ze svého jídelníčku vyhazujete každou podezřelou potravinu. Všechno, co by mohlo překazit váš cíl nastartovat tělo a snad i něco zhubnout, musí jít z kola ven.

Například právě takové dresinky, oleje a ochucovací omáčky jsou známé tím, že dokážou ze zdravého dietního jídla udělat skoro kalorickou bombu.

Avšak jídlo, které je neochucené, bez jakéhokoli náboje, vás chuťově jen stěží dokáže uspokojit....

Z ochucovadel v tomto seznamu ale výčitky mít vůbec nemusíte. Naopak, vašemu tělu a metabolismu jen prospějí!

1. Jablečný ocet

V první řadě, jablečný ocet obsahuje slušnou dávku pektinu. To je látka, která má výborný vliv na trávení, střevní mikroflóru, a navíc má výborné sytící schopnosti. Když tedy jablečný ocet využijete jako zálivku salátu, určitě vám po něm jen tak nevyhládne.

Jablečný ocet ale také ovlivňuje metabolismus. Podle některých doporučení je dobré dát si tři lžíce v průběhu dne a vaše tělo bude spalovat tuky výrazně rychleji.

2. Chilli

Chilli obsahuje jednu takřka zázračnou sloučeninu – kapsaicin. Ta skutečně velmi efektivně zvyšuje činnost metabolismu. Při konzumaci jedné malinké chilli papričky denně se spalování může zvýšit až o 20 procent, a to až na následujících 24 hodin. Navíc kapsaicin pomáhá redukovat tuk zejména v oblasti břicha.

Kromě chilli papriček obsahuje tuto látku například i kajenský pepř nebo kari, avšak v menším množství.

Foto: Igor Normann, Shutterstock.com

Chilli je nejlepším zdrojem kapsaicinu – látky, která výrazně podporuje spalováníFoto: Igor Normann, Shutterstock.com

3. Zázvor

Pokud máte rádi ostrá pikantní jídla, máte velkou výhodu! Po chilli a kajenském pepři je totiž pro váš metabolismus výborný i zázvor.

„V čínské medicíně mu jsou připisovány hřejivé vlastnosti s takzvaným aktivačním efektem. Zázvor i díky své ostré chuti zvyšuje rychlost látkové proměny, a tělo se pak snaží využít uskladněný tuk jako zdroj své energie. Tím je značně podpořen a zrychlen metabolismus,“ vysvětluje nutriční gastronomka Jana Černá.

4. Dijonská hořčice

Receptura této hořčice pochází z francouzského města Dijon. Je typická svou pálivou štiplavou chutí a na rozdíl od klasické hořčice obsahuje jen minimum cukru.

Celkově se jedná o víceméně dietní záležitost. V porovnání například s majonézou je dijonská hořčice čtyřikrát méně kalorická. Jako dresink vám proto při hubnutí poslouží skvěle. Výborné je smíchat dijonskou hořčici s jogurtem nebo zakysanou smetanou a špetkou soli.

A jako bonus! Hořčičná semínka, ze kterých je tento druh ochucovadla vyrobený, podporují efektivitu vašeho metabolismu, takže možná i budete hubnout rychleji!

Foto: HandmadePictures, Shutterstock.com

Tento typ francouzské hořčice představuje velmi chutné a přitom dietní a zdravé ochucovadloFoto: HandmadePictures, Shutterstock.com

5. Česnek

Složky obsažené v česneku snižují podíl nezdravých tuků v krvi – zvyšují hladinu HDL cholesterolu čili toho „hodného“. Mimo to ale konzumace česneku přispívá ke zvýšení tělesné teploty, a tím opět stimuluje schopnost těla spalovat tuky.

Taková restovaná zeleninka na česneku proto představuje výbornou dietní a zdravou přílohu!

6. Skořice

Můžete se utlouct po neodolatelně aromatické a mírně pikantní chuti skořice? Ano? Tak si jí začněte konečně pořádně dopřávat!

Skořice nejenže podporuje činnost metabolismu, také redukuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Přidávejte si skořici rovnou do vaší snídaně. V kombinaci s ovesnou kaší nebo jogurtem a jablkem je výborná!

Jaké z těchto ochucovadel pravidelně používáte?

Reklama

Načítám