Hlavní obsah

Čínská medicína: Víme, komu pomůže!

Foto: Thinkstock

Někdy vedou k vyléčení potíží jiné než klasické postupyFoto: Thinkstock

Reklama

Nemůžete zhubnout, otěhotnět nebo vás trápí dlouhodobá únava? Kromě klasické medicíny by vám mohla pomoci alternativní čínská cesta. Ptáte se, co umí a jak vám pomůže? Tak čtěte!

Článek

Zvykli jsme si vzít na všechny bolesti a zdravotní neduhy pilulku, a do pár minut očekávat úlevu. Jenže většinou se, jakmile prášek přestane působit, problém vrátí. Pokud byste chtěli řešit příčiny svých obtížícelkově, a nejen hasit akutní následky, je třeba právě čínská medicína jednou z možných variant.

Připravte se ale na netradiční metody, například práci s vnitřní energií, dotykové terapie, bylinnou léčbu... Zkrátka zcela neuchopitelné věci, kterým věřit můžete, ale nemusíte. Pro představu se podívejte, jak se dá alternativně vyléčit bolest v krku. Nicméně nelze říci, že na určitý konkrétní problém vám lékař provede tu a tu konkrétní metodu. U každého se rozhoduje individuálně, podle jeho stavu. Dočkat se také můžete i úpravy stravy, která by měla vyloučit zahleňující potraviny (mléko, bílá mouka, bílý cukr, tvaroh a podobně).

Pro a proti

Samozřejmě i čínská medicína má své limity, kdy vhodná pro léčbu je a kdy nikoli. „Právě proto, že představuje spíše běh na dlouhou trať, není rozhodně vhodná v akutních případech, speciálně třeba při onkologických onemocněních,“ upozorňuje praktická lékařka Alena Řezníčková. „Tam by se totiž mohl promeškat správný okamžik, kdy je potřeba okamžitě zahájit například ozařování či provést chirurgický zákrok,“ varuje MUDr. Řezníčková. Moderní medicína má navíc hmatatelné a přesné důkazy o stavu nemoci: díky rentgenu, sonografii, vyšetření krve a dalším metodám.

Foto: Thinkstock

Mnoho lidí raději zahání důsledky, místo aby léčili příčinyFoto: Thinkstock

Místo prášku na žaludek léčitel

Lektorku Jaroslavu Sedláčkovou jsem potkávala na lekcích powerjógy, dávala energii i pohlazení. Ale jednoho dne to bylo pryč, cítila jsem, že má velké trápení: „Ano, měla jsem trable. A proto jsem využila služeb tradiční čínské léčitelky Marty Tovtové. Ta mi pomohla a pomáhá doteď," vypráví instruktorka z Yoga Flow studia o svéúnavě (více o tom, jak se jí zbavit, se dozvíte ve článku Ničí vás podzimní únava? Už nebude!).

„V těžší životní situaci jsem si rozhodila vnitřní osu těla a trávení. Jídlo mi bylo na obtíž, takže jsem do sebe bezmyšlenkovitě ,házela', co bylo po ruce. Což se projevilo na mém zažívání a cítila jsem se unavená jako snad nikdy v životě.“ A co pomohlo? „Má léčitelka mě za pomoci bylinek, hub, úpravy stravy a díky vřelému přístupu dala do pořádku. Nenásilně mě začala vnitřně přetransformovávat a mé tělo se cítí o dost lépe. I když vím, že to z velké části záleží na mně, toho ukazatele jsem potřebovala a jsem za něj moc vděčná.“

Co jednomu pomáhá, druhému nemusí

Přemýšlíte, zda tohle je pro vás ta správná volba? Nezastírám, že se musíte připravit na delší dobu, která vede k uzdravení či vyřešení problémů. Čínská medicína umí pomoci s dlouhodobými potížemi: únavou, bolestmi zad, trávením, ale řeší i alergie, nadváhu či neplodnost. Slouží i jako prevence. Sama s ní mám zkušenosti a vím, jak netrpělivá jsem byla, než se dostavily první výsledky. Co je ale příjemné, je podpora vaší psychiky ze strany lékaře.

„Čínská medicína neřeší diagnózu, tedy konkrétně to, že vás něco někde bolí, ale zaměřuje se na vás jako na celek. Jak žijete, co jíte, jak spíte, co máte za trápení na duši a tak dále, a hlavně proč jste tím či oním začali trpět,“ vysvětluje doktorka zabývající se čínskou medicínou Jana Poštová. Právě ona mi pomohla dostat duši do rovnováhy. Ač to zní jako klišé, dokázala povzbudit a dobít energií. Jestli na to nejvíc fungoval laser, speciální energetické kapky, anebo jen to, že mi naslouchala, nevím.

„Samozřejmě, co jednomu pomáhá, druhému pomoct vůbec nemusí. Některé metody a postupy vám aktivují tělo ihned, jiné třeba až po delší době,“ doplňuje odbornice. Zdůrazňuje, že léčba čínskou medicínou vyžaduje sebekázeň. „Na to je potřeba se připravit,“ dodává lékařka.

Foto: Thinkstock

Takzvanou chemii může v některých případech nahradit i konkrétní bylinný přípravek ve formě čajeFoto: Thinkstock

Ano, víra tvá tě uzdraví

Sedmatřicetiletá Táňa byla nejdříve k alternativnímu způsobu léčby nedůvěřivá. „Doktora, který léčí pomocí čínské medicíny (jehly, byliny...), využil můj manžel, když měl vleklé problémy se zády. Chodil pravidelně každý týden asi dva měsíce na jehly, a už dva roky je fit a znovu mohl začít se sportem,“ říká Táňa. Tento rok jejímu partnerovi ale diagnostikovala lékařka autoimunitní poruchu: „Rovnou mu řekla, že západní medicína s tím neumí nic udělat. Proto ještě v ten den konzultoval s akupunkturistou MUDr. Jiřím Bílkem diagnózu, zahájil léčbu pomocí jehel, moksů a bylinek, a po půl roce testy ukázaly, že je v pořádku,“ prozrazuje Táňa, jak jejímu muži porucha zmizela.

Když Táňa viděla účinky, rozhodla se touto cestou řešit své potíže s ledvinami. „Začalo to tím, že jsem v noci musela chodit i třikrát na malou,“ svěřuje se. Proto začala navštěvovat ,jehly'. „Kromě jednotýdenní návštěvy akupunktury mě doktor i moksoval. Tedy nahříval bylinnou cigaretou akupunkturní body na chodidlech i koleni. Také mi předepsal speciální bylinné směsi v tabletách,“ popisuje Táňa, která prý někdy chodila s malinkatými jehličkami v uších i domů. A výsledek? „Píchání do některých bodů na těle hodně bolí, jiná místa jsou bezbolestná. Ale funguje to.“

Zvolte si svou vlastní cestu

„Těch forem, jak si člověk může pomoci, je mnohem víc, ale z vlastních zkušeností vím, že každému pomáhá něco jiného,“ říká programová ředitelka ClipTv Lenny Trčková. „Je zajímavé, když za mnou přijde technický typ člověka, potřebuje vědět, jak co funguje, musí si to osahat, rád sám spolupracuje. Duchovněji založený člověk spíš preferuje nahlédnutí do esoterických sfér, nechá se unášet vibracemi energií a pomáhá mu jeho víra v uzdravení,“ říká Lenny Trčková.

Její doporučení tedy zní: „Vyzkoušejte to, co vnímáte jako správné. Dejte na své pocity, jestli je právě tato metoda nebo léčitel tím pravým pro vás.“ Určitě ale nebuďte nepřístupní či striktně odmítající ať klasickou či alternativní metodu. Nikdy totiž nevíte, kterou a kdy budete potřebovat.

Reklama

Související témata:

Načítám