Hlavní obsah

Ničí vás podzimní únava? Už nebude!

Foto: Thinkstock

Únava, ospalost, nejen podzim a sychravé počasí je viníkem vašeho stavuFoto: Thinkstock

Reklama

Potácíte se po ránu z postele, jako kdybyste spíš skládali uhlí, než odpočívali spánkem? Dala vám vaše energie sbohem a splín se na vás lepí, že by jeden brečel? Víme, jak z toho ven, a dokonce v podobě 8 tipů!

Článek

Znáte to všichni, být unavení není zkrátka med. Jenže navykli jste si na všechno si vzít hned prášek: bolí vás hlava, sem s ním, tloustnete, šup pilulka proti hladu. A na únavu? Kafe, energetické nápoje či jiné povzbuzovače! Jenže tělo není stroj. Reaguje na přírodní biorytmy, ať se vám to líbí nebo ne. „Samozřejmě, že sychravé počasí má negativní vliv na naši energii. Útlum, vyčerpání, ale i smutek a nervozita. Lenost a ospalost je v podzimním období častým jevem. Na podzim je to však přirozená záležitost,“ upozorňuje MUDr. Marie Rebjonková, lékařská ředitelka lázní Imperial Karlovy Vary.

Proč to tak je? Odpověď je prostá: Konec veselého léta, zbarvené listy na stromech, které následně opadávají, a mizivé množství slunce. „Jenže  pozitivní energii získáváte právě ze slunečního záření,“ doplňuje psycholožka Karolína Štejnarová. „To má blahodárný vliv na povzbuzení organismu, ale i na zlepšení jeho celkové regenerace. Proto se nemůžete divit, že vám není do skoku.“

Foto: Thinkstock

Vylézt z postele je namáhavé, zvlášť když je venku nevlídnoFoto: Thinkstock

Zase ty hormony

Asi už jste slyšeli, že příčinou pocitu nespokojenosti, neradosti je hlavně nedostatek hormonů štěstí – serotoninu a endorfinu. „Hormon melatonin je zase důležitý pro naše zdraví. Změna délky dne a noci se projeví právě v jeho rozdílné hladině. Melatonin zprostředkuje kvalitní spánek, a vzhledem k tomu, že na podzim se temné noci prodlužují, je i větší potřeba spát. Melatonin totiž aktivuje i imunitní systém, který je potřeba v odolávání proti nemocem,“ dodává lékařka Marie Rebjonková.

Jak nebýt unavený aneb Zvyšte si hladinu štěstí

1. Snažte se být aktivní. Vyrazte na procházky, kupte si permanentku do fitka a vyberte si cvičení či pohyb, který vám přinese radost (zumba, balet, tanec, ale umí to i jóga, spinning, alpinning nebo heat). Přihlásit se můžete i do cvičebního kurzu pro dospělé (plavání, lezení na umělé stěně, flamenco...), který vás donutí chodit pravidelně.

2. Dopřejte si relaxaci.Co třeba dát si sraz s kamarádkou v sauně nebo vířivce? A objednejte si hýčkání ve formě masáže... Například lymfatická masáž vám nejen rozproudí lymfu v těle a vy už tím pookřejete, ale dokáže vám pomoci i od nevzhledné celulitidy! Více ve článku Lymfodrenáž? Odstraní celulitidu i kila navíc!.

3. Jezte kvalitně. I když je venku chladněji a vaše tělo volá neustále po jídle, nedopřávejte si tučné, ale lehké jídlo. Abyste si neubírali vnitřní teplo těla, čerstvou syrovou zeleninu nahraďte tepelně upravenou (cuketa, dýně, lilek), ty vás zahřejí. Stejně jako různé mražené směsina pánev (mexická, thajská a jiné) či připravované polévky. Teď je také dobrý čas na luštěniny (quinoa, pohanka, fazole), tofu či různé druhy ryb, zkrátka podzimní jídelníček.

Foto: Thinkstock

Dopřejte svému organismu vitaminy, tělu pohyb a budete se cítit lépeFoto: Thinkstock

4. Nezapomínejte na vitaminy.Berte je v jakékoli podobě: fresh džusy, dochucené řapíkem (dobrý na trávení), zázvorem a limetkou (zahřívají), řepou (povzbuzuje), či si dopřejte samotné citrusové ovoce.

5. Obklopte se barvami doma i v kanceláři.Kupte si žlutou, zářivě zelenou, červenou, zkrátka barevně pozitivní květinu, ať je vám při pohledu na ni lépe. Noste i oblečení v barvách, letos letí červená, smaragdová, hořčicová, zářivá modř, tak proč se halit do černé? Inspiraci najdete ve článku Módní barvy podzimu? Smaragdová, hořčicová a červená.

6. Uvolněte napětí a deprese.Čaj z meduňky, třezalky nebo rozmarýnu vás pohladí. Zvolte čaje, které vám už svou barvou v hrnku, tak i chutí udělají malou radost. Pomáhájí také vůně v aromalampách: hřejivé, kořeněné. Vyzkoušejte hřebíček, skořici, kardamon, zázvor či svěží aroma citronu a citronové trávy, ty povzbuzují mysl a působí proti stresu.

7. Neseďte doma. Na zazimování bude ještě času dost, tak raději vyrazte na návštěvu kina, čajovny, koncertu, přátel. Dobrá nálada léčí!

8. Hýčkejte se.Proč byste si nemohli na víkend dopřát pobyt třeba na horách nebo lázních? Balíčky relax a wellness udělají s vaším tělem, a tedy i duší divy. „V lázních nabízíme celou řadu procedur laskajících organismus. Programy pro podzimní únavu zahrnují pitnou kúru, plavání + saunu + vířivku, aquaaerobic, klasickou masáž částečnou nebo aromamasáž, minerální perličkovou koupel nebo minerální vanu s relaxačními doplňky,“ láká do lázní MUDr. Marie Rebjonková. Změna a pobyt mimo domov na víkend vždycky prospívá, tak ji zkuste!

Zkrátka podtrženo, sečteno, pokuste se pro sebe udělat pár maličkostí, které vám zvednou náladu. Když si třeba místo energetického drinku koupíte žlutou chryzantému či místo večeře v restauraci dojdete na masáž, vaše chmury vezmou za své. A investovat do svého zdraví se přece vyplatí. Co myslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám