Hlavní obsah

Hubněte s námi ve 30, 40 i 50!

Foto: shutterstock.com

Životní styl můžete změnit kdykoliFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustily jste se se mnou do urputného boje za lepší postavu a zdravější styl života. Každá jsme ovšem z „jiného těsta“ a co zvládne třicátnice, není správné pro ženu zralého věku. Takže, jak bychom měly podle odborníků postupovat ve třiceti, čtyřiceti nebo padesáti?

Článek

Věk 30 let

Jak jste na tom pohybově: Podle mého trenéra Michala Šubra se ve třiceti letech nemusíte v pohybu omezovat. Tělo je v plné síle a kondici. Největším škůdcem třicátnic je pohodlnost. „Dost často se stává, že ženy začnou cvičit až v momentu, kdy je za 5 minut 12, a dohánějí to, co by už měly mít zažité," upozorňuje trenér. Už nám také není dvacet, tělo začíná stárnout. „Je to jedna z poslední možností udělat něco pro sebe s dokonalým výsledkem," dodává Michal.

Využijte veškerou možnost pohybu a nemyslete jen na problémové partie. Můžete zkusit cvičit v posilovně, běhat, aerobik, tančit, dělat bojové sporty, jezdit na kole, plavat atd. Pokuste se udělat si z pohybu zvyk. Když není čas, alespoň choďte, protahujte se, sportujte se svými dětmi (lyže, brusle, míčové hry...), a to vše obden. Nezapomeňte ovšem na relax. Dopřejte si třeba masáž, saunu, očistnou kúru, whirlpoolku apod. Zkrátka hýčkání je povoleno v jakémkoli množství! :)

Jak jste na tom s jídlem: Co se týče jídelníčku, často píšete, že nechcete vařit pro sebe a pro rodinu zvlášť. Přesně! Vařte zdravěji pro všechny! Pokud se vaše děti naučí jíst zdravě, nebudou muset řešit váhu nikdy. Nemusíte přestat jíst všechno „nezdravé", ale omezujte a nahrazujte např. bílou mouku celozrnnou půl napůl, přidejte tmavé pečivo, zkuste nové přílohy (kuskus, jáhly, pohanku...), ke všemu dejte pár kousků zeleniny apod.

Věk 40 let

Jak jste na tom pohybově: Ze čtyřicítky míváme my ženy v tomhle směru velké obavy. Ale zbytečně. Pochopitelně musíme brát v potaz fázi přechodu (kolem 45 - 55 let). Tohle období každá snášíme individuálně, což se projeví i v pohybu. „Jsou ženy, na které hormony působí tak, že se více hýbají, cvičí, potřebují to ze sebe dostat, a jsou ty, které nemají dobrou náladu a raději sedí doma. Těm doporučuji vrhnout se na jógu pro uklidnění a zkusit cílené procvičování těla zaměřené na obtíže tohoto období, dechová cvičení, která pomáhají upravit a zkvalitnit dech, a dostatečnou relaxaci snižující napětí v celém těle (po fyzické i psychické stránce)," radí Michal Šubr. Ty z vás, které s pohybem nemají problém a zdraví jim to dovolí, mohou dělat prakticky jakýkoli druh cvičení, na který si troufnou.

Foto: shutterstock.com

S kamarádkou vám cvičení půjde snázFoto: shutterstock.com

S věkem se ovšem kila daleko hůře shazují. Sportovat byste měly alespoň 3x týdně. Naučte se využívat cardio zóny a potrapte tělo posilovacím cvičením. Michal Šubr doporučuje cvičit pod dohledem trenéra a mít maximálně vyrovnaný jídelníček. Ve čtyřiceti si můžete troufnout na taneční kurzy, břišní tance, p-class, jógu nebo posilovnu. Perfektní je plavání, kolo, běh, procházky nebo lyžování.

Jak jste na tom s jídlem: Výrazné hubnutí je v tomhle věku, pokud netrpíte obezitou, rizikové. Takže opatrně! Rozhodně začněte snídat. Alespoň trochu, i když více je lépe. Od oběda pak snižujte velikost porce. Jestli vám to dělá problém, servírujte si jídlo na menší talíř. Ošálíte mozek! Doktor Fořt radí, abyste zkusily zapomenout na umělá sladidla. Jsou to prý šidítka, která vás nezbaví touhy po cukru. Vtip ani není v tom jíst jen zeleninu a ovoce. „Pokud není dostatek kvalitních bílkovin, vznikne velmi riziková proteinová malnutrice (bílkovinová podvýživa)," varuje výživolog. Ale bez pravidelného pohybu vám dostatek bílkovin ve stravě není nic platný!

Věk 50 let

Jak jste na tom pohybově: Tak v první řadě: Padesátka dnes není žádný věk a udržet si zdraví by neměl být problém. Stačí si hlídat např. tepovou frekvenci při pohybu, o které budeme mluvit příští týden, a reálně sama sobě přiznat, co chci se svým tělem dělat. Asi se shodneme na tom, že cílem by mělo být udržet si kondičku a být v pohodě. „Největší problém je sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu," upozorňuje trenér a doporučuje crossový trenažér.

Foto: Michaela Čapková

Strojů na cvičení je na trhu dostatekFoto: Michaela Čapková

Než se pustíte do boje za zkvalitnění života, dojděte si k doktorovi. „Pak už nic nebrání předcházet onemocnění srdce či kardiovaskulárního systému tím, že se posadíte do anatomicky tvarovaného sedla rotopedu," usmívá se Michal Šubr. Je to výborný pomocník při problémech s klouby, při artróze, při zpevňování měkkých tkání a vazů.

Jestliže jste zdravá, neomezujte se! Rozpohybujte své tělo minimálně 2krát týdně. Začněte pomalu, aby tělo neutrpělo šok, ale dodržujte pravidelnost. Vhodná je jízda na kole, procházky, nordic walking, tanec, jóga, pilates, aquaerobik atd. V tomhle věku ovšem určitě myslete na vyvážený jídelníček.

Jak jste na tom s jídlem: Vaším cílem by mělo být především zlepšení zdravotního stavu. Jestliže chcete hubnout, snažte se snížit příjem energie (pokuste se jíst méně uzenin a tučných druhů masa) a stejně tak si dopřávejte v menším množství sladkosti (třeba jen za odměnu). Bez ozdravení jídelníčku to nepůjde. „Existuje vysoká pravděpodobnost vývoje nadváhy, když stárnoucí člověk včas nezmění skladbu stravy. Prvním krokem je snížení příjmu energie za cenu zvýšení kvality potravin,“ říká doktor Petr Fořt, CSc.

Doufám, že jsem vás dostatečně namotivovala do dalších dní. Dotazy a nejasnosti můžeme společně probrat v diskusi pod článkem nebo se obraťte na Michala Šubra. Těm, které dnes drží se mnou detoxikační jednodenní kúru, viz můj deníček, držím palce!

Reklama

Načítám