Hlavní obsah

Co nakoupíte v květnu nejvýhodněji? Maso na gril

Foto: Naty.M, Shutterstock.com

Foto: Naty.M, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čem můžete v květnu nejvíc ušetřit? Máme dobrou zprávu pro všechny milovníky grilování, protože je to hlavně maso.

Článek

Květen bývá měsíc, kdy začíná venkovní grilování. To je jasné i obchodníkům, a tak zlevňují hlavně maso, které končí nejčastěji na grilu. Co se vyplatí koupit a o kolik vás to bude stát méně?

Co ještě bude v akci?

Další dobrá zpráva je, že k masu obchodníci přihodí i uzeniny, dochucovadla a také pití, kterým se dá grilované jídlo dobře spláchnout. A do slev přidají i všechno, co se hodí na zahradu a péči o ni. „Kromě zahrady a toho, co se hodí na gril, musíme upozornit i na časté slevy na čisticí prostředky, protože stále ještě probíhá jarní úklid. A v akcích se právě v květnu začínají víc objevovat i přípravky na opalování,“ říká Petr Miklík ze srovnávače cen a slev Kupi.cz.

Vraťme se ale k masu. A o jakém konkrétně hovoříme? „Griluje se skoro všechno, nejčastěji kuřecí, vepřové a hovězí maso. Z kuřecího jsou to hlavně prsní řízky, z vepřového kotleta a pak hovězí steaky, hlavně burgery. Velmi oblíbené jsou také různé klobásy. V akcích se často objevují již marinovaná masa.“

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Už se těšíte na grilovačku? Dobrou zprávou je, že na nákupu masa můžete v květnových slevách výrazně ušetřitFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Kuřecí maso ve slevě

A kolik ušetříte na drůbežím, když ho koupíte v akci? Třeba kuřecí prsní řízky, které běžně vyjdou na asi 180 Kč za kilogram, lze sehnat v akci už za 120 Kč za kilogram. Stehenní řízky, které stojí 149 Kč, koupíte v akci za 99 Kč. Kuřecí stehna, původně za 88 Kč na kilo, vyjdou jen na 46 Kč. A celé kuře, za které dáte běžně od 66 Kč za kilogram, pořídíte nejméně o dvacet korun levněji.

Hovězí maso v akci

Slevy jsou i na hovězí maso. „Libový kus hovězího má velmi málo tuku, méně než například drůbeží stehno s kůží,“ uvádí nutriční odborník Fitbee RNDr. Pavel Suchánek. Obsahuje méně než 5 % tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu – výjimkou jsou tučnější části, jako je kližka, pupek nebo spodní části krku. Ovšem pokud dáte na rady šéfkuchařů, sáhnete právě po tučnější variantě, neboť se na grilu tolik nevysuší, a je chutnější.

Na nákupu hovězího masa můžete v akci ušetřit hodně – například hovězí zadní bez kosti, které běžně vyjde na 246 Kč za kilogram, pořídíte v akci už za 180 Kč. Přední vyjde z původních 188 Kč na 140 Kč. Zadní kýtu pak místo za 250 Kč za kilogram seženete ve slevách od 167 Kč. Při nákupu hovězího mletého ušetříte asi 13 Kč na kilogramu.

Foto: Sergey Fatin, Shutterstock.com

Které maso máte nejraději grilované? Fajnšmekři horují pro hovězíFoto: Sergey Fatin, Shutterstock.com

Vepřové maso ve slevě

Asi nejčastěji grilovaným vepřovým je krkovice. V akci můžete dát za kilogram místo běžných asi 160 Kč už kolem 90 Kč za krkovici bez kosti. A místo obvyklých asi 130 Kč opět kolem 90 Kč za tu s kostí.

Marinovaná krkovice Grill 0,6 kg vás vyjde na 80 Kč místo obvyklých 100 Kč. A slevu kolem dvaceti korun najdete i v jiných obchodech.

Marinované maso – ano, či ne?

Většina z vás má asi svou vlastní recepturu na to, jak maso před grilováním naložit, ale ve zmíněných akcích můžete koupit často i maso již marinované a vakuově balené. Agrární analytik Petr Havel to ale moc nedoporučuje. „I když nepovažuji nákup marinovaného masa za rizikový, doporučil bych přes to si ho raději marinovat vlastními silami. Jednak si přizpůsobíte ingredience vlastní chuti a také ušetříte – marinované maso je právě o tu marinádu v sobě těžší, takže za něj víc zaplatíte.“ Pokud si ho koupíte, pak pozor na přílišné množství marinády na mase. Když ho dáváte na gril, marináda se může spálit a do jídla se tak dostanou karcinogeny.

Chystáte se grilovat? Pak se vám bude hodit článek o tom, jak dotáhnout grilování k dokonalosti.

Reklama

Načítám