Hlavní obsah

Bojíte se kupovat a jíst hovězí? Nemusíte, pokud víte tohle!

Foto: Naty.M, Shutterstock.com

Foto: Naty.M, Shutterstock.com

Reklama

Také ve vás zprávy o nekvalitním, a dokonce i zdravotně závadném hovězím vyvolaly pocit, že se už nejde spolehnout na to, co přistane na vašem talíři? Jak tedy nakupovat hovězí maso, abyste se nemuseli bát?

Článek

Po zprávách o tom, že z polských jatek odcházelo hovězí maso s falešným veterinárním osvědčením a později i fakt, že se dostalo i do našich obchodů a na talíře, mnozí znejistěli. Obavy posílila zpráva, že se v hovězím z Polska, jejíž část se dostala do školní jídelny, objevila salmonela. I když to vyvolalo zvýšení veterinárního dohledu a odborníci ujišťují, že se nemusíte hovězího bát, stejně možná zvažujete, zda si ještě někdy dáte tatarák, či zamýšlený guláš nevyzkoušíte raději z vepřového. Je důvod se bát? Ptali jsme se odborníků, jestli je vlastně maso zdravé a jak to udělat, abyste si domů odnesli maso kvalitní, zdravé a známého původu.

Značení hovězího masa

V úvodu je třeba říci, že se v poslední době ještě zpřísnily kontroly a do oběhu už by se nemělo dostat maso závadné, ani to s nejasným původem. Ale je dobře, pokud se naučíte žádat od prodejců o mase základní informace.

Jestliže kupujete hlavně balené maso, pak byste měli pečlivě studovat jeho etiketu. „Speciálně hovězí je velmi detailně označováno už zhruba dvacet let. Tehdy se s tím začalo kvůli nemoci šílených krav. Na obalu se dozvíte, odkud maso je, ale i jaký druh to je – například býk, zjistíte věk zvířete i kód výrobce,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Na etiketě hovězího masa byste měli najít:

  • referenční číslo konkrétního kusu skotu nebo skupiny zvířat -
  • schvalovací číslo jatek a členský stát, ve kterém se jatka nacházejí -
  • schvalovací číslo bourárny a členský stát, ve kterém se bourárna nachází -
  • stát narození, výkrmu a poražení kusu, pokud se ve všech těchto fázích jedná o stejný stát, lze tyto 3 údaje nahradit jedním – „Původ: název státu“ -
  • název skupiny masa, označení podle živočišného druhu zvířete, název technologického celku, údaj o kategorii zvířete (mladý býk, býk, volek, jalovice nebo kráva), datum spotřeby, podmínky skladování (teplota) -
Foto: ČSZM

Tohle jsou etikety z jednoho balíčku masa – na horní straně základní údaje o druhu masa, doporučeném skladování, datum spotřeby a výrobce, a na spodní etiketě pak údaje, které vás přehledně informují o původu masa – etiketa je vzorová, tedy bez názvu výrobceFoto: ČSZM

Při podrobnějším studiu etiket by vás mohl zarazit pojem „výsekové maso“. Nepleťte si ho s dříve užívaným pojmem „nucený výsek“. Výsekové maso označuje bezpečné maso ze zcela zdravých zvířat opatřené úřední značkou zdravotní nezávadnosti. Zjednodušeně lze říci, že zahrnuje veškeré maso na trhu určené k běžnému prodeji. Nucený výsek, který už od roku 2003 neexistuje, označoval prodej masa ze zraněných (nikoli léčených či nemocných) zvířat.

Jak prověřit nebalené maso?

Stejné informace, jako na etiketě baleného masa, byste měli dostat od řezníka i při nákupu nebaleného. Takže vás o něm musí informovat i v řeznictví, na farmářských trzích a podobně – a to v písemné a viditelné formě. „Uvedeno by mělo být: chováno – země, poraženo – země, bouráno – země. Pokud ve všech třech aspektech je danou zemí například Polsko, stačí uvést Země původu: Polsko,“ říká Mgr. Radoslav Pospíchal, referent mediální komunikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„Jestliže je v nabídce maso zvířat narozených, chovaných a poražených v různých státech, pak od sebe musí být viditelně odděleno a musíte dostat takové údaje, abyste je od sebe mohli rozlišit,“ říká Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, který k tomu dodává: „Poskytovat nepravdivé údaje by bylo od řezníka velmi nerozumné a troufnu si říci, že se do toho nikdo nepustí. Zvlášť teď, kdy je na hovězí maso zaměřená pozornost. Ale nesmíte si myslet, že se na něj jindy nedohlíží. Výsledky kontroly masa na jeho značení jsou velmi dobré, v případě potřeby lze vysledovat jeho původ až ke konkrétnímu zvířeti a zasáhnout, je-li nějaké podezření o jeho kvalitě.“

Na to, odkud je maso, které máte na talíři, se můžete ptát i v restauraci. I tam by vám měli tuto informaci na vyžádání poskytnout, a ani tam by neměl být rozdíl mezi deklarovaným původem a skutečností, což kontroluje SZPI.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

I při nákupu nebaleného masa od řezníka byste měli dostat jasnou informaci o původu zvířeteFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Jak si vybrat kvalitní hovězí?

Abyste si na hovězím opravdu pochutnali, měli byste si vybrat to nejkvalitnější a také s ním správně zacházet. Říká se, že nejlepší hovězí je z dvouletého býka. Je to pravda? „Tím nic nezkazíte, zejména pokud bude zdrojem masný býk, ale lepší je maso dvouletých jalovic a tříletých volků výhradně masných plemen z extenzivních chovů, tedy na pastvinách,“ říká Jan Katina.

Maso kupujte chlazené, mrazením ztrácí chuť i kvalitu. Mráz poruší svalová vlákna a po rozmrazení se z nich uvolní velké množství masové šťávy.

Byla by velká škoda se hovězího v jídelníčku vzdávat, protože je významným zdrojem plnohodnotných bílkovin a snadno stravitelných minerálních látek a vitaminů (existuje ovšem 5 potravin, které mají více železa než hovězí maso). V případě, že sáhnete po libovém nebo lehce mramorovaném hovězím, jedná se i o velmi dietní maso.

Dáváte si víc pozor při nákupu hovězího masa?

Reklama

Související témata:

Načítám