Hlavní obsah

Když dítko nerozumí rodičům

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neopakujte výchovné chyby svých rodičůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pamatujete si, jak nás naši rodiče častovali rozkazy „Jdi do sebe! Uč se!" nebo „Zmiz mi z očí" či „Neotravuj''? My to možná dneska posíláme dál. Jsou ale věci, které malé děti nepochopí, ať se snaží sebevíc.

Článek

Za vztekání nikdo nemůže

Když sebou dítě zničehonic mrskne na zem a začne kopat nohama a vztekat se, neposlouchejte ho. A také se nenechte vytočit a zbytečně nereagujte, ale dělejte jako by se nic nestalo. Protože kdybyste se zachovali jako kdysi vaši rodiče a vynadali mu či naplácali na zadek, co se do něj vejde, žádný efekt to mít stejně nebude. A co víc, když mu nakážete, aby vám zmizelo z očí, bude tomu rozumět? Určitě ne, akorát bude ještě víc zmatené a hlavně v něm zbytečně vyvoláte pocity viny.

Alespoň to říkají psychologové. Období vzdoru - především kolem třetího roku - je totiž něco, za co dítě nemůže. Tohle vztekání není žádná porucha ve vývoji ani chyba ve výchově. Je to určitá slabost adaptačních mechanismů nervové soustavy dítěte. Vyplatí se, pokud je to možné, nechat ho o samotě, ať se vyvzteká.

Nejdřív odpočinek, pak práce

Když přijdete domů, není dobré se hned vrhnout na vaření, nebo hraní si s dětmi. Nejdříve si udělejte v klidu kávu a pak se věnujte dětem a domácnosti. Školkové děti už pochopí, že potřebujete oddych, protože jste utahané z práce. Pokud se ale vaše děti i přesto budou dožadovat pozornosti, určitě je neodbývejte slovy „Dej mi pokoj'' či „Neotravuj", ale vysvětlete jim, že jen co si odpočinete, budete si s nimi pak klidně hrát na náčelníky Apačů. Třeba i po dohodě, že vám pomůžou s večeří. Zabijete tak tři mouchy jednou ranou: vaše děti se naučí, že pomáhat je důležité, vyplácí se počkat a nebýt netrpělivý a také ocení i to, že jste si s nimi stihly zahrát například pexeso.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítě si musí projít obdobím vzdoruFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co se dětem v životě neztratí?

Důležité je vést děti k povinnostem, k lajdáctví byste proto rozhodně neměly být schovívavé. Samozřejmě, že lecos se jim musí odpustit, ale nemělo by to přesáhnout určitou mez. Školáci už dokážou pochopit, že povinnosti jsou na prvním místě. Můžete jim to ulehčit tím, že je naučíte pravidlům. Například tak, že po škole budou chodit do kroužků nebo do družiny. A také je pro ně dobré, když si osvojí základní povinnosti typu - umýt si ruce, převléknout se, uklidit oblečení, napsat úkoly apod.  Díky tomu se naučí pořádku a slušnosti. A to je ohromný dar do života.

Čím byste naopak mohly svý dětem uškodit?

  • koupíte mu vše, na co ukáže, jenom, aby nekřičelo na celé kolo
  • odmalička ho budete oblékat do značkových věcí (stejně z toho nemá rozum)
  • uděláte všechno, o co si právě řekne
  • budete za něj uklízet pokojíček a hračky
  • když budete chodit do školy žehlit průšvihy
  • nadávat na učitelku a svému dítěti vtloukat do hlavy, že za to nemůže

Reklama

Načítám