Hlavní obsah

Co prozrazují soudobé zahradnické trendy? Zjistili jsme to!

Foto: Living in green

Foto: Living in green

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve zkratce řečeno – vracíme se k přírodě. Pátrali jsme, co to znamená v praxi, a tady jsou zkušenosti odborníků. Vysvětlili nám, jaké zahrady jsou s současnosti „in".

Článek

Nahodilá výsadba a navzájem neladící prvky patří minulosti. Mnoho lidí si uvědomuje, že pěkně vypadá zahrádka laděná v určitém stylu a také řeší návaznost na okolí, což je jen dobře.

Co se líbí?

Který styl je v posledních letech hodně žádaný? „Nazval bych ho přírodní – venkovský – a je vlastně reakcí na dnešní přetechnizovanou dobu. Charakterizují ho například bujné barevné výsadby, okrasné traviny a oblé linie. Do zahrad se také často vnášejí prvky z okolní krajiny. Jedná se například o malý les se vzrostlými stromy, jakými jsou třeba habr, dub či bříza. Pro přírodní styl je také typická vodní plocha, na zahradě ji představuje okrasné jezírko s hustě osázenými břehy a podobně. Naopak pozoruji odklon od zahrad v orientálním stylu,“ uvádí Jiří Baroch z Atelieru Green White.

Ptát se po momentálně módních rostlinách je trochu na pováženou, ale zkusme to. „Hodně oblíbené jsou například okrasné traviny – ozdobnice čínská, dochan psárkovitý, různé ostřice, hlavně stálezelené… Nejsou náročné na údržbu, mají moderní šmrnc a hodí se do mnoha zahrad,“ dodává Jiří Baroch.

Nemusíte léta čekat, až vám vyroste strom, koupit se dá už „hotový“. Pak je však třeba zajistit převoz a správnou výsadbu.

Foto: Atelier Green & White

Kontrastní kompozice barev i tvarů trvalek: kopretina největší (bílé květy), vrbina tečkovaná (drobnější žluté květy), zavinutka (červené květy) a levandule úzkolistá v pozadíFoto: Atelier Green & White

Foto: Zahradnictví Jelínek

Specializovaná zahradnictví vypěstují stromy, včetně bříz, za vásFoto: Zahradnictví Jelínek

Foto: Atelier Green & White

Nekvetoucí forma ozdobnice čínské v kačírkové kompozici s kamenem a borovicí klečFoto: Atelier Green & White

Trávníkové proměny

Dříve šlo o častou dominantu zahrad. Jenže klasický trávník je náročný na péči, ať už jde o závlahu, pravidelné sekání, odstraňování plevelů… A to nemluvíme o době potřebné k jeho založení nebo renovaci. Tady vám ušetří práci pokládka travních koberců. Zde najdete tipy, jak rychle proměnit zahradu v oázu zeleně.

„Stále častěji se však v zahradách prokládají plochy udržovaného trávníku s pásy květnaté louky, kde je směs vyšších trav a rozmanitého kvítí. Seká se dvakrát až třikrát ročně. Jinde zase pozici trávníku zastupují plochy nenáročných okrasných travin různých výšek prosypané kamenným štěrkem nebo mulčem, pro barvu se doplňují i výrazné trvalky," vysvětluje Miroslava Paclová ze společnosti Hortiservis.

„Také ve stinných polohách už nahrazujeme klasický trávníky výsadbou odolných druhů travin jako bika nebo ostřice, naopak na slunečná místa se používají trsy kostřav nebo mateřídoušky, tymiánu či římského heřmánku,“ dodává odbornice.

Foto: Hortiservis

Ukázka spojení pásu lučního porostu s udržovaným trávníkemFoto: Hortiservis

Foto: Fire Garden

Vypěstovat si na zahradě louku ze semínek není těžké, k tomuto účelu se prodávají ucelené směsi. Počítejte jen s tím, že louka bude skutečně krásná asi po dvou letech pěstováníFoto: Fire Garden

Voda nejen na zalévání

Velmi sympatická je snaha dostat do zahrady vodu; může jít o fontánky či pítka, kaskády, vodopády a podobně. Spíše se dává přednost jednoduchým tvarům.

Populární je rovněž spojování okrasného jezírka a místa na koupání, které zdobí zahradu celoročně.

„Můžete mít koupací jezírko bez nuceného oběhu, v němž voda stojí. U něj se rozlišuje plocha na koupání a čisticí neboli regenerační zóna s rostlinami. Další skupinu představují bio bazény s potřebnou technologií, které splňují parametry čisté vody bez chemie. Voda musí protékat přes speciální filtry, rostliny se pak vysazují hlavně jako dekorace v jeho okolí. Existuje více typů koupacích jezírek a bio bazénů, každý si vybere,“ vysvětluje Kateřina Karasová z ateliéru zahradní tvorby Avantgarden.

Foto: Gardena

Vodní prvky se vejdou i na mini zahrádkyFoto: Gardena

Foto: Jiří Šimka

Rozlišujeme několik typů koupacích jezírek. V tomto případě převažuje část čisticí nad částí koupacíFoto: Jiří Šimka

Dřevo a kámen

Přírodní trend podporuje použití dřeva a kamene jako dekoračních a funkčních prvků. „Moderní je využití velkých dřevěných klád jakoby nahodile položených do zahrady. Tvoří žádaný vizuální efekt, jsou atraktivní i pro děti, můžete se na ně posadit a v neposlední řadě skýtají skrýš drobným živočichům a hmyzu. Dřevo je samozřejmě vhodné i pro konstrukce pergol a zahradních domků či pro zahradní nábytek,“ upřesňuje Julie Reicheltová z firmy Fire Garden, zabývající se touto problematikou.

A dodává, že i přírodní materiály mají své vlny obliby. U kamenů v poslední době pozoruje výrazný odklon od světlých barev k tmavším, mění se i tvarové pojetí (například tesané ozdobné lavičky vystřídaly hrubě opracované kvádry).

Co je dobré vědět? I malý pozemek snese větší kus dřeva či kamene, pokud se vhodně zakomponuje. Zde je však třeba více dbát na funkčnost: hranol jako lavička, kámen v podobě dlažby a podobně.

Foto: Fire Garden

Kláda v lese aneb pro inspiraci netřeba chodit dalekoFoto: Fire Garden

Foto: Fire Garden

Dubová prkna použitá jako dekorace dlažby, současně se z dubu vyrobilo praktické posezení (v pozadí)Foto: Fire Garden

Foto: Living in green

Kámen může posloužit místo klasické zídky a držet svažitý terén, navíc působí i jako významný estetický prvekFoto: Living in green

Návrat drobného ovoce

Po období, kdy byly více v kurzu okrasné rostliny, je patrný určitý návrat k užitkovým druhům. Tento fenomén souvisí s oblibou vaření a zdravého životního stylu. „Začalo to bylinkami a přes zeleninové záhony se dnes na české zahrady vracejí dříve nepostradatelné bobuloviny a drobné ovoce, zejména červený, bílý a černý rybíz, angrešty, josta nebo maliny a z těch méně obvyklých se sází na zimolez kamčatský, muchovníky nebo aronie. Je to logické: vypěstujete si zdravou pochoutku, potěšíte děti a zároveň získáte něco, co v obchodech není příliš běžné,“ uvádí zahradnice Anita Blahušová.

Foto: Atelier zahradní architektury Flera

Stále více pěstujeme rostliny nejen na parádu, ale také pro užitekFoto: Atelier zahradní architektury Flera

Foto: Anita Blahušová

Angrešt patří k nenáročným užitkovým rostlinám. Pokud ho ještě nemáte, na podzim si ho můžete vysaditFoto: Anita Blahušová

Foto: Subtropické zahradnictví Kruh

Muchovník nabízí sladké a šťavnaté plody, které se podobají borůvce. Tento keř dobře snáší i vysoké zimyFoto: Subtropické zahradnictví Kruh

Ostatně vzpomeňte si, když jste chtěli koupit třeba angrešt. Dnes v obchodech spíš seženete exotické mango…

Reklama

Načítám