Hlavní obsah

Co s hypotékou po rozvodu?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vezmeme si hypotéku?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

S nadšením uzavírají mladé páry hypotéku kvůli novému bydlení. Stojí na počátku cesty, hlavu v oblacích, svět u nohou. Uplyne několik let a vztah se rozpadá. Byt, zatížený hypotékou, zůstává. Co s tím?

Článek

Naštěstí s hypotékou na věčné časy žít nemusíme. I s ní se lze v případě rozvodu vypořádat. Jaké jsou možnosti? Nejprve dvě ideální:

Velkorysý manžel se odstěhuje, nechá v bytě bydlet bývalou partnerku s dětmi a hypotéku splácí dál.

Jeden z partnerů zůstane žít v bytě, bude pokračovat ve splácení a druhého vyplatí.

Obě tyto varianty vyžadují silné finanční zázemí. Většiny rozvádějících se párů se tedy budou týkat spíše následující řešení.

1. Možnost předčasného splacení úvěru.

Pokud máte dostatek finančních prostředků, nebo máte možnost prodat chatu či drahé auto, požádejte o předčasné splacení hypotéky. Ideální je tak učinit na konci fixace úrokové sazby, kdy vám za předčasné umoření dluhu nehrozí žádné sankce. Mimo tento termín se při předčasném splacení hypotéky platí vysoké poplatky v řádu až statisíců.

2. Prodej nemovitosti

V případě, že na svou nemovitost s hypotékou najdete kupce, který má peníze v hotovosti, složí dotyčný dohodnutou sumu u notáře. Vy pak z těchto peněz zaplatíte bance její peníze, čímž zanikne její právo na danou nemovitost. Nový majitel ji už získá očištěnou od zástavního práva.

3. Refinancování úvěru

Nemá-li kupující zájemce dost vlastních prostředků, zřejmě požádá o bankovní úvěr. Tento postup je administrativně dosti náročný. Je nutné, abyste banku, kterou oslovil kupující, nejprve zapsali k zástavnímu právu na prodávanou nemovitost. Až poté uvolní tato druhá banka potřebné peníze ve prospěch vaší původní banky. Ta pak vystaví potvrzení o zániku pohledávky. Na základě tohoto potvrzení zruší na katastru původní zástavní právo a vystaví ho na banku kupujícího.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedJak to uděláme se splácením?4. Převzetí dluhu

Jednodušší a pohodlnější řešení je převzetí dluhu. Domluvíte se s kupujícím, že po vás hypoteční úvěr převezme a bude jej dále splácet. Úvěrovou smlouvu necháte přepracovat, za což se bance zaplatí několik tisíc korun. Kupující vám doplatí rozdíl mezi prodejní cenou a nesplacenou částí hypotéky. Háček ovšem může nastat, neshledá-li banka kupujícího dostatečně bonitního. Pak musíte hledat zájemce nového.

Je to jen trochu náročnější

Prodat dům s hypotékou není tedy situace neřešitelná, je jen trochu komplikovanější. Nežijeme v Americe, kde jsou prodeje nemovitostí s hypotékou na běžném pořádku, protože Američané se, jak známo, rádi a často stěhují.

U nás zatím musíme u prodeje nemovitosti s hypotékou počítat se zvýšenými náklady, finančními i časovými. Vlastníme-li příliš drahou nemovitost, budeme možná muset cenu snížit, abychom kupce nalezli. Také je-li typ našeho bytu nebo domu na trhu snadno dosažitelný, vyberou si zájemci raději takový, na kterém nevázne hypotéka.

Reklama

Související témata:

Načítám