Hlavní obsah

Nejlevnější letenky do Vietnamu? Vyrazte do Sapy na prohlídku. V pražské Hanoji se vám bude líbit

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

4:32
4:32

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Ještě před pár lety to bylo místo, kterému se Češi s respektem vyhýbali. Dnes tam směřují nejen foodies a milovníci asijské gastronomie, ale i celé rodiny na víkendové obědy. Řeč je o vietnamské tržnici Sapa v pražské čtvrti Libuš.

Článek

O Sapě se mluví jako o pražské Hanoji a je to unikátní místo i v celoevropském kontextu. Nikde jinde není tak početná vietnamská komunita, a tím pádem nemají nikde jinde tak blízko k vietnamské gastronomii. Tu autentickou můžete ochutnat právě v Sapě. Ačkoli Vietnamci zásadně používají spojení „na Sapě“.

Zhruba na přelomu milénia byla Sapa založená na místě bývalých drůbežáren v Libuši. Primárně to mělo být logistické centrum pro vietnamské obchodníky. Celý oficiální název, který zdobí hlavní bránu tržnice, je TTTM SAPA. TTTM je zkratka vietnamských slov, která v překladu znamenají „obchodní centrum“, výraz Sapa pak odkazuje k horskému městečku Sa Pa v provincii Lào Cai na severu Vietnamu, kde se pořádají významné trhy.

K původním skladům se v Sapě během následujících let začaly přidávat menší obchody a hlavně restaurace. Ty byly určené jen pro Vietnamce, takže se v nich vařila autentická vietnamská jídla.

Autentické jídlo pro Vietnamce

Postupně se lokalita začala zaplňovat obchody a službami, které vietnamská komunita potřebovala nejen pro práci, ale i pro běžný život. Dnes zabírá plochu 35 hektarů a je tam prakticky všechno, co Vietnamec potřebuje k životu: obchody takřka se vším, restaurace, kadeřnictví, holičství, květinářství, zdravotnické služby, pojišťovna, peněžní ústav, školka, půjčovny lecčeho, pingpongový klub i buddhistický chrám.

Přestože Sapa vznikla pro vietnamské obchodníky a jejich rodiny, začala se v posledních letech mnohem víc otevírat i Čechům a zahraničním turistům. Nebylo to tak, že by sem kromě Vietnamců neměl nikdo jiný přístup, spíš tu panoval vzájemný ostych a respekt. Situace se začala pozvolna měnit až v průběhu posledních deseti let, kdy dospívala nová generace Vietnamců, kteří v Česku vyrostli nebo se tu už narodili. Umějí perfektně jazyk, znají českou mentalitu, současně mají stále vietnamské kořeny a všechny znalosti vietnamské kultury.

Právě oni stojí za tím, že jsme si zamilovali pho nebo bun bo nam bo. Zatímco se jejich rodiče snažili nabízet v asijských bistrech spíše něco jako „evropskou čínu“, generace mladých Vietnamců pochopila, že mnohem atraktivnější pro nás může být jejich jídlo v pokud možno autentické podobě. A tak začala vznikat moderní vietnamská bistra. Ale to nám bylo málo, chtěli jsme to, co obědvají Vietnamci doma, nebo co jsme ochutnali na cestách po Asii. A kde jinde to sehnat, než v Sapě…

Češi začali jezdit do Sapy primárně na nákup surovin, které se nedají sehnat ani ve večerce na rohu, a za skutečně autentickým jídlem. A také za službami zdejších barberů. Ale vyznat se ve spleti uliček a množství obchodů není tak docela jednoduché. Chce to vietnamského kámoše, který vás provede. A tak podnikaví Vietnamci začali pořádat výlety do Sapy.

Jak se v Sapě neztratit

Je to výborné jako první seznámení se zdejším nepřehledným prostorem, protože sami bez jakékoli navigace si tu můžete připadat poněkud ztracení. Ovšem na prohlídce s místními průvodci se rychle zorientujete, projdou s vámi podniky, kam by vás samotné ani nenapadlo vkročit, ochutnáte, co jste nejspíš ještě nikdy nejedli, vysvětlí vám, jak se vyznat v nekonečném množství asijských bylin a lahviček se vším možným, nebo jaký je rozdíl mezi rýžovým papírem na jarní a letní vietnamské závitky. Zájem je velký, průvodců přibývá.

S kým se vydat do Sapy? Doporučuju podniknout prohlídku s někým, kdo jídlu opravdu rozumí. Perfektní výlety do Sapy už pár let dělá i Češka Jana Králiková, která se jako odbornice na gastronomii specializuje na vietnamskou kuchyni. Jak to tak občas bývá, ví mnohdy víc, než rodilý Vietnamec. Do Sapy můžete vyrazit i s Cibulkovými, vietnamsko-českým párem, který má vyhlášenou vietnamskou restauraci Nha hai hang. Ti vás provedou místy, kde nakupují, a výlet do Sapy je možné spojit i s kurzem vaření. Možností je spousta, stačí po nich zapátrat. Pak už budete v Sapě jako doma a budete sem směřovat nejen za autentickým a cenově nenáročným jídlem, ale i za atmosférou.

Gastrotrendy Dariny Křivánkové

Chcete vědět o všem, co se právě děje kolem jídla? Co stojí za ochutnání, do jakého podniku zajít, čeho si všimnout, co si uvařit? Sledujte na Proženy.cz rubriku Gastrotrendy Dariny Křivánkové. Známá novinářka byla šéfredaktorkou několika food magazínů, psala sloupky o jídle pro prestižní týdeník a tři roky provozovala bistro Topinka v Českém Krumlově.

Související témata:
Gastrotrendy Dariny Křivánkové
Vietnamci
SAPA

Načítám