Hlavní obsah

Podzimní móda: Už víme, co bude IN!

Foto: Thinkstock

Kožená bundička bude nezbytnou nutnostíFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je léto v plném proudu, móda nečeká a již plánuje, co se bude nosit na podzim. A co že bude IN? Buďte první a podívejte se, z jakých stylů si můžete vybírat, případně jaké modely ze skříně „oprášit“!

Článek

Elegance především!

Co je tedy nového? Znatelný je příklon k eleganci, opuštění tzv. vintage stylu, tj. opraného a obnošeného vzhledu. Také se v kolekcích téměř neobjevuje džínovina, oproti létu, kdy to denimem hýří. Jako by nám návrháři chtěli naznačit, že to je záležitost pouze sezonní. Jestliže jste si koupila super džínovou bundičku, sukni, vestu, šaty, určitě se příští léto bude hodit. Ale na podzim se dostávají do hry materiály vlna, kašmír, vlněné flanely, kůže, semiš, hedvábí a šifon.

Individualita hraje prim!

I když se móda inspiruje převážně střihy z období 50.–70. let, sází na nové kvalitní materiály a drobné printy. Prim hrají ležérní a uvolněné kombinace, právě variabilnost a možnost vytváření individuálních outfitů, je devizou současné ženy. V předváděných kolekcích ubylo extravagance, k vidění byly nositelné modely, působící velmi uceleně. Těšit se můžete na velkou nabídku kalhotových i sukňových kostýmů, sukně jsou především rozevláté, v délkách nad kolena, ale i do poloviny lýtek, nejrůznějších blejzrů, kardiganů, redingotů.

Foto: Louis Vuitton

Nová kolekce Louis Vuitton vychází ze stylu 50. letFoto: Louis Vuitton

Obuv do špičky a velké kabelky

Kdo nemá rád zdobné boty, zapláče. Zdobí se nejen špička, ale i pata a podpatek a to pásečky, nebo jen přezkami, koženými a kovovými nášivkami, leskem, střapci, zipy apod.

Milovnice lodiček do špičky můžou zaplesat, protože jsou tu zpět. Ne tedy v plné míře, stále vedou zakulacené špičky, ale některé značky lodičky s protáhlou špičkou prezentují. Karé špičky jsou stále out. U kozaček zůstávají všechny délky s tím, že se předpokládá souhra s punčochovými kalhotami, návleky a nadkolenkami, které od ostatních kousků oblečení barevně září v odstínech žluté, červené, fialové. Boty naopak zachovávají barevnou umírněnost, vládne černá, odstíny hnědé, smetanová, tmavě fialová.

Kabelky se moc nemění, stále se upřednostňují velké a objemné, připomínající klasické nákupní tašky. Důraz se klade na kožený materiál a kvalitní zpracování.

Čím jsou charakteristická:

  • 50. léta – délka sukní ke kolenům nebo do poloviny lýtek, převládají zvonové a áčkové střihy, na množství použitého materiálu se nešetří, zdůrazňuje se pas, dekolt.
  • 60. léta – minisukně, kosmický (astronautický, futuristický) vzhled, jeho propagátorem je Pierre Cardin, upřednostňovány jsou geometrické tvary střihů, charakteristické jsou rovné linie, upozaděná je zdobnost, důraz se klade na funkčnost.
  • 70. léta – jsou ovlivněna hippies, optimismem, který se projevuje ve vzorech a barvách. Charakteristické jsou především tuniky, haleny se špičatými límci, minišaty nebo naopak maxišaty a zvonové kalhotové kostýmy. Nechybí hravé doplňky – šály, kloboučky, bižuterie.

Jaké období se líbí vám? A co říkáte na podzimní trendy? Řekněte nám pod článkem v diskusi.

Související témata:

Načítám