Hlavní obsah

Co se jí ve Varech? Halušky i palačinky

Foto: Petr Makovička

Stánky s občerstvením se starají o hladové návštěvníky festivaluFoto: Petr Makovička

Reklama

Kdokoli byl někdy na festivalu ve Varech, určitě ochutnal zdejší halušky s uzeným masem. Repertoár stánků se za poslední roky dost rozšířil, ale tahle legenda zůstala. A pak se nezměnila ještě jedna věc: během festivalu nonstop otevřený stánek s francouzskými palačinkami.

Článek

Stravovat se na festivalu dá různými způsoby. Ve Varech je samozřejmě nespočet restaurací, jejichž kvalita je různorodá. Pokud ale od rána do večera pobíháte mezi jednotlivými kinosály, na pořádné jídlo máte čas maximálně jednou denně, a tak to musíte vyřešit nějak pohotově.

Nejen filmem živ je člověk!

K tomu slouží nejen stánky před hlavním dějištěm festivalu, hotelem Thermal, ale i spousta dalších stánků po celém starém centru Varů. A právě ty před Thermalem jsou nejčastějším řešením pro hladovějící diváky. „Tak za 10 minut u halušek,“ slyšíte ze všech stran každou chvíli.

Foto: Petr Makovička

Halušky jsou festivalovou specialitou, a letos tomu nemohlo být jinakFoto: Petr Makovička

Ani letos jsem si ochutnávku téhle klasiky slovenské kuchyně a v posledních letech i všech festivalů nemohla nechat ujít. A oproti loňskému roku jsou výrazně lepší. Ať jsem to loni zkoušela, jak jsem chtěla, prostě byly vždycky hrozně přepepřené. Zato letos zabodovaly!

Kdo byste na ně dostal chuť, můžete vyzkoušet i tenhle můj recept:

Halušky se zelím a uzeným masem

Na 4 porce potřebujete: 500 g brambor, 250–300 g polohrubé mouky (záleží, jak moc jsou brambory vodnaté), sůl, 100 g kysaného zelí a 100 g uzeného masa.

Postup: Brambory oškrábejte, nastrouhejte najemno, a zejména teď z nových brambor vymačkejte přebytečnou vodu. Z brambor, trochy soli a mouky vypracujte hladké těsto. Někdo používá hladkou, já je mám radši s polohrubou, která svojí texturou zvýrazní jejich chuť. Její množství záleží na vodnatosti brambor. Začněte radši s menším množstvím a postupně do nich zapracujte zbytek, až vznikne polohustá hmota – těsto by mělo mít zhruba stejnou konzistenci jako na noky do polévky.

Foto: Petr Makovička

Takovéto halušky si můžete udělat i domaFoto: Petr Makovička

Osolenou vodu přiveďte k varu a přes haluškové síto (s velkými kulatými dírami) do vody „nakapejte“ halušky. Pokud haluškové síto nemáte, můžete je vytvořit odtrháváním malých kousků těsta, v tom případě ale doporučuji připravit si je napřed, a pak je teprve vhodit do vroucí vody, aby jich část nebyla rozvařená a část nedovařená.

Halušky vařte asi 8 minut, dokud nebudou zcela hotové – doba vaření zase záleží na jejich velikosti. Hotové halušky smíchejte s uzeným masem pokrájeným na kousky a kysaným zelím.

Palačinka i v pět ráno

Druhou legendou festivalu jsou „francouzské“ palačinky s typicky českými náplněmi – dát si je můžete se špenátem a sýrem, s ďábelskou směsí a sýrem nebo si vybrat z mnoha dalších sladkých i slaných variant, včetně palačinky pohankové. Skvělé recepty na slané i sladké palačinky najdete v článku Souboj receptů: Dokonalé palačinky!.

Foto: Archiv redakce

Palačinky ve Varech prostě letí!Foto: Archiv redakce

Foto: Petr Makovička

V době konání festivalu je festivalové všechno, i prodejnyFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Klobásy, halušky, grilovaná masa, sýry... nepřeberné množství dobrot u všech stánkůFoto: Petr Makovička

Samozřejmě že i tady jsou k dostání všelijaké jiné stánkařské dobroty – čínské nudle se zeleninou, masa, klobásy a špízy z grilu stejně jako nejrůznější saláty nebo vařená kukuřice.

Na zdraví!

K jídlu ale patří i dobré pití. Nejčastějším nápojem je samozřejmě pivo, takřka povinností jsou aspoň tři „kafe s sebou“, abyste na všech těch projekcích filmů během dne neusnuli únavou po nočních pijatikách nebo prostě jen proto, že jste v 6 ráno vstávali do fronty na lístky. Kromě piva, limonád a kávy jsou zde ale klasikou i koktejly – na cuba libre nebo mojito narazíte za hezkého počasí na každém rohu.

Foto: Petr Makovička

Na cuba libre nebo mojito narazíte za hezkého počasí na každém rohuFoto: Petr Makovička

Takže pokud už máte doma vybraný nějaký pěkný film (jak si jej na festivalu můžete vybrat, se dočtete zde) a jste i řádně oblečeni podle festivalových trendů (článek najdete zde), pak už stačí jen připravit si pořádnou porci halušek nebo palačinek a budete si i doma připadat jako tady ve Varech!

Reklama

Související témata:

Načítám