Hlavní obsah

Co se nosí v kuchyni?

Foto: Ikea

Bílá barva a dřevo - kombinace, která nezklameFoto: Ikea

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořizovat si nová kuchyňská dvířka je velmi podobné, jako když si kupujeme kabát. Ten také vybíráme podle toho, jak se nám líbí, kolik stojí, z jakého materiálu je ušitý a jak jednoduše či naopak složitě se udržuje. Jen kuchyň neodložíme po jedné sezoně, proto musíme volit zodpovědněji.

Článek

Stejně jako v módě, i v kuchyňském nábytku existují určité trendy: Ty současné preferují jednoduchý a čistý styl. Jednoduchý ale neznamená nudný! Proto svůj prostor dostávají výrazné pastelové barvy, zajímavá dřeva a také vysoce lesklé povrchy. Ovšem ty většinou obdivujeme jen v kuchyňských studiích a domů si potom pořídíme matné povrchy. Důvodem je hlavně jednodušší údržba, neboť na lesklých dvířkách jsou viditelné otisky prstů či zaschlé kapky, což jim nakonec na kráse rozhodně nepřidá.

Trendy je rychlý úklid

Na ústupu jsou rustikální kuchyně s frézováním. Ty si prý zákazníci kupují jen výjimečně, a to spíš na chalupy než do bytů. Oproti tolik oblíbeným hladkým dvířkům mají totiž - když pomineme vzhled, který je otázkou vkusu každého z nás - i jednu velkou nevýhodu. Jejich údržba je mnohem složitější než u hladkých a rovných ploch. Ty pouze setřeme, zatímco u frézovaných dvířek musíme stírat prach z ozdobných prvků.

Kvůli jednodušší údržbě také pomalu mizí klasické obklady z prostoru mezi pracovní deskou a horními skříňkami. Vyčistit nečistoty usazené ve spárách je mnohem těžší než setřít hladkou plochu. Proto sem mnozí velmi často volí obklad z MDF desky nebo dřevotřísky, velmi oblíbené je i sklo.

Foto: Gorenje

Výrazným doplňkem se stávají spotřebičeFoto: Gorenje

Masiv je nejdražší, ale...

Pokud už víme, jakou kuchyň a v jaké barvě chceme, musíme si ještě vybrat materiál, ze kterého bude vyrobená. A zde spíše než náš vkus a přání hraje roli stav našeho konta. Ve výsledku mohou být kuchyně z různých materiálů velmi podobné, ovšem cena se může lišit i o desítky procent.

Nejdráž přijdou kuchyně z masivního dřeva, ale mnozí - i když na ně mají - je nechtějí. Přece jen i sebedokonaleji upravené dřevo stále pracuje a snadno se potom stane, že se nám nebudou dvířka dokonale zavírat nebo se zásuvky zkroutí a začnou drhnout. Levnější variantou masivních dvířek jsou ty dýhované.

K dražším patří i kuchyně s lakovaným povrchem. I když za ně zaplatíme hodně, právě tato dvířka patří v současnosti k nejžádanějším. Důvod? Několik vrstev laků působí jako ochrana povrchu, proto má tento materiál delší životnost. A také máme u laku neomezený výběr barev. Zvolit lze jakýkoli odstín ze vzorníku RAL, který obsahuje stovky barev. Mnozí - bez ohledu na složitější úklid - u nich oceňují i už zmiňovaný velmi vysoký lesk.

Na první pohled mohou vypadat lakované kuchyně skoro stejně jako levné foliové nebo s lamino povrchem. Rozdíl ale poznáme, když je otevřeme. Na rozdíl od těch foliových se u lakovaných barva nanáší i dovnitř. Tedy pokud si pořídíme kuchyň oranžovou, lakovaná bude mít oranžová dvířka i vevnitř, u foliové bude vnitřek bílý.

A rada na závěr je opět podobná jak pro nákup kuchyně, tak kabátu: buďme originální a nepodléhejme slepě módním trendům. Také u kuchyní je báječné být jiná než všichni kolem. Pořiďme si to, co nám nejvíce vyhovuje.

Reklama

Související témata:

Načítám