Hlavní obsah

Co všechno můžete mít v kalhotkách?

Foto: Thinkstock

Vložka, nebo tampon? Vhodné je střídání obojíhoFoto: Thinkstock

Reklama

Ať jste zastánkyně přírodního stylu života, moderní žena vyznávající komerční způsob života nebo tradicionalistka, která má ráda své jisté a známé věci, neobejde se ani jedna z vás bez intimních pomůcek, které pomáhají udržovat hygienu a čistotu během celého měsíčního cyklu. Na výběr je jich naštěstí více než dost – pro každou ženu i jakýkoli typ kalhotek.

Článek

I odborníci se jednoznačně shodují, že výběr konkrétní hygienické pomůcky je vždy velmi individuální. „Neexistuje ideální prostředek menstruační hygieny, vhodný pro každou ženu. Záleží na okolnostech a na aktivitách ženy. Ženě, která aktivně sportuje, jede na dovolenou k moři a podobně, budou vyhovovat určitě spíše tampony, naopak pro ženu po porodu (minimálně v první polovině šestinedělí) nebo gynekologické operaci jsou vhodné vložky. Na noc je pak určitě vhodné používat speciální ,noční' vložky, které mají vysokou savost a jsou uzpůsobené na delší použití. Na spaní tampony spíše nepoužívejte. Rozhodně ale není nic špatného na tom, tampony a vložky během dne střídat,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Jan Šulc z kliniky Gest.

I vložky mohou způsobit zánět

Žena, která trpí záněty zevních rodidel nebo pochvy, by určitě měla zkusit změnu. Někdy to pomůže. „Tampony obecně nezvyšují riziko výtoků, mnohdy je jejich užití dokonce vhodnější než vložek. Dlouhodobější kontakt použité vložky s citlivou pokožkou a sliznicí v oblasti pohlaví s sebou totiž nese určité riziko podráždění této oblasti pomnoženými mikroorganismy z vaginálního sekretu. Totéž ovšem platí i v případě nedostatečné výměny tamponu. V takovém případě hrozí i opravdu vážné komplikace,“ zdůrazňuje doktor Jan Šulc. Volba je tedy opravdu na vás – záleží na situaci, životním období i vašem vnitřním založení. A nebojte se vyzkoušet i něco nového, a možná trochu netradičního, třeba právě s tím budete plně spokojena.

Pro EKO ŽENU

  • Menstruační kalíšek

Mnohem milejším názvem také „mooncup“ je dámská hygienická pomůcka vhodná pro mnohonásobné použití. Zavádí se přímo do pochvy a tam odchytává krev. Po asi čtyřech hodinách se vyndá ven, vymyje a může se opět zavést. Silikon, ze kterého je kalíšek vyroben, je na rozdíl od materiálu tamponů nepřilnavý pro bakterie, takže se bakterie na kalíšku nemohou množit. Pokud je kalíšek správně zaveden a správně sedí, ani nevíte, že ho máte.

  • Jednorázové bavlněné vložky a tampony

Ano, bio neboli organic si můžete koupit i jednorázové vložky nebo tampony. Jsou vyrobeny ze 100% organické bavlny, nejsou parfémované ani neobsahují chlor a tvarem připomínají klasické verze těchto hygienických pomůcek. Bohužel, zatím je koupíte především přes internet.

  • Pratelné vložky

Existují i látkové vložky, které je možné prát běžně v pračce. Je pravda, že mají mnoho druhů, materiálů i barev, přesto se hodí hlavně pro opravdové ekologické nadšenkyně. Vkládají se do diskrétních kapsiček, které se pak podobně jako křidélkové vložky upínají na kalhotky.

Pro HIGH TECH ŽENU

  • Tampony s aplikátorem

Tyto tampony se mnohem snadněji zavádějí a jsou také hygieničtější než tampóony, které se zavádějí ručně. Hodí se proto i pro mladé slečny, které s tampony teprve začínají. Vyrábějí se v mnoha velikostech a jsou diskrétně baleny po jednom, takže mohou být v kabelce stále při ruce.

  • Tampony na plavání

Jde o tampony, které chrání ženské intimní partie při plavání a koupání a výrazně snižují vniknutí chlorované nebo špinavé vody do těla. Jsou napuštěny čistým vazelinovým olejem a mohou se používat i jako prevence poševních infekcí. Prodávají se v menším balení, většinou po čtyřech kusech, a poměrně špatně se shánějí. Koupíte je spíše na internetu nebo v lékárně.

Foto: Thinkstock

V lékárnách jsou k sehnání i tampony na plaváníFoto: Thinkstock

  • Slipové vložky pro tanga

Jste nositelkou výhradně tangových kalhotek, a přesto chcete mít pocit čistoty i během dnů mimo menstruaci? Poohlédněte se po tzv. tangových slipových vložkách, které se dokonce vyrábějí v několika barevných provedeních – pro světlé i tmavé prádlo. Mění se podle potřeby, ideálně při každé návštěvě toalety.

Pro TRADIČNÍ ŽENU

  • Vložky s křidélky

Nespočet tvarů, velikostí, designů i balení. Nejlepší, když budete zkoušet a sama si najdete takové vložky, které vám budou vyhovovat. Hodí se spíše do klasického střihu kalhotek a je velká pravděpodobnost, že pro celou menstruaci budete potřebovat několik různých typů vložek s ohledem na sílu menstruace. Jak již bylo zmíněno, existují speciální vložky na noc, které jsou delší a mají vyšší savost. Nezapomeňte, že i tyto vložky je třeba upevnit na kalhotky (nestačí na pyžamo).

  • Slipové vložky s vůní

Jemné a tenké slipové vložky vám mohou dobře posloužit kdykoli v mezidobí před menstruací a po ní. Například i v době, kdy se léčíte s vaginální infekcí a máte výtok. Hodí se i při takzvaném „špinění“.

  • Probiotické tampony

Vypadají stejně jako standardní tampony, ale jsou navíc napuštěné i probiotickými bakteriemi, které se uvolňují přímo do pochvy a pomáhají v udržování vaginálního zdraví. Používají se i vyměňují ve stejných intervalech jako v případě běžných tamponů, ale už po první menstruaci můžete cítit příznivý efekt. Více se dočtete v článku Novinka: Tampony nové generace!

A jaké intimní hygienické pomůcky používáte vy? Jste zastánkyní vložek, nebo tamponů?

Reklama

Načítám