Hlavní obsah

Čtenářka Ivetka: Svlékla se donaha

Foto: archiv I. Kollertové

Iveta Kollertová s rakovinou statečně bojujeFoto: archiv I. Kollertové

Reklama

Ivetku známe všichni – je naší věrnou čtenářkou snad už od samotného spuštění našich stránek. A přestože je jejím optimistickým mottem „Měj se hezky“, sama to v životě vůbec jednoduché neměla. O tom, jak se dodnes rve s nezvaným hostem jménem rakovina, napsala dokonce knihu. Svou duši i vzpomínky v ní „svlékla zcela donaha“.

Článek

Jednoho dne přišla, zabydlela se a svého nového majetku se nehodlala vzdát. I tak by se dal popsat vstup rakoviny do života naší čtenářky Ivety Kollertové. Její životní příběh je ovšem mnohem zamotanější. Před několika lety přišla i o to málo, co v životě měla. Kvůli neznalosti zákonů a privatizaci ztratila střechu nad hlavou a prakticky ze dne na den se ocitla s manželem a dvěma dětmi na ulici. Týden bydlela po známých, jednu noc dokonce strávila ve starém skladišti. Pak přišla „spása“ – kamarád, který jim nabídl starou garáž jako možný přístřešek.

Oči se jí sice začínaly zalévat radostí a štěstím, bohužel ne na dlouho. Přišla další osudová rána pod pás, a to doslova. Návštěva gynekologie totiž přinesla krutou diagnózu: rakovina močového měchýře a vnitřností v pokročilém stadiu, do smrti zbývá maximálně rok.

Dnes je tomu 10 let od doby, kdy Iveta absolvovala kolečko operací a chemoterapií. S manželem se rozvedla a žije v malé garsonce, zcela upoutána na lůžko. Kde vzala sílu žít i navzdory zákeřné nemoci a jak překonala chvíle, kdy ji už všichni odepsali ze života? To se můžeme dočíst v její intimní autobiografii Svlečená do naha, která nově vyšla v nakladatelství Eroika. S Ivetou se lze setkat i osobně – např. při slavnostním křtu její knihy ve středu 23. června v 16 hodin v Paláci knih Luxor.

Rakovina nechodí po horách, ale po lidech

Anastacia, Anna K nebo Kylie Minoque – i ženy světového showbyznysu jsou živým důkazem toho, že ani rakovina prsu se na postavení, věk a životní elán prostě neptá. Přitom nikdo zatím nezjistil jasné příčiny jejího vzniku. V České republice zemře na následky této choroby každých 5 hodin jedna žena! Mezi příznaky rakoviny prsu patří bulka v prsu, vtažené bradavky, výtok z bradavky nebo nepříjemný zánět kůže na prsu. Předejít rozšíření nemoci můžeme jednak samovyšetřením (jak na to se podívejte na videu ZDE), jednak pravidelnou kontrolou pomocí mamografu každé dva roky. Více na zdravaprsa.cz a mamo.cz.

Naše zdraví je to nejcennější, co máme! Chraňme si ho!

Reklama

Související témata:

Načítám