Hlavní obsah

Cvičení s dětmi do 6 měsíců

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Společný pohyb matku a dítě sbližujeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohyb už od nejranějšího věku stimuluje tělesný i duševní vývoj dítěte. Jenže jak cvičit s dětmi, které ještě nemají ani půl roku?

Článek

Časopis Uzlíček

Proč je pohyb tak důležitý?

Nezáleží na tom, kolik je dítěti let - něco mají společného: v psychice zdravého dítěte převažuje vzruch nad útlumem. Běžné chování dítěte se tedy vyznačuje živostí a pro její projevy je pohyb nejlepší forma.

Pohyb obecně:

  • Podporuje a posiluje vývoj kosterních svalů
  • Zlepšuje fyziologické funkce (dýchání, krevní oběh, spánek, chuť k jídlu)
  • Zlepšuje správné držení těla

Pohyb v kolektivu:

  • Má významné účinky pro vytváření ohleduplnosti a otužilosti
  • Stimuluje pozornost dítěte
  • Rozvíjí poznávací procesy, paměť i řeč

Cvičení má určitě i „společenský" vliv - dá se při něm navázat spousta kontaktů jak mezi maminkami, tak mezi dětmi samotnými, je to příjemné zaměstnání dítěte během dne.

Dotyky, protahování a masáže

Dotyk je první, co dítě vnímá, když přijde na svět. Některé prameny mluví o tom, že hlas matky rozezná miminko až po 14 dnech života. V dotyku se od první chvíle nemýlí. I proto se z velké části lekce pro malá miminka skládají z masáží. Ty můžete samozřejmě aplikovat i doma, vhodná chvíle je třeba po koupání. Z masáže tělíčka se může jednoduše vytvořit jeden z rituálů, důležitých pro zavedení režimu, který dítě v rámci hledání jistot uvítá.

Protahovací cviky posilují psychomotorický vývoj a vás naučí, jak dítě uchopit a „nebát se" ho. V neposlední řadě se na těchto lekcích cvičení naučíte různé formy chování dítěte, které jsou správné pro jeho vývoj - třeba chování na „tygříka" nebo v „klubíčku."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak se na cvičení připravit?

Na lekci cvičení s miminkem do šesti měsíců přineste dítě odpočaté a minimálně 45 minut po jídle. Vezměte si pohodlné oblečení a u miminka dbejte na to samé - při protahování by ho nemělo nic tísnit a nepříjemně tlačit - pokud bude spokojené, začne si už od prvních chvilek pěstovat zálibu v pohybu a to je pro jeho budoucí vývoj určitě velké plus.

Vhodným oblečením je jen body nebo košilka a punčošky. Obvyklá doba lekce a také maximální doba, kterou bude dítě cvičení bavit, je 30 minut. Vždy platí, že pokud začne být dítě nespokojené, cvičení přerušte, miminko pochovejte a uklidněte.

Děti se pokládají na podložky, které jsou určitě samozřejmostí v každém baby klubu. Pro příjemnou atmosféru pro vás i vaše miminko bývá puštěna relaxační hudba. Až budete cviky a masáže opakovat doma, pusťte si ji také, navodíte klid a pohodu. K masážím slouží oleje - zdařilejší účinky mají určitě aromaterapeutické, cvičitelka by vás měla informovat o jejich účincích. Pokud je vaše děťátko už na nějaký olej zvyklé, klidně si přineste svůj z domova.

Reklama

Související témata:

Načítám