Hlavní obsah

Dárek pro mimi? In je dukát do kolébky

Tradice, která již téměř vymizela z našich myslí, se vrací. Dukát z ryzího zlata nebo tolar z ryzího stříbra připomíná hodnoty starých dobrých časů.

Článek

Babičky, dědečkové, tetičky, ale ani kamarádky novopečených maminek nechtějí, aby zanikla jedna z nejkrásnějších tradic spojených s vítáním miminka na svět. Přejí mu tím do života blahobyt a štěstí.

„Tato tradice byla známá už v dobách renesance. Například Rožmberkové dávali svým dětem do kolébky ozdobný zlatý knoflík, který postupně nahradily zlaté a stříbrné mince,“ říká Lukáš Jokl, marketingový manažer z České mincovny.

Od šlechty tuto módu časem převzaly všechny vrstvy obyvatelstva, bohatí měšťané i nejchudší venkované. Mince se stala první investicí do budoucnosti novorozeněte a rodiče ji pro něj opatrovali až do dospělosti.

Obnovení tradice

Česká mincovna, jež razí všechny české mince, které nosíte v peněženkách, se rozhodla, že tuto tradici nenechá zaniknout. Proto vznikly různé varianty – od cenově dostupných pro každého až po ty dražší.

Sada mincí z roku narození – bude vědět, čím platili jeho rodiče

Velmi oblíbená je sada oběžných mincí Narození dítěte. V tomto elegantním dárkovém balení se ukrývají všechny aktuální české mince – 1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč. Tyto platné mince, které neprošly oběhem, jsou doplněny roztomilým žetonem s motivem spícího miminka. Jde o krásnou upomínku toho, čím platili rodiče miminka v době jeho narození.

Sada oběžných mincí je cenově dostupným dárkem pro každého

Stříbrný tolar k narození dítěte

Stříbrný tolar k narození miminka je častým dárkem mezi rodinnými příslušníky, v oblibě ho mají především strýčkové a tety. Stejně jako u sady oběžných mincí je i v balení stříbrného tolaru pro miminko prostor k uvedení všech důležitých údajů o děťátku – jména, data narození, porodních měr, váhy apod. – a samozřejmě i prostor pro osobní věnování. Více o stříbrném tolaru jako dárku pro miminka.

Na stříbrný tolar je možné vyrýt osobní věnování. Má pak velkou osobní hodnotu

Zlatý dukát k narození dítěte

Tento dárek často kupují babičky a dědečkové – nebo se na něj skládá více členů rodiny a věnují ho jako společný dárek. Je to pro ně vzpomínka i úcta k tradici.

Na zlatý dukát často nechávají vyrýt osobní věnování

I zlatý dukát je uložen ve speciálním dárkovém balení. Více o zlatém dukátu pro miminko.

Moje první cihlička zlata

Oblíbeným dalším dárkem je i zlatý dukát ke křtu. Prakticky smýšlející zákazníci tak pro miminko často volí dárek Moje první cihlička.

Dárky pro miminka najdete na promiminko.ceskamincovna.cz

Dárky pro miminka najdete na promiminko.ceskamincovna.cz

Reklama

Načítám