Hlavní obsah

Darujte krev s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou

Foto: dreamstime.com

Foto: dreamstime.com

Dárcovství krve s ČPZP vám dá nejen dobrý pocit z vykonání dobrého skutku.

Článek

Krev je vzácná tekutina, kterou zatím nelze ničím nahradit. Přitom každý člověk dostane za život krevní transfuzi v průměru pětkrát. Nemocnice a krevní centra potřebují průběžně doplňovat zásoby všech krevních skupin zejména v letních měsících. „V České průmyslové zdravotní pojišťovně si dárců krve ceníme a nabízíme jim příspěvky navíc,“ říká tisková mluvčí zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová.

„V létě, kdy mají dovolenou i dárci krve a odběrů ubývá, se výrazně ztenčují zásoby všech krevních skupin, to znamená skupin nula, A, B i AB. Krevní centra a transfúzní stanice jsou proto vděčné za každého nově registrovaného dárce,“ doplňuje mluvčí ČPZP.

Foto: dreamstime.com

Darovanou krev potřebují například pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích nebo transplantacích či při léčbě otravFoto: dreamstime.com

Bez pomoci dobrovolných dárců krve lékaři zatím neumějí zachraňovat životy, protože umělá náhrada krve zatím neexistuje. Krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích nebo při léčbě otrav. Z krve se také vyrábějí například léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin.

Dárcem krve se může stát zdravý dospělý člověk od 18 do 65 let. Ženy mohou darovat krev jednou za čtyři měsíce, muži za tři.

Dárců krve v ČR bohužel ubývá. V roce 2017 bylo evidováno 241 tisíc dárců, zatímco ještě v roce 2010 jich bylo přes 370 tisíc. Prvodárců bylo předloni jen 45 500.

Foto: thinkstock.com

Nejcennější tekutinu, krev, může darovat každý člověk ve věku od 18 do 65 let. Podmínkou je dobrý zdravotní stavFoto: thinkstock.com

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna odměňuje dárce krve nebo krevní plazmy balením multivitaminu po každém absolvovaném odběru. Nově si od září budou moci dárci za každý odběr sami zakoupit vitaminy s příspěvkem 80 Kč. K prvnímu darování krve se ČPZP snaží své klienty motivovat příspěvkem až 1000 Kč. Tím ale výčet výhod nekončí. „Vážíme si dárců této životadárné tekutiny. Proto jsme již v loňském roce navýšili motivační příspěvek z 500 Kč na 1000 Kč při prvním darování. A hned v roce 2018 se počet prvodárců oproti předchozímu roku zdvojnásobil. Stávající dárci krve mohou dále čerpat příspěvek 500–3500 Kč podle typu získaného ocenění. Ten mohou využít mimo jiné na stomatologickou péči nebo úhradu nákupu v lékárnách,“ láká nové dárce Elenka Mazurová. Pravidelně daruje krev i řada zaměstnanců ČPZP, což je dalším důkazem toho, že tato oblast není ČPZP lhostejná.

Pokud jste dárcem krve, nebo o darování uvažujete, přidejte se k ČPZP a čerpejte výhody, které nabízí. Ti nejaktivnější pojištěnci, kteří mají za sebou 250 bezplatných odběrů krve nebo krevní plazmy, mohou od pojišťovny s kódem 205 získat příspěvek až 3500 korun.

Reklama

Načítám